Napi Online

A németek az online piac éltanulói

A németek a legaktívabb online-vásárlók a világon, a Németországban megkérdezettek 97 százaléka ugyanis már vásárolt az interneten keresztül - derül ki az ACNielsen 21 ezres mintán végzett, az egész világra kiterjedő kutatásából.

A németeket a 96 százalékos rátát felmutató osztrákok követik, majd pedig a britek következnek 95 százalékkal. A felmérés szerint a 38 vizsgált országban összesen 627 millióan használták már a világhálót vásárlási céllal. Az ACNielsen rámutat, hogy az internethasználat terjedésével egyre többen bonyolítják le vásárlásaikat számítógépük segítségével. A legnépszerűbb így beszerzett termék a könyv, az online vásárlók több mint harmada vett legalább egy könyvet az utóbbi három vásárlás alkalmával.

Népszerűek még a videokazetták, a DVD-k és a játékok is, de Japánban például különösen kedveltek az élelmiszerek is az otthonról vásárlók körében. Regionális összehasonlításban - nem meglepő módon - Európa és Észak-Amerika a legnagyobb online vásárlási piacok, az itteni megkérdezettek 85 százaléka bonyolítja a neten keresztül is a beszerzéseit. Az ázsiai régióban ez az arány 70 százalék, Latin-Amerikában pedig még ennél is 7 százalékponttal alacsonyabb. A vásárlók átlagosan 4,9 terméket vesznek az internet segítségével egy hónapban, a világelső Németország fogyasztói pedig ennél csaknem kettővel többet.

Magyarországon még gyerekcipőben jár az online kereskedelem, 2005-re a teljes forgalmat 18 milliárd forintra jelzik előre, ami alig több mint a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 2 ezreléke. A magyarországi internetezők 6 százaléka vásárol a weben. Ilyen arányok mellett egyelőre nem éri meg az igazán nagyoknak piacra léni. A Tesco például, amely Nagy-Britanniában rendkívül jól működő fogyasztásicikk-értékesítési rendszert dolgozott ki az inter­neten, belátható időn belül nem tervezi Magyarországon meghonosítani ezt a fejlesztést. A magyar piacon nagyjából ezer webáruház működik, többségük csak vegetál, hiszen a forgalom 70-80 százalékát mintegy ötven online kereskedő bonyolítja le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!