Berta Sándor

Négy részre osztanák fel a Time Warnert

Egy a Time Warner csupán néhány százalékát birtokló befektetői csoport azt szeretné elérni, hogy a médiaóriást egymástól független részvénytársaságokká darabolják fel, mivel az túl nagy költségekkel dolgozik.

Carl Icahn amerikai milliárdos és az általa vezetett befektetői csoport konkrét tervekkel állt elő, melyet az őket támogató Lazard bank ismertetett. A befektetők első lépésként visszavásárolnák a Time Warner közel 20 milliárd dollár értékű részvényét, ezután kerülne sor az óriáscég négyfelé történő feldarabolására. Egy új részvénytársasághoz kerülnének a film-, a kábel- és a tv-hálózat részlegek, külön vállalat alakulna az AOL-ből, az Egyesült Államok második legnagyobb kábeltelevízióját üzemeltető Time Warner Cable-ből és a kiadói részlegből.

A Lazard befektetési bank egyúttal nyilvánosságra hozta az egyes üzletágak és részlegek becsült értékeit is. E szerint az AOL jelenleg 17,5 és 21 milliárd dollár között mozog, a film-, kábel- és az egyéb tv-hálózati részvénytársaság szakértők szerint 55,8 - 61,3 milliárd dollárt érhet. A kiadó 12,6 - 14,1 milliárd dollár körül lehet, míg a Time Warner Cable piaci értéke a második legnagyobb az összes részleg közül: 43,3 - 48,5 milliárd dollár.

Az átszervezésre mindenképp szükség van, mivel jelenleg túl nagy költséggel dolgozik a médiabirodalom és számos üzleti hiba nehezítette a vállalat vezetőinek a dolgát. Ezt jól példázza, hogy míg kedden a konszern részvénye 18,36 dollárra csökkent (így annak tőzsdediösszértéke "csupán" 86,5 milliárd dollár), azzal szemben a Lazardék becslése szerint a szétdarabolt óriás 129,3 - 145 milliárd dollárt érhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Má megin egy zsonglőrködés a virtuális pénzzel, tárgyi (nem anyagi) haszonról szó sincs.
  • Emmegki #1
    "külön vállalat alakulna az AOL-ből"
    Mégse volt értelme a fúziónak? (nem mintha érintene)