Berta Sándor

Halláskárosodást is okozhat az iPod?

A brit The Who együttes gitárosa, Pete Townshend nagyon súlyos hallásproblémával küzd. A 60 éves zenész szerint azonban ez nem a koncertezésre, hanem a fejhallgatók rendszeres használatára vezethető vissza.

Townshend a blogjában arra figyelmeztette az iPod-tulajdonosokat, hogy véletlenül se hallgassák nagy hangerő mellett a készülékben lejátszott zeneszámokat. A művész ugyanis úgy véli, hogy a fejhallgatókból származó hangos zene sokkal többet árt és sokkal hamarabb halláskárosodáshoz vezethet, mintha valaki rendszeresen koncertekre jár és ott üvölt a fülébe az élő zene. A zenész elmondta, hogy a hallásproblémáit nem a koncerteknek, hanem az évtizedeken át a zenei stúdiókban eltöltött éveknek köszönheti, mivel ilyenkor rendszeresen órákon át fejhallgatókon keresztül hallgatta a zeneszámokat, ráadásul nagy hangerővel.



Mostanra eljutott odáig, hogy minden egyes stúdiófelvétel után legalább másfél napos pihenőt kell tartania, hogy megfelelő módon regenerálódhassanak a fülei és a hallása. Az előadóművész elmondta, hogy hasonló problémáktól szenvedett a The Who másik, időközben már elhunyt basszusgitárosa, John Entwistle is. "A hallás károsodása vagy elvesztése nagyon komoly probléma. Talán sokan nem is hiszik el, hogy ez mennyi nehézséggel járhat. A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a halláskárosodást már nem lehet kijavítani, hiába vannak például hallókészülékek" - nyilatkozta Pete Townshend.

"Nem akarok senkit sem lebeszélni az iPod használatáról, mert a hordozható zenelejátszó készülékek nagyszerű termékek. Azonban nem árt ügyelni és óvatosnak lenni, mert a nagy hangerő káros lehet" - fűzte hozzá a zenész. A brit gitáros felvetése azért is érdekes, mert sok felhasználó, aki zenét hallgat vagy sokat játszik, talán már észre sem veszi, hogy órákon át viseli a fejhallgatóját és ezzel akaratlanul is lehetővé teszi, hogy rongálódjanak a hallóidegei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #47
    És összekarcolódik a kijelzője :D
  • Hegyikecske #46
    De ez minden mp3 lejátszóra igaz, nem csak az ipodra.
  • Normal #45
    ""Halláskárosodást is okozhat az iPod?"
    És még mit okozhat? Heveny pénztárca anorexiát? :D
    Sztem a cikk címe egy kicsit megtévesztő, mert itt nem az iPodon lenne a hangsúly. "

    Bezony - néha már felháborító, milyen szánalmasan próbálnak manipulálni.
    Megyek, veszek egy I-podot! :P
  • saxus #44
    Amúgy dihidrogén-MONoxid, de mind1 :)

    Kecskeméti Tesco-ban volt olyan, aki mindenféle indok nélkül aláírta. Még az se volt furcsa neki, hogy fél négy volt... délelőtt :D Mondjuk régi poén...

    (Hiába, aki éhes...)
  • Piscator #43
    viszont most a ipod a nyerő, hát te nem hallottad? Vedd meg, mert ez a trendi.
    Meg hallgass halkan.
  • Mr Gumby #42

    "Halláskárosodást is okozhat az iPod?"
    És még mit okozhat? Heveny pénztárca anorexiát? :D
    Sztem a cikk címe egy kicsit megtévesztő, mert itt nem az iPodon lenne a hangsúly.
  • arty #41
    el tudom képzelni azoknak a hallását 32 évesen, akik a busz hátlujában olyan hangerővel tolják az agyukba a tuctucot, h a sofőr mellett hallani :)

    karay: a fejhallgatok sokkal kevésbé engedik be a kinti zajokat amiatt halkabban hallgathatod őket, mint a kis fülbedughatokat :) azaz pont forditva van ...
  • karay #40
    sokan mondják, hogy az agybadugós fülhallgatók kevésbé károsítják a hallást, mert kisebb hangerőn is elég hallgatni őket, mert csökkentik a kivülről jövő zajt (agybadugós alatt én a shure meg etimotic meg hasonlókat értem)
  • Ma2ska #39
    Régen a tüzérek is megsüketültek az ágyudörgéstöl, mint köztudomásu.
  • AtomHeart #38
    Elsore mikor meglattam a kepet a faszival, azt hitem, hogy Steve Jobs ragadott gitart...