Berta Sándor

Vezeték nélküli internet a német InterCityn

A fejlesztések szorosan kapcsolódnak a jövő évi CeBIT kiállításhoz. Amennyiben a tesztek sikeresek lesznek, akkor a német vasúttársaság akár teljes ICE és IC-hálózatát felszereli vezeték nélküli internetelérésekkel.

A projekt elindításának alkalmából tartott sajtótájékoztatón közölték, hogy az internethozzáférések egyelőre csak a Köln és Dortmund között közlekedő ICE-vonatokon elérhetők. Az érdeklődés már most óriási az új szolgáltatások iránt. Németországban naponta átlagosan 150 ezren utaznak az InterCity vagy az InterCity Expressz szerelvényeken. A Német Vasút (DB) és a T-Mobile összesen hét InterCity Expressz 3 szerelvényt alakított át. Ezeket a vonatokat a T-Mobile HotSpot-logója különbözteti meg hagyományos társaiktól.


A vezeték nélküli internethozzáféréseket az Universal Mobile Telekommunikation System, vagy közismertebb nevén az UMTS technológia teszi lehetővé. A program során azonban a német szakemberek másfajta kommunikációs lehetőségeket, így például a műholdas internetkapcsolatokat is tesztelik.

A Köln-Dortmund vonalon bárki, akinek van WLAN-kompatibilis készüléke, legyen az laptop, PDA vagy más eszköz, tetszés szerint kipróbálhatja és használhatja az új szolgáltatást: e-maileket küldhet és fogadhat, felcsatlakozhat híroldalakhoz, végezheti a munkáját a belső vállalati portálokon. Az utasoknak ezenkívül rendelkezésére áll a különböző utazási és közérdekű információkat tartalmazó DB Mobility Net nevű hálózat is, ahol aktuális hírek vagy a csatlakozásokkal, pályaudvarokkal kapcsolatos adatok is megtalálhatók és lekérdezhetők.

A tervek szerint hamarosan hasonló szolgáltatás lesz elérhető a Dortmund és München között közlekedő ICE-járatokon is. A tartalmakat folyamatosan, illetve a pályaudvarokon való tartózkodás alkalmával is frissítik. A szolgáltatás ingyenesen igénybe vehető a tesztelési időszak alatt. Amennyiben a projekt sikeresen zárul, úgy ezekkel a rendszerekkel jövőre elkezdik felszerelni az összes német ICE- és IC-vonatot. A T-Mobile ezzel párhuzamosan már húsz ICE-pályaudvaron is felszerelt egy-egy vezeték nélküli internetpontot.

Sajnos Magyarországon egyelőre még csak álom egy hasonló szolgáltatás bevezetése, mivel a karácsonyi szezon elején kiderült, a társaságnak még sima Intercity szerelvényből is kevés van. Habár a Nyugatiban már van ingyenes internet és az óriásvállalat szeretné bevezetni az SMS, telefon, illetve az internet segítségével történő jegyvásárlást is, de ez csak jövő tavasszal, akkor is mindössze bizonyos vonalain, kisérleti jelleggel fog történni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #5
    Az a legnagyobb gond a MÁV-val, hogy lassú.
    Ha kijönne a 150-180 km/h körüli átlag, mindenki azzal utazna, lenne bevétel, és akkor lehetnének jobb kocsik.
    Csak most ez pont fordítva van.
    Rosszak a sínek, vezetékek -> lassúak a vonatok -> kevesen utaznak -> nincs bevétel -> marad minden a régiben.
  • [HUN]Stanlee #4
    Szerintem eloszor legyenek normalis kocsik es normalis szolgaltatas a mav-nal, utana majd ha nalunk is mindennapi lesz az ice, akkor lehet ilyen szolgaltatasokat is mint internet adni. Addig meg ne almodozzunk rola.

    Amugy a jegy araba igazan benne lehetne az ara az internetnek az ice-n, mert utazasi idotol fuggetlenul min 7-8 eurot kell a sima jegy arara rafizetni, ami azert nem keves. Bar a szolgaltatas szinvonala is ennek megfelelo.
  • Kornan #3
    Mér tök jó lenne ha minden máv vonaton lenne internet,gyakran utazok vonattal.Igaz először ezeket a szakadt,összehányt,ragadós vonatokat kéne lecserélni normálisra,talán nem teszik annyira tönkre.
    Ja meg az is jó lenne ha nem késne minden nap.
  • blackgamer #2
    én örülök hogy működik a máv
    ilyen luxus izékre nincs szükség
    viszont éttermekben, elit kocsmákban a hotspot terjedhetne jobban, mert az jó dolog
    bár jobban örülnék ha nem kéne kilépnem a szobából ha netezni akarok, de a nettelefonos PCMCA kártya sajna igen drága mulatság
  • Caro #1
    Csak a Tré Mobil ne lenne...
    Egyébként nem lenne rossz.
    De ez szerintem simán benne lehetne a jegy árában.