Berta Sándor

Nem bírja a forgalmat a tokiói tőzsde

Japán ügyészek tőzsdei manipulációkkal és a befektetők megtévesztésével vádolják a Livedoor internetes céget. A botrány hullámai elérték a tokiói tőzsdét, ami - története során először - kénytelen volt működését felfüggeszteni.

A vállalat irodáiban tizenkét nyomozó tartott házkutatást, lefoglaltak számos dokumentumot és számítógépet. A Livedoort a japán hatóságok azzal vádolják, hogy illegális üzleti machinációkkal a ténylegesnél jobb színben tüntették fel a cég gazdasági helyzetét, ezáltal megtévesztették a befektetőiket és befolyásolták a tőzsdei árfolyamokat is. A Livedoor 33 éves alapítója és vezetője, Takafumie Horie lakásán szintén jártak nyomozók. A botrány egyre nagyobb és már most komolyan megrendítette a japán üzleti életet. Takafumie Horie egyébként eddig is különcnek számított, aki szívesebben jelent meg pólóban egy üzleti tárgyaláson, mint öltönyben és nyakkendőben. Ez az eset csak tovább rontotta az üzletember megítélését.

Takafumie Horie 1996-ban iskolai tanulmányai megszakítása után alapította meg a Livedoort és a cég főleg webdizájnnal foglalkozott. A vállalat először tavaly hallatott magáról amikor beszállt az értékpapír-piacra, majd tulajdonrészt szerzett a Nippon Broadcasting Systems műsorszolgáltatóban és hasonló terveket dédelgetett a Fuji TV-vel kapcsolatban is, ami a legnagyobb japán televízió. Takafumie időközben talk-show-okban szerepelt és könyvet írt arról, hogyan lehet a leggyorsabban meggazdagodni az online üzleti életben. Sokan olvasták blogját, és tervei között szerepelt egy saját baseballcsapat létrehozása is. A látszólagos impozáns felszín alatt azonban éppen hogy megállt a lábán a vállalatbirodalomnak nevezett tákolmány.

Az ügyészség szerint a Livedoor vezetőinek célja egyértelmű volt: minél jobb színben tüntetni fel az anyacéget, és azt hirdetni minden írott és elektronikus sajtóorgánumban, hogy csupán a kis leányvállalatok vannak rossz gazdasági helyzetben. A machinációk látszólag sikerre vezettek, hiszen a tőzsdére jutást követő első két évben a Livedoor forgalma elérte a 78,4 milliárd jent vagyis átszámítva 561 millió eurót. Tavaly októberben bejelentették egy kiadó megvásárlását is, hogy még jobban növeljék a részvények árát.

Amennyiben bebizonyosodnak a Takafumie Horie és társai ellen felhozott vádak, a gyanúsítottak nem csak komoly pénz-, de börtönbüntetésre is számíthatnak. A tokiói tőzsdén a vállalat részvénye már kedden zuhanást váltott ki, részint azért is, mert az utóbbi időkben a Livedoor sok befektető szemében a japán "új gazdaság" dinamizmusát kifejező mintacéggé vált. A befektetők az egész japán internetes vállalkozói kör megingása miatt kezdtek el aggódni. A japán cégvezetők szövetsége, a Nippon Keidanren vezetője szerint hibát követtek el, amikor a múlt év végén a Livedoort beválasztották a szövetségbe.

Az eset kapcsán előtörtek a részvények általános túlértékeltségétől megrettent befektetők, és minden korábbinál több eladásrendelést adtak fel. Mivel ez azzal fenyegetett, hogy meghaladja a tőzsde számítógéprendszerének napi 4,5 millió megrendelés teljesítésére alkalmas kapacitását, a tőzsde vezetősége húsz perccel zárás előtt leállította a forgalmat. A leállításról előzetesen kiszivárgott hírek csak még dagasztották az eladási hullámot.

"A tokiói tőzsdekáosz csak egy átmeneti dolog volt, mivel a japán gazdaság jó állapotban van" - jelentette ki Junicsiro Koidzumi japán miniszterelnök. A jelentések szerint nem volt rá példa, hogy Japán miniszterelnökének személyesen kell magyarázkodnia az értéktőzsdén történtekkel kapcsolatban, miként arra sem, hogy a tőzsdei kereskedési rendszer összeomlott volna Tokióban. "Azt szeretném, hogy a leghatározottabban intézkedjenek az ügyben" - jelentette ki Koidzumi, aki szerint szerencsétlen dolog, hogy ilyen történhetett, akkor, amikor a tokiói részvénypiac éppen jó erőben van.

