Gyurkity Péter

Csődbe mehet a Silicon Graphics

Az egykor nagy babérokat begyűjtő cég arra figyelmeztetett legújabb jelentésében, hogy amennyiben nem tudják végrehajtani az idei évre tervezett fontosabb lépéseket, a csődeljárásban kereshetnek menedéket.

A Silicon Graphics az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott legfrissebb jelentésében tért ki a lehetséges következményekre. Ebben lehetőségként említik egyes termékcsaládok, típusok felszámolását, vagy kiárusítását, hogy szűkebbre szabják, racionalizálják a kínálatot. Eközben stratégiai partnert, vagy akár a teljes céget felvásárló anyacéget keresnek, amely megmentheti őket a legrosszabbtól, vagyis a csődtől.

"Bár még nem jelentettünk be jelentős változásokat a teljes üzleti stratégiánkat, vagy műveleteinket illetően, több ilyen változásra számíthatunk, és nem garantálhatjuk, hogy ezek kedvezően befolyásolják majd üzleti és pénzügyi helyzetünket" - áll a beadványban. Az elsődleges cél természetesen a befektetők és a hitelezők kielégítése, mivel csak így tarthatják fenn a céget. A kilátások azonban egyáltalán nem kedvezőek, és a vezetés részéről sem tapasztalható nagy bizalom eziránt. "Amennyiben nem tudjuk sikeresen végrehajtani ezen változtatások legalább egy részét a 2006-os pénzügyi évben, a csődeljárásban kereshetünk menedéket."


A hosszú és sikerekben gazdag múltra visszatekintő cég 2004 végén jelentette be az Altix sorozatot, amely már az Intel ikermagos Itanium processzoraira épül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbb éppen ilyen, skálázható, nagy teljesítményű Altix szuperszámítógép vásárlását adta hírül, amelynek számítási kapacitása közel 900 Gflop (900 milliárd lebegőpontos számítási művelet másodpercenként). A cég tehát még szolgál egy-egy újdonsággal, de hol van ez már a kilencvenes évek üteméhez képest, amikor szinte uralták a piacot. Igaz, az SGI Columbia elnevezésű rendszere a tavaly júniusi 500-as toplistán még a harmadik helyet foglalta el, ez azonban csak szerény vigasz a problémákkal küzdő cég számára.

Az SGI január végén jelentette be új elnök-vezérigazgatójának kinevezését: Dennis McKenna Robert Bishopot követte a poszton, ám a változás nem feledtette a szomorú valóságot. A bevételek gyors ütemben csökkennek, és nem igazán találják a helyüket a piacon az új, Linuxra és Itaniumra épülő rendszereikkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #31
    inkább úgy mondanám, hogy mindig a középszer nyer

    ezzel együtt ha van vkinek egy GUS classic-ja, vevő volnék rá
  • uniu #30
    tettek... volt ilyen kartyajuk is. volt vmi "kellemes" osszefonodas a Microsoft es az SB kozt, amivel a Gravis nemtott rendes dx kompatibilis illesztoprogit csinalni windows ala.
  • Mike at home #29
    a Gravisnek két baja volt

    1. nem voltak képesek a kártyára tenni egy nyomorult OPL3-as chipet
    2. elüldögéltek a babérjukon
  • Mike at home #28
    így van a pc erős és olcsó
  • Zedas #27
    A lenti okosoknak:
    Csak azért írtam a Gravist, mert a hangkártyájuk évekkel megelőzte a korát és a *#$% Creative Labs először anyagilag kicsinálta, majd felvásárolta őket és elásta a szabadalmaikat. A másik ilyen az Aureal. Ők szintén hasonlóan döbbeneteset alkottak és ugyanez történt velük.
    Mondjuk az Aureal szabadalmait legalább az új hangkártya kapcsán előásta a Creative...
  • uniu #26
    Bizony, elit grafikus munkaallomasok voltak. Talan jobban jartak volna ha nem az intellel szovetkeznek, hanem az nVidiaval vagy Ati-val, es nem engedik be a x86os "szarokat" a gepeikbe.
  • JTBM #25
    Ma már igen olcsón lehet óriási teljesítményű vasat venni, pl. olyat, amiben 8 db dupla magos AMD opteron ketyeg 16GB-os memóriával. Ezeket Linux alatt össze lehet fűzni. Kell még hozzá egy gyors háttértár és meg is van a számítógépközpontod, olyan teljesítménnyel, ami 2000-ben még csak az USA hadseregének kutatólaborjaiban volt meg.

    Régebben vettek az egyetemek, kutatóintézetek, kormányok szuperszámítógépet, de ma már egyre kisebb a piacuk, mert a hagyományos, bárki által elérhető szerverközpontok elegendőek.

    Hasonló a folyamat, mint a grafikai renderelés. Ahhoz is kellett régebben egy egész szerverpark, ma pedig elég hozzá egy erős célkártya, ami 1000-szer, de lehet, hogy 100e-szer olcsóbb.
  • Atyus #24
    Az Intel-re térés okozta a legnagyobb vesztüket, mert az eredeti processzoruk DIREKT 3D-re tervezett volt, s az oprendszer alapjai is. A legnagyobb badarság egy célprocesszort lecserélni egy általánosra egy célgép esetén !
  • MacrosTheBlack #23
    Olyan hely se ahol ilyenre lenne felesleges lóvé. :D
  • MacrosTheBlack #22
    Ennél azért több kell az üzleti életben, mondjuk _létező_ szoftverek, amiket lehet is futtatni az oprendszeren, nemcsak bámulni a desktopot. Valszeg ezért.