Napi Online

Kevés hasznot hoznak az informatikai fejlesztések

Az informatikai projektek várt hasznának több mint negyede elvész, elsősorban azért, mert a cégek nem menedzselik megfelelően a projekteket azok teljes életciklusán keresztül - ez derül ki a KPMG nemzetközi felméréséből. A jelentés megállapításai a magyarországi cégekre is jellemzőek.

A KPMG 22 ország 600 vállalatát értékelő vizsgálata szerint a komplex IT-projektek jelentős része nem termeli a remélt értéket - a válaszadók csaknem fele jelezte, hogy az elmúlt évben legalább egy területen sikertelen volt saját informatikai projektje. A vizsgálat készítői szerint ez jelentős előrelépés, hiszen a KPMG hasonló, 2003-as felmérésében még a megkérdezettek 57 százaléka válaszolt hasonlóan. A jelentés legfőbb tanulsága azonban ennek ellenére is az, hogy a cégek 86 százaléka panaszolta: a projekt végeredményekor a kitűzött megtérülési célok akár negyedéről is le kellett mondaniuk. A jelentés szerint tavaly a vizsgált szervezetek 81 százalékánál emelkedett az új fejlesztések száma és 88 százalékuknál nőtt a projekt összetettsége, míg a fejlesztésekre szánt költségvetés összesen 79 százalékkal lett magasabb.

A felmérés egyik irányítója, Mark Tims, a KPMG it-fejlesztésekért felelős partnere szerint a projektek számának és összetettségének növekedését alapvetően három tényező hajtja: "Az új termékek, szolgáltatások és az üzleti folyamatok fejlesztése áll a növekvő projektaktivitás hátterében az esetek 74 százalékában. A megkérdezett cégek 48 százalékánál a projektek számának növekedését technológiai frissítések indokolták, míg a cégek 24 százalékánál a szabályozási környezet változása és az azoknak való megfelelés vezetett a projektek számának növekedéséhez." Tims szerint a projektek volumene növekedésének összességében nagyobb megtérülést kellene eredményeznie a cégek számára, de a felmérés azt mutatja, hogy a projektek várt megtérülésének jelentős része továbbra sem teljesül. "Ennél is nagyobb bajnak tűnik, hogy mindezért senki sem felelős, mintha a majdnem jó is elég jó mentalitás érvényesülne" - mondta Mark Tims.

Az elemzés írói szerint a sikert ma egyre inkább a várt előnyök, a megtérülés realizálásaként értelmezik, szemben a hagyományos idő- és költségterven belüli szemléletmóddal. Miközben a cégek felső vezetése egyre inkább mérhető üzleti hasznok elérése érdekében engedélyezi a projekteket, meglepő, hogy a cégek 59 százaléka sem informálisan, sem formálisan nem ellenőrzi, hogy a kitűzött megtérülési célok teljesülnek-e. Ebből az is következik, hogy a remélt haszon elmaradásának aránya a valóságban a mértnél is nagyobb lehet - állítják az elemzők.

A magyarországi KPMG informatikai tanácsadással foglalkozó partnere, Székely Zoltán szerint a hazai it-fejlesztések nemzetközi összehasonlításban ugyan általában kisebb méretűek, de nálunk is egyre összetettebbek. "Amikor a cég vezetése egy tervezett nagyobb informatikai fejlesztésről dönt, akkor nálunk is előtérbe kerülnek ezek a paraméterek - például a Total Cost of Ownership (TCO) vagy a Return on Investment (ROI). A projekt megvalósításakor és a végső értékeléskor ugyanakkor már nem ezek a legfőbb mérőszámok - azaz a nemzetközi eredményekhez hasonlóan nálunk is jellemző, hogy a fejlesztés során a várt haszon egy része egyszerűen elvész vagy egyszerűen nem ismert" - hangsúlyozza Székely Zoltán. Véleménye szerint ennek az a fő oka, hogy az egyre összetettebb hazai it-fejlesztések irányításánál gyakran hiányzik a megfelelő projektmenedzsment.

"Néhány nagyobb társaságnál - néha még a közszférában is - felismerték ennek jelentőségét, és képzett, többéves tapasztalattal rendelkező projektmenedzsert bíznak meg a feladattal. Tapasztalataink szerint vagy a cégen belül, saját erőforrásokból építik fel a szükséges projektmenedzsment-kompetenciákat, gyakran külső képzések, tanácsadók segítségével, vagy a feladattal eleve külső projektmenedzsment-csapatot bíznak meg" - magyarázza Székely. "Mindkét megoldásnál alapvető fontosságú, hogy a fejlesztés irányítója ne csak az idő- és költségbeli megtérülésre figyeljen, hanem ügyeljen a cégvezetés által kitűzött célok és a lényeges üzleti előnyök, hasznok realizálására is" - tette hozzá a KPMG partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #13
    Hát, nemigazán értem, hogy miben nem értesz velem egyet ;) ugyanarról beszélünk.

