Berta Sándor

Megszerezte a NOB a Turin2006.com-ot

Napjainkban egy magára valamit is adó vállalat vagy rendezvény már nem lehet meg egy nívós weboldal nélkül. Elég furán nézne ki a mostani torinói téli olimpia is, ha nem lenne internetes elérhetősége.

Sajnos sok esetben kell az embereknek szembesülniük azzal, hogy egy település doménneve már nem lehet az övék, mert valaki gyorsabb volt náluk és hamarabb lefoglalta azt. Jó példa erre a néhány nap múlva kezdődő torinói téli olimpia is, ahol a szervezőknek hasonló problémára kellett megoldást találniuk. Ez a probléma azonban már megoldodott, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) sikerült megszereznie a Turin2006.com doménnevet, miután egy amerikai bíróság a szervezetnek ítélte annak tulajdonjogát.

A Turin2006.com név korábban a svájci Marc Ferro tulajdonában volt, azonban a férfi nem tudta megindokolni, hogy miért is tartott igényt erre a doménnévre. Ferro a bíróság előtt azzal próbált érvelni, hogy korábban azért vásárolta meg, mert ezen a portálon akarta létrehozni a Turin-Brakes nevű brit együttes honlapját és információkat akart közölni a banda soron következő turnéjáról.


A svájci férfi szavait persze erősen megkérdőjelezte az a tény, hogy a kérdéses időpontban a téli olimpiával szorosan összefüggő programokat szervezett, így például turistautakat és belépőjegyeket árult, valamint szálláslehetőségeket kínált. Marc Ferro azonban a bíróság ítélete szerint kárt ezzel a tevékenységével nem okozott, hiszen csak akkor lehetne kártérítésről szró, ha a svájci doméntulajdonos megtévesztette volna az embereket, ez azonban nem történt meg.

Florian Hitzelberger, a Domain-recht.de oldal jogásza szerint az ilyen esetekben a bíróságok mindig aszerint döntenek, hogy jogosan birtokolja-e valaki az adott doménnevet. Németországban 2004. július elseje óta van hatályban az a rendelet, ami tiltja a különböző olimpiai vagy az olimpiához köthető fogalmak más célokra való felhasználását. Engedély nélküli olimpia-reklámokért már büntettek meg Németországban embereket, két személyt köteleztek 1600 euró megfizetésére. Hitzelberger úgy vélte, ezt a gyakorlatot követni kellene más országokban is. Persze az se ártana, ha a politikusok és a szakemberek a jövőben gyorsabban kapcsolnának és - akár a sajtóbejelentések előtt - előre lefoglalnák a fontos címeket, így ugyanis később megspórolhatók lennének a hosszadalmas és kétes kimenetelű jogi hercehurcák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #1
    és ez hír?...