Gyurkity Péter

Háromszázmilliós büntetés internetes csalóknak

Forintra átszámolva több, mint háromszázmilliós pénzbüntetésben részesült két ausztrál állampolgár, akik egy brit domén bejegyző cég listáját felhasználva különdíj megfizetésére szólították fel a regisztrálókat.

Brad Norrish és Chesley Rafferty ügyében egy ausztrál bíróság járt el, és szabta ki végül az igencsak tekintélyesnek mondható büntetést. A per során ugyanis bizonyosságot nyert, hogy a fiatalemberek a közelmúltban törvénytelen célokra használták fel egy brit szolgáltató úgynevezett WHOIS listáját, amely a domén regisztrációt kérő felhasználókat tartalmazta. Ennek birtokában uganis felszólító leveleket küldtek ki és az üzenetekben arra figyelmeztették a gyanútlan ügyfeleket, hogy újabb díjat kell befizetniük a megadott címre, különben elveszíthetik a már bejegyzett doménneveket.

A silicon.com tudósításából nem derül ki, hogy hányan dőltek be a trükknek, mindössze a büntetés pontos összegét ismerhetjük meg. Ez nem csekély, az ausztrál testület ugyanis kíméletlenül járt el honfitársaikkal szemben. Az általuk kiszabott büntetés 2,3 millió ausztrál dollár, ami csaknem 1 millió brit fontnak, vagyis mintegy 350 millió forintnak felel meg. Ebből 1,3 millió dollár a szolgáltatónak okozott kár, amely az esetet követően kénytelen volt időlegesen lezárni a listát, és felfüggeszteni a további tranzakciókat.

A pórul járt cég a Nominet, amelynek körülbelül 50 ezer ügyfelét kereste meg a két csaló. A cég nem tekinthető kispályásnak: valamivel több, mint négymillió domént kezelnek, amivel állításuk szerint a negyedik legnagyobb adatbázist mondhatják magukénak. A vállalat vezérigazgatója, Lesley Cowley, ugyan igyekezett hangsúlyozni, hogy nagyon komolyan veszik az intellektuális tulajdon és a szerzői jog megsértését, ám ezzel nem tehette semmissé a buzgó páros akcióját. Nyilatkozatában üdvözölte a nemzetközi összefogást, amely lehetővé tette, hogy aránylag rövid idő alatt pontot tegyenek az ügy végére, és megfelelő módon "díjazzák" a csalók tetteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • slackface #4
  Kár,hogy elfogták őket. Ezek okos , leleményes emberek voltak..ha csak mindenkitől 10 000 ft értékben szedtek be pénzt az akkor is már fél milliárd ft a semmire...ezt már díjjazni kéne.
  Az igazi bűnözők fent ülnek mindig a bársonyszékben..a cégek élén..és a politikában.
 • szombi #3
  fertőzzék meg őket AIDS-el!!!
 • CsabiDuke #2
  :D
 • Snecie Smicie #1