Gyurkity Péter

Elpida: 1,6 GHz-es DDR3 memória

A japán gyártó új magasságokba emelte a fejlesztés alatt álló harmadik generációs DDR memóriák órajelét: új technológiákkal egészen 1,6 GHz-ig jutott, ami már tekintélyes előny az eddigiekhez képest.

A cég szerint az új 512 MB-os példányokkal gyakorlatilag megduplázzák a DDR2-nél mért teljesítményt. Teszik ezt úgy, hogy alacsonyan, az eddig is célként kitűzött 1,5 voltos feszültségen tartják a modulokat, ami a fogyasztás szempontjából is kedvező. A közlemény szerint az órajel növelése két új technológiának köszönhető, amely egyrészt az elérési időt csökkenti, másrészt a ramok sebességén javít.

A sorozatgyártás természetesen még nem kezdődött el, de az új megoldások - "Time-division transfer of blanket-read data in the memory array" és "Data readout timing generator operating on double input clock cycle" - révén készen állnak erre. Az első prototípusok a vártnak megfelelő eredményt hozták: a 90 nanométeres gyártástechnológiával készülő 512 MB-es példányok 1,5 volton és 1,6 GHz-es órajelen kellőképp stabilan futottak, így a jelek szerint valóban sikerült áttörést elérniük. Emlékezhetünk arra, hogy több gyártó is bemutatta készülő DDR3 moduljait, ám egyikük sem jutott el ilyen magasságokba az órajel terén. Maga az Elpida még tavaly augusztusban jelentkezett az első példányokkal, ám akkor még 1333 MHz-et jelöltek meg célként. Bár ezzel is túlszárnyalták volna riválisaikat, a mostani eredmény még nagyobb önbizalmat adhat a cégnek.

A Samsung és az Infineon 800, illetve 1066 MHz-es órajelet tartott elképzelhetőnek, amely nem váltott ki egyértelműen pozitív visszhangot a felhasználók részéről. Sokan attól tartottak, hogy ez nem jelent igazi előrelépést a második generációhoz képest, igaz, abban szinte mindenki egyetértett, hogy a feszültség és a késleltetési idők terén egyértelműen javulni fog a helyzet. Az Elpida mostani bejelentése végképp eloszlathatja a kétkedő hangokat, már csak az a kérdés, hogy mikor jelennek meg ezek a memóriák a boltokban.

A japán gyártó a sorozatgyártás beindítása a megfelelő piaci igények jelentkezése esetén kerül sor, amit a legtöbb szakértő jövőre, vagyis 2007-re tesz. Azt is tudjuk, hogy az AMD és az Intel is ekkorra ígérte saját fejlesztéseit. Előbb azonban a DDR2 elterjedése kell, hogy végbemenjen, így a harmadik generáció igazi térhódítása csak 2008-ra várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    "Előbb azonban a DDR2 elterjedése kell, hogy végbemenjen" Csak nem gondoljátok, hogy a gyártók kihyganának akár egy fél lépést is, hogy lerántsanak a vevőkről még egy bőrt!
    Minimum vissza kell jöjjön a fejlesztés (ami a DDR2-nél inkább visszafele ment, de tuti qrvadrágán) és a gyártósor költsége meg még kb. ugyanannyi haszon.
  • Lame #11
    Azthiszem En is kihagyom a DDR2-ot. Egyebkent se tul meggyozo a teljesitmenye.
    Addig meg jo lesz az 500-as DDR :)
  • Tiberius B #10
    Mire nekem összegyűlik egy új DDR2-est használó rendszerre, már rég DDR4-lesz vagy DDR5.
  • Darth Sith #9
    ilyen keeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeell
  • Troll #8
    Idén tervezem fejleszteni a SocketA rendszeremet A64-re, de azt hiszem, megtartom a másfél GB DDR400-at. Bőven elég lesz ez is. Aztán majd ha újabb 2-3 év múlva újra fejlesztek, akkor jöhet az éppen aktuális bevált technika...
  • archkoven #7
    Ezzel szemben a helyzet az, hogy nagyon is veszik.
  • szombi #6
    Hagynák a csudába a DDR2-t, mert a kutya sem fogja megvenni!
  • waterman #5
    annyira jó, hogy ahány gyártó, annyi szabvány. mindenkinek el kell jutnia >>egyedül<< a megfelelő technológiai szintre, hogy megfeleljen a piaci követelményeknek. ez meg ugye rettentő pozitívan hat az árakra -> csak dagadnak... höh. tök faja.
  • nenad #4
    ez a DDr2 iden jovore aztan DDr3 kicsit vicces..
    En asszem megvarom a 3at.
  • Godefroy #3
    Remélem nem követik el azt a hibát mint a DDR2 nél. Mármint hogy azonos orajelen lassabb mint a DDR1