Figyelőnet

A karácsonyi netes vásárlás kockázatai

A karácsonyi szezon az internetes vásárlások legnagyobb forgalmat generáló időszaka. A mit sem sejtő vásárlót azonban kellemetlen meglepetések érhetik, ha nem elővigyázatos az online bevásárlásási láz közepette.

Miközben legtöbben örömszerzés céljából a legnagyszerűbb karácsonyi ajándékot keresik, az internetes csalók is igen aktívak. A karácsonyi időszakban jelentősen megnövekedik annak a kockázata, hogy az elővigyázatlan felhasználó adatai minden különösebb nehézség nélkül az internetes bűnözők ölébe hullik. A biztonsági cégek nem győzik figyelmeztetni az interneten vásárlókat, hogy igyekezzenek olyan weboldalról rendelni, amelyet jól ismernek, több éve működik, könnyen ellenőrizhető és köthető valamilyen nem online működő kereskedelmi egységhez.

* A karácsonyi ajándékok egy része elektronikus készülék, amely természetesen bárhol megvásárolható, de kezdjünk gyanakodni, ha túlzottan olcsó az ára. Könnyen megtörténhet, hogy az itt megrendelt termék soha sem érkezik meg és még a pénzünket is sirathatjuk. Enyhébb eset, ha a terméket kézhez kapjuk, de semmiféle garanciát nem tudunk érvényesíteni vele kapcsolatban.

Az ismeretlen webáruházak egy részét kifejezetten arra használják a csalók, hogy megszerezzék a gyanútlan felhasználók adatait, pénzét. Stratégiájukat segítik a különböző kémprogramok is, amelyek szintén könnyedén megjelenhetnek számítógépünkön ismeretlen oldalak tallózásakor. A felhasználók gyakorta alkalmazzák saját megszokott jelszavaikat a regisztrációt igénylő webhelyeken is, amely nagy kockázattal járhat számítógépük és adataik biztonsága szempontjából.

A kifinomult adathalászok általában nem lopnak el semmit, a social-engineering módszerével operálva megvárják, míg a gyanútlan áldozat maga adja meg az adatait. Számtalanszor megesik, hogy a későbbi információ reményében, a felhasználók olyan webhelyeken is megadják e-mail címüket, ahol semmi sem utal arra, hogy hasznos gazdasági tevékenység folyik. Soha ne higgyünk az olyan oldalaknak, amelyek előzetes regisztrációhoz kötik létrejöttüket, avagy azt állítják magukról, hogy hamarosan értesítenek minket a webhely indulásáról.

Hogyan védekezzünk?

Őrizkedjünk a spamben érkezett ajánlatoktól, hiszen azok már amúgy is megbízhatatlan helyről kaptuk, anélkül, hogy mi magunk azt kértük volna. Kerüljük azokat a webhelyeket, amelyek kinézete és megbízhatósága már első ránézésre is elbizonytalanítja a vásárlói lelkesedésünket. Nem mind arany ami fénylik, s ha még csak nem is fénylik, akkor biztos hogy nem az. Semmiképpen se higgyük el, hogy egy ismeretlen cég képes akár 50 százalékkal is olcsóbban adni valamely ismert cég termékét. Az ár tekintetében ma már nagyon jól összeállított árfigyelő oldalakon informálódhatunk. Ezeken a helyeken megbízható cégek ajánlatai szerepelnek. Lehetőleg soha ne adjuk meg az adatainkat, e-mail címünket és bankkártyaszámunkat ellenőrizhetetlen helyeken. Gyanakodjunk és inkább meg se próbáljunk bármit is rendelni egy olyan oldalról, amelynek nincs semmilyen más elérése, mint az e-mail címe.

Ha bankunktól figyelmeztetést kapunk e-mailben történő azonosításra, ne higgyük el, hogy bármelyik komoly pénzintézet ilyen kevéssé biztonságos megoldáshoz folyamodna. Ha az e-mailből egy bankunk webhelyére igencsak hasonlító oldalra linkelve kérik el adatainkat, akkor szinte bizonyos, hogy adattolvajok próbálnak átverni bennünket. Legtöbbször a banki oldal csupán megtévesztő hasonmás, mögötte rejtőző adatrabló kóddal. Az utóbbi időben az ilyen jellegű adatlopások erőteljesen megnövekedtek, annak ellenére, hogy a bankok minden esetben figyelmeztetik ügyfeleiket az adatkezelés biztonságának fontosságára.

"Az adathalászok ráadásul szívesen személyesítenek meg gyakran látogatott, könnyen felismerhető weboldalakat" - teszi hozzá Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. operatív igazgatója. "A személyes adatokat, bankszámlaszámokat ellenőrző weboldalak különösen gyanúsak, mivel a komoly internetes vásárló- és licitálóhelyek kiemelten gondosan kezelik felhasználóik adatait, azok elvesztése, sérülése a legkevésbé sem valószínű. Ilyen weboldalakon, még ha nagyon emlékeztetnek is egy-egy általunk látogatott webhelyre, sohase adjuk meg adatainkat "ismét", ellenkező esetben a bevásárló szezon egyik legsűrűbben alkalmazott trükkjének dőlhetünk be" - figyelmeztet az adatbiztonsági szakértő.

Természetesen számos hasznos és jól működő online áruház, bolt kínál portékát a neten. Ezek szabályozása nem teljesen egységes, ezért érdemes itt is körültekintően eljárni vásárlás esetén. Ha megbízható oldalról rendelünk, akkor is olvassuk el a felhasználási és garanciális feltételeket, hiszen a vásárlással automatikusan megillet bennünket minden ezzel kapcsolatos jog. Ha ezen jogaink nincsenek tisztázva az oldalon, akkor inkább kérdezzük meg a cég vevőszolgálatát és tisztázzuk a homályos pontokat. A karácsonyi vásárlás örömét felesleges bosszúságokkal elrontani, kicsi odafigyeléssel ez könnyen elkerülhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!