Gyurkity Péter

Újragondolja árait az ATI

A vállalat új sorozatának belépő szintű és középkategóriás tagjainál szándékozik lefelé vinni az árakat, mivel e két szegmensben nem tartja magát elég versenyképesnek riválisával szemben.

Az X-bit Labs értesülése szerint az ATI a korábban ajánlott ár mérséklésére készül a Radeon X1600 és 1300 sorozat példányainál. Ez a következőképpen alakul: a 256 MB-os Radeon X1600 XT 179, a szintén 256 MB-os X1600 Pro 129, míg a belépő szintre szánt X1300 Pro 79 dollárt kóstál majd, ami jelentős csökkenést jelent az eddigi árhoz képest. Néhány online áruház már a jelzettnek megfelelő árazást alakított ki, ám nem mindegyik terméknél, erre még várni kell.

Rich Heye, az ATI különálló asztali termékeiért felelős részlegének igazgatója az oldalnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a szóban forgó grafikus kártyák minden eddiginél jobb teljesítményt és minőséget nyújtanak. Ehhez most rendkívül kedvező ár társul, így véleménye szerint jó ideig páratlan akcióban lehet részünk, amit mindenképpen érdemes kihasználnunk. Érezhető, hogy az ATI mindent elkövet a generáció gyengébb tagjainak népszerűsítéséért, hogy az alsóbb szegmensekben növelje részesedését, kellőképpen megalapozva a csúcskategória sikerét.


Ez egyáltalán nem lesz egyszerű, hiszen eddig az X1000-sorozat felemás visszhangot szült. A felső kategóriákban nem sikerült igazán megszorongatni az újra nagyot alkotó riválist, a lépésből pedig jól látható, hogy az éppen csak megjelent X1600 és X1300 sem igazán bizonyult vonzónak, pedig itt az ATI az Nvidia korábbi generációjával küzd. A GeForce 7 család két elmaradt tagja - a GeForce 7200 és 7600 - ugyanis februárban, illetve márciusban érkezik, több forrás szerint már 90 nanométeren. A kanadai cég tehát most kihasználhatná előnyét, ami azonban - legalábbis egyelőre - nem megy: az olcsóbb megoldást választó felhasználóknak bőven elég a jelenlegi választék, és nem áhítoznak az új sorozat után, amely ráadásul mindenképpen PCI Express alaplapot igényelne.

Itthon meglehetősen körülményes az új kártyák beszerzése, a legtöbb nagyker eddig csak az ATI legerősebb versenyzőjét szerezte be. Ez nem feltétlenül hátrány, hiszen óriási érdeklődést sem tapasztalunk, pláne, hogy az X600 (X700) és X300 sorozat sem igazán terjedt el. A váltáson elsősorban azok gondolkoznak el, akik 100 ezer forint feletti kártyák után vágynak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #22
    Ezt is lehet csinálni, de ha van pénz jobb hardverre is, akkor miért ne? Ha ügyes az ember, akkor egy erős gép se kerül túl sokba.
  • AgentKis #21
    Én utoljára ASUS V3800-as TNT2-es videókártyát vettem 30-nál drágábban (akkor asszem 47-ért, valahogy 2000 körül, még valahogy a GF1 előtt). Amikor láttam, hogy évente kb. felére csökken az ára, vagy még lejjebb is akkor megfogadtam, hogy ráérek...
    Manapság akkor veszek meg egy V.kártyát amikor kifele megy a széria. Ennek 2 előnye van:
    - Nagyon olcsón jutok a 2 évvel ezelőtti csúcsmodellhez.
    - Általában már kapható passzív hűtéssel, mindenféle zörgő porosodó undorító hűtőberendezés mellőzésével, ami az új kártyák jellemzője.
    Mondjuk a hátránya annyi, hogy a top játékokhoz is kell 1-2 év mire jácchatom őket, de ahhoz hogy ezt kivárjam már elég "nagy" vagyok így a 3.X környékén...
  • arty #20
    ugyanugy elkésnek vele, ahogy eddig... ennyit az ATI-rol ... mire kijön az AGPs, már mindenkinek 6600GT lesz a gépében mert kb. 20-25k lesz ... :)
  • Inquisitor #19
    "... az olcsóbb megoldást választó felhasználóknak bőven elég a jelenlegi választék, és nem áhítoznak az új sorozat után, amely ráadásul mindenképpen PCI Express alaplapot igényelne."
    Tudom, hogy több nap alatt kerül ki egy-egy cikk, de a fejlemények azt mutatják, hogy X1600Pro, és X1300 kártyából lesz AGP verzió rövidesen.
  • rgerg #18
    Mondjuk egy gyrosra a gyrososnál az asztórián.Humusszal mert úgy az igazi:-D
  • rgerg #17
    Nekem 9200-esem van és amíg nem vág hozzám valaki egy jobb kártyát addig ez is marad.Viszont néha olyan jókat eszem hogy csak na:-D

    Off:nincs valakinek egy fleesleges 9600xt-je?Meghívom kajálni:-D
  • BiroAndras #16
    "A legtöbb szaklap azt írta, hogy 9800 pro-ról nem érdemes csak x1600pro-ra váltani."

    Az alsó kategória az alsó kategória. Azért adják ki ezeket, mert ha teljesítményben nem is, de tudásban verik a régebbi generációt. Ha egy játék full DX9c-t igényel a futáshoz, akkor jobb egy új gyenge kártya, mint egy régi hasonló teljesítményű.
    A 9800 csúcs kategória volt, az X1300 meg most belépő szint. egyértelmű, hogy nem így szokás váltani. Akinek 9800 volt, az X1800-ban gondolkodik.
  • fflx #15
    "a nevjegykartyadat meg add oda a szegenyeknek" :)
    [index]
  • CsabiDuke #14
    Osztom az előttemszóló véleményét... Én is most cseréltem ki az egész belterét a gépemnek, jó kis majdnem 3 éves gf4ti4200-at, 6800gx-td-re borsos ára volt, nekem kicsit vissza kelett fognom magam, de igy is megállt az egész 150be... persze boltban lett volna 200-250. AGP-n már nem is gondolkoztam, mert a pcie-é a jövő.
  • irkab1rka #13
    Annyiba fog kerülni, amennyire szar.
    A legtöbb szaklap azt írta, hogy 9800 pro-ról nem érdemes csak x1600pro-ra váltani.
    Az x1300 egy vicc.