    Ja, és nem az a jó fejlesztő, akinek MBA-ja van belőle, hanem aki 25 évesen 10 éves tapasztalattal van a háta mögött :p
  • irkab1rka #12
    Manager szakost hálistennek még nem láttam a szakmában project managerként. Na az is igaz, hogy magyar ügyfelünk nincs...

    Amugy nincs igazad mrzed0001. Egy szar developer-t ha rugdosol, vagy kirugod, akkor nem vesztessz semmit, max elkezd dolgozni. Egy szar PM-el elég massziv milliókat bukhatsz havonta/évente a cégtől és a projecttől függően.

    Komolytalan: a PM dolga nem az, hogy technikai döntéseket hozzon, hanem hogy felügyelje a projectet, a pénzügyeket és az ügyféllel tartsa a kapcsolatot. Manageli a dolgokat. Aki a tech döntéseket hozza, az architectnek hívjuk, rossz esetben szakértőnek. Legrosszabb esetben külsős szakértőnek :)
    Amúgy meg a te helyedben
    1, megvezetném a pm-et, hogy azt higgye, hogy nélkülözhetetlen vagy (láttam már ilyent, működik :)
    2, keresnék egy normális munkahelyet.
    3, dolgozz pár évet külföldön, gyere haza, menj el egy jó céghez, MBA-z le közben és hagyd meg a mossott ruhát másnak, hogy vigyék ők a padlásra.
    3+, :) ha jó programot akarsz írni, akkor inkább ajánlok egy site-ot: sourceforge.net Ott nincsenek határidős kompromisszumok, se anyagi megfontolások, amik miatt a progi fele készül el :)))
    4, Aki magyarországon csinálta meg az MBA-t és még nincs 30, attól ne várd el, hogy értsen ahhoz, amit csinál. Még nem volt ideje egy cégnél végiggyúrni pár évet, hogy értse is amit tanult, és ne csak legyen egy vett papírja ;)
  • fflx #11
    nekunk volt egy projekt managerunk, en mutattam meg neki, hogy mi is az az excel.

