Gyurkity Péter

Világszerte elérhető az Opera Mini

Az alternatív böngésző fejlesztője világszerte elérhetővé tette a szoftver mobilokra szánt változatát, és egyben újból cáfolta a felvásárlásáról szóló híreket.

Az Opera Mini megjelenéséről még augusztusban számoltunk be. A cég a böngésző új változatával elsősorban az olcsóbb készülékekre koncentrált, igaz a Java-támogatást már ekkor feltételül szabták. Bár a debütálás hivatalosan januárban várható, a fejlesztők már az ünnepek előtt feloldották a korábbi korlátozásokat, így a szoftver nemcsak a skandináv országokban és Németországban elérhető, hanem az egész világon.

"A cél az, hogy ne legyen szükség drága okostelefonokra az internet egészének eléréséhez" - jelentette ki Eskil Sivertsen, az Opera szóvivője. Nemcsak a készülékekkel kapcsolatos költségeket szeretnék azonban csökkenteni, hanem a netezés díját is, amit a weboldalak tömörítésével érnek el: ahelyett, hogy a telefon maga töltené be a weboldalt, egy távoli szerver teszi meg azt és küldi el a telefonnak lecsupaszított formában.

Ezzel a módszerrel állításuk szerint a méretet 70-80 százalékkal tudják csökkenteni. A Mini másik előnye, hogy mindössze 60 kB tárhelyet igényel, míg a cég Opera Mobile böngészőjének 1-4 MB tárhelyre van szüksége, a telefon operációs rendszere és egyéb kapacitásától függően. Bővebb információt erről a hivatalos oldalon találunk, ahol a telepítés menetéről is tájékozódhatunk.

Az elmúlt hetekben több híresztelés is felbukkant a norvég cég közeli felvásárlásával kapcsolatban. Egyes értesülések szerint a Google vette meg a céget, míg mások a Microsoft érdeklődéséről számoltak be. Előbbiről mi is hírt adtunk: az információ a két fél korábban kötött együttműködési megállapodásán alapult, amit új irányba vitt tovább Pierre Chappaz, a Yahoo Europe egykori elnöke, mikor közzétette internetes naplójában ezzel kapcsolatos értesülését. Az Opera nem sokkal később cáfolta a hírt, ám ez nem akadályozta meg, hogy mások a Microsofttal hozzák össze a céget.

A jól értesültek a böngészők harcában elért eredményekre hivatkoztak, pontosabban arra, hogy együttes erővel hatékonyabban vehetik fel a harcot a továbbra is terjeszkedő Firefox ellen. Úgy látszik, az nem nagyon zavarta a hír kitalálóit, hogy az Opera - minden erőfeszítése ellenére - eddig nem tudott jelentős részt kiharapni a tortából, ami pedig elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a Microsoft akár egyetlen pillanatra is eljátsszon a felvásárlás gondolatával. A pletyka mindenesetre tovább terjedt, mígnem a hétvégén maga az Opera cáfolta az információt. "Telefonjaink szünet nélkül csörögnek, de nem igaz a hír. Senki nem vásárolt fel minket, sőt, még csak ajánlat sem érkezett ezzel kapcsolatban. Kacsa az egész, ahogy legutóbb a Google-féle hír" - jelentette ki a cég szóvivője a ZDNet-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bowari #14
    Nekem van nagyon hasznos,elég wap is hozzá,bár ugy kicsit eszi a kb-okat,de 50mbos internetcsomaggal gazdaságos.Rendelni is lehet róla,szinte bármit.
  • takraj #13
    Ez a bigyó wapon keresztül megy? Vagy rendes Internet kell hozzá?
  • cenzi #12
    Szereti a mini a sütiket:) Gmail is símán bejön rajta, csak 1x kellett bejelentkeznem.
  • smv #11
    Gondolom a sütiket nem szeresse, vagy a serveren a sessionok nem úgy veszik, mint ha rendes brúzer lenne. Persze ez csak tipp, még sose próbáltam a minit.
  • norti #10
    javascriptet és kliensoldali szkripteket támogat kevésbé, de vannak amik azok közül is működnek.
  • benczurzs #9
    A progit nem ismerem, de mi az, hogy a php-t nem támogatja ??
    A php-t nem is lehet böngészőből támogatni !!
    A php a SZERVEREN lefordul HTML kóddá, így a TE böngésződ egyszerűen nem is tudja, hogy a másik oldalon php, asp, jsp, vagy sima html volt.
    Szóval az, hogy nincs benne php támogatás
    -> necces.
  • peca #8
    ..haha!!! En nem fizetek a mobil netemert... Nem legalisan vagyok fent
  • smv #7
    DE én meg Tmobilos vagyok...
  • orkenyid #6
    Jó kis progi, nekem is a pannonos akciós 50mb van :)
  • akyyy #5
    néha a net fontos, pannonál havi keretes vagyok, volt nemrég egy akció hogyy decemberig az 56 mb-os, csak 400 ft....... igy se tudtalm sose levinni a keretig:S:D