Berta Sándor

A mobilok meghódítására készül a Skype

Stratégiai együttműködésre készül a Hutchison 3G és a Skype Technologies - a két vállalat képviselői szerint mindkét fél számára előnyös lehet a kooperáció.

A Hutchison 3G az új szolgáltatással akar minél több előfizetőt magához csábítani, míg a Skype vezetői azt remélik, hogy egy új piacot hódíthatnak meg. A két cég között megkötendő megállapodás azt jelenti, hogy a népszerű VoIP-programot használó 75 millió internetező számára megnyílik az út a mobil piac felé. A tervek szerint amennyiben sikeresek lesznek az első tesztek, úgy a Hutchison 3G által, a Skype Technologies segítségével kínált internetes telefon-szolgáltatás már az idén elérhető lesz Ausztriában, Ausztráliában, Hongkongban, Nagy-Britanniában és Olaszországban.

Mind a két cég vezetői optimisták a jövőt illetően, mert Svédországban már működik egy ilyen szolgáltatás és nagyon népszerű az emberek körében. "A Skype Technologies céggel való együttműködésünk azt jelenti, hogy biztosítjuk a programot használó embereknek a választás szabadságát, hiszen a jövőben már bárhol telefonálhatnak majd a szoftver segítségével a mobiltelefonjukról, legyenek otthon, az irodájukban vagy éppen útközben" - nyilatkozta Berthold Thoma, a Hutchison 3G Austria cég vezérigazgatója.

A szakember elmondta azt is, hogy a népszerű VoIP-szoftver használata továbbra is ingyenes marad, az előfizetőknek majd csupán az adatforgalomért kell fizetniük. A Hutchison 3G szempontjából az együttműködés egyúttal azt is jelenti, hogy a Skype-kompatibilis mobiltelefonok megjelenésével a cég újabb előfizetőkre tehet szert. A tervek szerint a két vállalat a közös teszteket az idei esztendő második negyedévéig le akarja zárni és ezután már elérhetőek is lesznek az első Skype-kompatibilis mobiltelefonok. A Hutchison 3G előre telepíti a szoftvert, ezzel az előfizetőknek már nem kell foglalkozniuk.

A Skype mobil változatából is lehet majd hálózaton belüli és kívüli hívásokat kezdeményezni és fogadni. Ezenkívül lehetőség lesz a szoftver segítségével egyéni vagy csoportos chatelésre, illetve azonnali üzenetek küldésére is. Természetesen a mobil változatból sem fog hiányozni a beszélgetőpartnerek aktuális - online vagy offline - státuszát jelző funkció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #5
    hmm? Ez a WiFi-s dolog honnan jött? A Hutchins 3G, meglepő módon egy 3G-s mobil szolgáltató (ld. még UMTS). (Pongyolán fogalmazva: mintha GPRS-en menne, csak nagyobb sávszéllel.) Bővebben

    Ilyenkor jó dolog olyasmit olvasni a "nagy" mobilszolgáltatóktól, hogy "nem, ilyet nem lehet, és nahát". link
  • Zenty #4
    Igen!
    Ezért még nálunk sajna nem sokat nyom a lattba :(
    Majd ha teljes wifi lefedetség lesz mindenhol talán nálunk 20 év mulva...
  • smv #3
    Akkor ha jól értem ha van egy ilyen telóm, akkor egy wifi hotspot közelébe kellene mennem, és akkor tudok telózni?
  • Gerygrey #2
    Ez fincsi lesz :)
  • Ghilette #1
    Jöhetnének már a WiFis telefonok skype klienssel - remélhetőleg hamarabb elterjednek, mint az mp3...