    (kesobb azert kirugtak, de elotte azert csak felvette valaki... egyebkent valakinek a valakilye volt)
  • mrzed001 #10
    Hát igen, ez a magyar komamódi.
    De hidd el, láttam már olyan céget ami ezt így csinálja, és teljesen bevállt náluk a rendszer
  • Komolytalan #9
    Szerintem azt nem árt tudnia, hogy az adott nyelven van-e print parancs. Vagy hogy van-e benne pixelrajzoló, mert mindenben az sincs. Pl Flash tud (rajzolt) perpixel maskot izombból, C++ nem tudja ezeket. Viszont Flash pixelt nem tud rajzolni, C++ meg azt tud. Tehát ha valaki mondjuk csak az egyik nyelvet ismeri annyira, hogy tudja mi van benne, és mi mivel jár, akkor a másik nyelvben folyó fejlesztésnek nem lehet jó gazdája. Persze a kulcsszavakat meg a szintaktikát nem kell tudni, de azt fejlesztőnek se kell mind tudnia, ott a help meg az egyéb segédeszközök erre.
    #8 meg respect, csak a helyzet az, hogy ez ritkán van így. Általában már a középvezetők, tehát akik 1-1 projectet visznek se értenek ahhoz, amit a beosztottaik csinálnak, és nem azért mert nincs tehetséges beosztott akit elő lehetne léptetni. Van jópár multinál dolgozó ismerősöm, volt aki már középsuliban, fősulin/egyetemen is elég gyenge volt (országos 2., stb), és olyan okos főnöke van, hogy azt sem tudja mi a különbség a cégnél használatos driver build meg az UI build beállítások között, pedig régebben van ott nála. Én is dolgoztam nagyobb cégnél, volt előtte pár országos első helyezésem programozásból, és 2 év után világosan látszott, hogy ha a főnököm még el is ütné a villamos, akkor se én kerülnék a helyére (nem azért mert lett volna nálam jobb:-) Ezért is lettem utána a magam ura, így legalább nem élősködik más a munkámon.
  • mrzed001 #8
    Sztem ez nem egy olyan dolog, amit tanulni lehetne.
    Amelyik cégnak van esze, az a fejlesztői közül kiválogatja a talpraesettebb, jó probléma megoldó és kommunikációs képességekkel megáldott párat, aztán irány a mélyvíz (persze az öreg szárnyai alatt).
    Egy ilyen project manager kb 100x annyit ér, mint egy a Műegyetemen (oda jártam aztakvaanny....) végzett ilyen-olyan diplomás valaki
    A közgázos project managerektől egyébként borsódzik a hátam bbrrrrrrrr :)
  • pemga #7
    Szerintem a cikk is hasonlót mond. Azonban azzal nem teljesen értek egyet, hogy a managgának pontosan kéne ismernie minden egyes alterületet, kezdve azzal, hogy az aktuális nyelvben hogy hívják a print parancsot. A spec szaktudásra vannak mostanában a tech. responsible néven futó "nagy öregek", akiket viszont megfizetnek. A tapasztalat pont arra vonatkozik, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, hol lehet és mekkora gubanc, hol és hogyan lehet gyorsítani ha szükség van rá, mi az amit ennyi idő alatt nem lehet, stb-stb. (Nem kódról; inkább fázisokról beszélek. Szerintem nincs irritálóbb egy fejlesztőnek, mintha szájába rágnák hogyan valósítson meg valamit.) Mellesleg menedzsmentmentet nem csak közgázon lehet tanulni, hanem pl. Műegyetemen is van rendes MBA képzés. De mint mutatja, ez támogató diploma, kell hozzá egy alapdiploma :).
  • Komolytalan #6
    Hehe, jól látod a dolgot:-) Én is azért vállalkozom, mert multinál külföldön tudnék többet is szakítani jóval, de nincs attól édesebb mint amikor az ember a maga ura:-)
  • Komolytalan #5
    Én nem tudom a project managerek mire kapnak kiképzést az egyetemen a fallabdázáson kívül. Mert szerintem máshoz nem sok lövésük van. Ahogy én látom/láttam a ténykedésüket, ha egy projectnél tényleg ők koordinálják a szakembereket, akkor annak a projectnek lőttek. Aki nem tudná az adott feladatot az elsőtől az utolsó bitig megoldani, az nem alkalmas arra, hogy ígéreteket tegyen. Nem kell hogy egy ember vigyen el egy egész projectet, hiszen ez sokszor lehetetlen. De manapság úgy néz ki a dolog, hogy a projectek vezetői közgázról szalasztott yuppieköcs.gök, akiknek már általánosban se ment a rekurzió LOGOban. Éppen ezért lövésük sincs róla hogy mit lehet megcsinálni, mi az amit könnyen meg lehet de látványos (ezért ajánlani kell a felhasználóknak), mi az amit nagy szívás vagy lehetetlen, de nem is annyira fontos - szóval úgy alapvetően alkalmatlanok arra, amit csinálnának.
    A régi szép időkben informatikai (fejlesztési) projecteket _mindig_ olyan ember vezetett, aki értett minden területhez, amit a fejlesztés felölelt. Ezenkívül tudott kommunikálni, igényt felmérni, költséget, időt kalkulálni, munkafolyamatot párhuzamosítani, és a földön járt, vagyis tisztában volt a bizonytalansági tényezőkkel, és hogy emiatt mekkora ráhagyással kell dolgozni, hogy a project beleférjen a sosem bő idő és költségkeretbe. Tudta hogy kivel szeretne dolgozni, nem sz.ros HR osztályos HP-k vették fel a beosztottjait. Mivel ő volt az, aki kialakította a fejlesztés és a leendő felhasználók közös álláspontját, és tapasztalatai miatt tisztában volt a lehetséges igényekkel, így tudta mi kell ahhoz, hogy a project sikeres legyen, a felhasználók elégedettek.
    Most meg jön egy tökalsó a közgázról, ledobja a squash ütőt meg az átizzadt ruháját, és szenvedő arccal (mert ő milyen fáradt) megmondja a frankót. Persze mivel azt se tudja mi a rés, ezért kéri a tanácsokat a fejlesztőtől, de hát a fejlesztő mi a f.ért mondana neki jó tanácsokat, ha a dicsőséget (meg a nagy pénzt, a sikerdíjat) csak ő fogja learatni? Ha adna a fejlesztő 3 tanácsot, amelyek összefüggenek, és a kis pöcs önfejűen csak 2-őt fogadna meg belőle, amik a 3. nélkül nemhogy hasznosak, de inkább károsak, ezzel csak azt érné el a fejlesztő, hogy lehetne rá mutogatni a project bukása után. Hát hadd bukja el a kisgyerök egyedül a projectet - "én csak azt csináltam amit ő kért" - ez így sokkal biztonságosabb.
  • mrzed001 #4
    Nem tapasztaltak és képzettek az igaz (gyakran), viszont amit eddig tapasztaltam az az, hogy lusták. Aki nem akar dolgozni, max főnökként hozzánemértőként parancsolgatni, abból lesz a manager. Aki ért hozzá, abból nem, mert akkor mégis ki a fene fogja leprogramozni azt a feladatot.
    Ismerek jópár remek fejlesztőt, akik inkább saját maguk managelik, mert így valahogy képesek időre meglenni valahogy mindennel (mert ha a főnökre bízzák akkor bizony az örökmozgó lefejlesztése lesz a végén a feladat -tudálékos szakbarbárok-)