Napi Online

Netes cégekkel bővül a magyar tőzsde

Októberig legalább három új szereplővel bővül a tőzsdei cégek társasága. Elsősorban a technológiai szektor gyarapodik, jön újabb távközlési és internetes vállalkozás is a virtuális parkettre, de egy klímatechnikai és építőipari kivitelezési munkálatokkal foglalkozó cég is tőzsdevárományos.

Az idén 4-5 új részvény megjelenése várható a Budapesti Értéktőzsdén, ennél kevesebb esetén csalódottak lennénk - jelentette ki sajtótájékoztatóján Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnöke. A tavalyi egy új bevezetés (Állami Nyomda) és három kivezetés (Brau Union, Styl és Zalakerámia) fényében ez ugyan igen ambiciózusan hangzik, de egyáltalán nem teljesíthetetlen, hiszen a GKM tavalyi, a tőzsdei bevezetést támogató pályázatának nyertesei többségükben csak 2006-ban lépnek a piacra. A Kóka János gazdasági miniszter által most ismertetett pályázatnyertesek közül decemberben az Állami Nyomda már a parkettre került, e céget a Bookline.hu, a Genex és a TvNetWork követheti október elsejéig.

A 100 milliós keretből ők négyen összesen 87 millió 810 ezer forintot kapnak utólagos finanszírozással, a tőzsdei bevezetés igazolt költségeinek legfeljebb 50 százalékát számolhatják el. (A kiírási feltételek szerint a pályázóknak a bevezetést követően legalább két évig a tőzsdén is kell maradniuk.) A BÉT ezenfelül azzal is támogatja a tőzsdére lépést, hogy idén az új társaságoknak - tehát nem csak a GKM-pályázat nyerteseinek - fél évig elengedi a forgalomban tartási díjat.

Kóka egyébként a Budapesti Értéktőzsdét az Európai Unió egyik legjobban teljesítő börzéjének nevezte, ahol 2005-ben az index mintegy 40 százalékkal, a forgalom pedig 60 százalékkal emelkedett az azt megelőző évhez képest. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a környező országok közül Budapest inkább a mezőny közepén foglal helyet.) Az árfolyam-emelkedés kapcsán Szalay-Berzeviczy Attila megjegyezte, 2006-ban is van esély a látványos növekedésre, bár mint hozzátette, ehhez az is szükséges, hogy a parlamenti választások után megalakuló kormány - pártállásától függetlenül - merjen lépéseket tenni a fiskális egyensúly helyreállítására.

Könyvkereskedő a parketten

A mintegy hét évvel ezelőtt alapított, jelenleg online könyvkereskedelemmel foglalkozó Bookline.hu az idén másfél milliárd forint árbevételt és nullszaldós eredményt tervez - nyilatkozta Márffy György, a cég elnöke. Ez jelentősen meghaladja a 2003-as 40, a 2004-es 200 és a tavalyi 600 milliós forgalmat, ráadásul a gazdálkodás eredménye is javuló tendenciát mutat: a korábbi veszteséges évek után 2005-ben már szerény nyereséget termelt a cég. Igaz, osztalékra még jó néhány évig várni kell, mert a társaság a mostani és a jövőben befolyó pénzt terjeszkedésre szánja.

A bookline.hu piaci részesedése az internetes könyvkereskedelemben 50 százalékos, a teljes magyar könyvpiacból pedig egy százalékot mondhat magáénak, de ez várakozásaik szerint nőni fog. A cég egyébként 12 és fél millió forint támogatást nyert a GKM pályázatán. A Bookline.hu jegyzett tőkéje 327,5 millió forint, a legutolsó, egy hónappal ezelőtti alaptőke-emelés 200 százalékon történt, és 255 millió forintot hozott a vállalkozásnak. Tulajdonosai nagyjából egyenlő arányban a Metronic Rt., a Földvári és Fia Kft., a két éve tőzsdén lévő Forrás Rt., valamint a NAPI Gazdaság két munkatársa, Korányi G. Tamás és Almás Andor tulajdonában álló Baál Kft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!