A japán tőzsdefelügyelet már tavaly decemberben elrendelte a szoftver átdolgozását, továbbfejlesztését, ám azóta sem történt semmi. Emiatt kellett vennie a kalapját a tőzsdét üzemeltető TSE cég vezetőjének, Takuo Tsurushimának is. Kazuhiro Takahasi, az egyik vezető japán befektetési bank, a Daiwa Securities SMBC szerint a ma történtek emlékeztetnek a New York-i tőzsdén 1987-ben, az emlékezetes fekete hétfőn történtekre: akkor azt a piacot is be kellett zárni, mert eladási pánik tört ki. A különbség az, hogy akkor ott az intézményi befektetők menekültek a részvényektől, Tokióban most a kisbefektetők.

Csütörtöktől a tokiói tőzsdén új, fél órával rövidített kereskedési rend lép életbe, megelőzendő, hogy a rengeteg kisbefektetői megbízás miatt az elektronikus rendszer egy idő után túlterheltté válhasson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #5
    "A pénzügyi piacon a Marketing nem engedélyezett"

    Penzugyi piacon a varakozasok a fontosak, es a varakozasokat megfelelo techniakaval lehet befolyasolni. Ilyen volt nemregiben valamelyik amcsi ceg managereinek esete is (nevere nememlexem), akik direkt megszervezett - nem teljesen legalis - felvasarlasokkal noveltek meg a sajat ceguk reszvenyeinek erteket, hogy a sajat reszveny-opcioikkal nagyot kaszaljanak.

    Az USA szabalyozasa lehet akarmilyen osszetett, akkor is ott vannak az adotanacsado cegek, akik legnagyobb profilja az adofizetesi kotelezettseg alol valo kibujas segitese. Ha pedig valaki a tozsdei nyereseg utan nem akar adozni, azt a legegyszerubb a tozsden elintezni. Tehat senki es semmi sem tokeletes.

    Az EU szabalyozasa is erdekes lehet, ha maga a statisztikai hivatal is tudatosan adatokat hamisit.

    A japanok sem kivetelek. Ajanlom a Kockaztatott ertek (VAR) c. konyvet, abban ok is elokelo helyet foglalnak el.

    Ez az egesz nem a kulturan, hanem az embereken mulik. Azok meg mind egyformak.
  • BlackRose #4
    A pénzügyi piacon a Marketing nem engedélyezett, ott csak a számok elfogadhatóak. Ez mindenütt úgy van, főleg az USA-ban ahol a SEC akár másodpercek alatt is lép ha valaki ezt megszegi. Tehát a szerinted több pelda az még véletlenül sem áll, különben a WorldCom is azért ment csődbe, mert a könyvelés a valós eredményeket egy picit elferdítette, ami miatt a cég lépett, de ők a törvények réseit használták kicsit nagy mértékben ezért jött a Sarbanes-Oxley Act of 2002 ami a hasonló visszaéléseket próbálja megakadályozni. Mindenesetre nincs és nem is lesz olyan rendszer ahol a visszaélések 100% megállíthatók, de azért már igazi komolytalanság az USA-t hozni fel, mert nem igen akad (esetleg Svájcon) kívül olyan ország ahol a türvények részletessebbek és a law-enforcment hatékonyabb mint ott, persze maga a lazább szabályzás vezet oda, hogy ott sokkal nagyobb az emberek tevékenységi területe nem csak a legális hanem az illegális oldalon is, de ez egy ár amit szerintem jobb megfizetni, mint elkerülni túlszabályzással, és ezt maga a gazdasági fejlődésük és a munkanélküliségi ráta relatív alacsonysága is egyértelműen mutatja, persze számolva azzal a ténnyel, hogy egy akkora országról van szó és annyira vegyes összetételű lakossággal, politikai felelőséggel meg satöbbi (mint szuperhatalom), ezek az eredményekl még nagyobbak, röviden szerintem ha az USA olyan szabályzott lenne mint az EU, óriási sebességgel tönkremenne, míg ez az EU esetében csak lassú folyamat, de a végeredmény ugyanaz. Különben a Japánoknál a tőzsdei életet nem lehet európai vagy amerikai szemmel nézni, mert ott az üzleti szokások is különbözők, de azért ott is vannak határok és ha valaki ezt átlépné akkor a hatóságok teszik a dolgukat.
  • Tetsuo #3
    Gondolom, mellette törvényt sértett. Pl hamis negyedéves jelentések, álszerződések..

    Magyaro-n a japó simán megúszná. 2 évig fel se tűnne senkinek, majd ha nem megy külföldre, 10 évig tárgyalnák, majd kapna 1 év felfüggesztett háziőrizetet. :(

    Az NHK nem nagyobb mint a Fuji TV?
  • Munch #2
    A felfújt lufi hirtelen szokott leereszteni... ;)
  • craesh #1
    nem értem hogy itt hol van szo büntényről. egyszerüen csak rosszul fordult a kocka egy (manapság már nem meglepő) technikával probálkozo feljuto vállalkozás helyzete.
    Az hogy most ö hogyan manipulálta (milyen szinben tüntette fel a cégét) azt ma már ugy hivják "Marketing". Szerintem amerikába több példa is lenne erre.