Gyurkity Péter

Intel: hivatalos a márkaváltás

Az Intel - megerősítve a korábbi híreszteléseket - hivatalosan is bemutatta az új márkaneveket és logót, lerántva a leplet a vállalat új stratégájáról, amely a processzorok helyett a platformokat helyezi előtérbe.

A processzorgyártó közleményben adta hírül a változást, amelynek igen nagy jelentőséget tulajdonítanak. Nem kétséges, hogy meglehetősen ritka eseményről van szó: ahogy arról legutóbb beszámoltunk, a vállalat 14 év után szabadul meg az Intel Inside logótól és elnevezéstől, míg az alsó indexbe rakott, süllyesztett "e" betűről ismert Intel logó 37 év után módosul. Önmagában ez legfeljebb jelképes mozdulat lenne, ám ennél jóval fontosabb, hogy a marketing és a megjelenés megújulása az üzleti stratégia változását jelzi.

A közlemény szerint a vállalat a jövőben négy fő területre koncentrál: a digitális otthon, a mobil megoldások, a vállalati szféra, illetve az egészségügy. Ezzel egy időben az egyes processzorcsaládok már nem örvendenek kiemelt szerepnek, hanem a lapkakészletekkel és a megfelelő szoftverrel kiegészülve hajtják végre feladatukat. Ez pedig nem más, mint a különböző területekre szánt, az eltérő igények kielégítésére szolgáló platformok, megoldások kiszolgálása, teljessé tétele. A főszerepet itt jelenleg két platform tölti be: a Centrino a mobil szférában, a ViiV pedig a digitális otthon területén hódít, igaz, kettejük közül ez inkább a Centrinóról mondható el. A ViiV még kissé képlékeny, és nem igazán megfogható az átlagvásárló számára, hiszen a legtöbben még mindig a hagyományos PC-ben és szórakoztató-elektronikai eszközökben gondolkodnak. Eddigi legfontosabb hatása talán az volt, hogy az AMD is gyorsan elkészítette saját megoldását, hamarosan piacra dobja Live! márkanévvel ellátott asztali számítógépeit és noteszgépeit.A vállalat új marketingje hármas felosztáson alapul. Legfelül az "Intel Leap Ahead" kifejezés foglal helyet, középen helyezkedik el a három platform, míg legalul a processzorokat találjuk. Már ez is egyértelműen jelzi a fontossági sorrendet, előrébb helyezve a ViiV és Centrino platformokat. A Leap Ahead a korábbi Intel Inside logóval ellentétes mottót sugároz: a vásárlónak nem az lesz a fontos, hogy az adott terméken belül Intel processzor van, sokkal inkább az a tény, hogy a cég fejlesztései révén mindenütt ott van, és jelentős szerepet tölt be a technológiai fejlődésben. Ez magyarul annyit tesz, hogy a vállalat jóval szélesebb látókört tulajdonít saját magának, és több területen igyekszik előrenyomulni.

Természetesen ezt is többféleképpen értelmezhetjük: lehet az AMD processzorainak jelenlegi technológia fölényének hallgatólagos elismerése, vagy éppen annak kihangsúlyozása, hogy jóval több szegmensben, területen jelen vannak vetélytársuknál, és már csak emiatt is jobb választás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DJTomy #11
  Kedves Biro András!Én több mint 8 éve vagyok egy számítástechnikai cégnél vezető szervizes és évente kb 1000db gépet rakok össze és tesztelek tehát szerintem nem vagyok kezdő!Én nem mondom hogy a celeron jobb vagy rosszab mint a sempron, és nem hasonlítom össze az AMD-t és az Intelt, valyon miért?Azért mert teljesen két külön kategótia, szerintem az AMD-nek maximum számológépet kéne gyártania és az Intel gyátson nyugodtan számítógép alkatrészeket!!!Aki az AMD-ben hisz az tegye nyugodtan, áldásom rá.Van rengeteg AMD guru ismerősöm akik berögzült AMD-sek, de ők bevallják a millió problémát ami egy AMD-s gépnél hétköznapos dolog.Nem vagyok Intel buzi mert volt már AMD-s gépem, nekem egyszerűen az kell hogy stabil, megbízható, kompatibilitási problémákkal nem küzdő gépem legyen, ami akár 3-4 évig kikapcsolás nélkül folyamatosan használható legyen mindenféle probléma nélkül!Kérem én kívánom hogy gyártson jó procikat az AMD de ami nem megy azt nem kell erőltetni, de ha kidob valami jót ami jobb mint az intel akkor újból AMD-s leszek.Nem azt mondom hogy az Intel az hibátlan mert ez nem igaz, az intelnek is vannak hibás termékei de közel sem annyi mint az AMD-nek.Tehát én maradok az Intelnél és teljesen egyet értek XALIEN kollégával!
 • asysoft #10
  Szerinted a Celeron jobb, mint a Sempron? Kódolásnál valóban. De máshol nem (teszt). És ugyan hogy terjedhetett el a "használhatatlan" Opteron?
 • BiroAndras #9
  "digitalizalas... durvan fogalmazok de tenyleg meg sem kozeliti az intel tudasat."

  Ja persze. Ebben az 1 dologban jó az Intel, ezt tudjuk. De minden másban az AMD veri.

  "es kedves biro andras amihez nem ertesz... koszonom."

  Hogy ki mihez nem ért, azt inkább ne részletezzük.
 • Alien_AM #8
  de ezt mar egy masik reszban mar megtargyaltuk, mivel 2005-ben is kb 1600 tesztet lenyomtam, es most nincs kedvem mar reszletezni, digitalizalas... durvan fogalmazok de tenyleg meg sem kozeliti az intel tudasat. es kedves biro andras amihez nem ertesz... koszonom.
 • BiroAndras #7
  "ezt a dontest igazabol nem ertem, viszont akkor a jelenlegi nevetseges amd lesz monopol helyzetbe. az meg a procik gyors fejlodesenek halalat jelenti. arrol nem beszelve amd normalis procit meg nem rakott ossze."

  Te hol éltél az elmúlt 5-6 évben? Vagy mostanra mondod? Akkor meg szimplán hülye vagy.
  Az elmúlt évek összes újjítását az AMD találta ki és vezette be. Az Intel egyetlen jó húzása a HT, de az is csak küszködés.
 • Cactus #6
  Remélem nem hagyják abba a proc gyártást, mert én világéletemben intel párti voltam. Semmi ellenszenv az AMD-vel szemben, de valahogy ez így alakult.
 • P3h3ly #5
  hmmmm, miért is használhatatlan? részletezd plz egy kicsit!
 • Alien_AM #4
  miert jobb jelenleg? ezt mar megtargyaltuk sztem, azert jobb mert tobbet ad el? a sok noob megveszi olcso sempront mert azt hiszik jobb mint a cerka es emelkedik a % bevetel? Attol meg egy nagy sz.r a maga a proci, hasznalhatatlan a venice-tol kezdve az osszes.
 • Alien_AM #3
  ezt a dontest igazabol nem ertem, viszont akkor a jelenlegi nevetseges amd lesz monopol helyzetbe. az meg a procik gyors fejlodesenek halalat jelenti. arrol nem beszelve amd normalis procit meg nem rakott ossze.
 • Szefmester #2
  Az valóban borzalmas lenne... főleg hogy egy megmagyarázhatatlan okból kifolyólag rühellem az AMD-t. pedig most tény hogy jobb jelenleg.