Gyurkity Péter

Márciusra teljessé válik a GeForce 7 család

Lapértesülések szerint az Nvidia februárban, illetve márciusban tervezi a GeForce 7200 és 7600 megjelenését, amely kártyákkal végre a teljes piacot lefedné a család. Az új példányok kevés újdonságot hoznak.

Az útitervet az Anandtech szellőztette meg, az Nvidiához közel álló, megbízható forrásra hivatkozva. Értesülésük szerint a belépő szintű GeForce 7200 februárban, míg a középkategóriás GeForce 7600 egy hónapra rá érkezik, a Cebit kiállítás idején. Ez utóbbi kártya jóval nagyobb figyelmet kap majd, ami nem véletlen, hiszen kategóriájában erős ellenfelekkel kell megmérkőznie.

A két új grafikus kártya a G72 és G73 jelzésű chipre épül. A hivatalos ForceWare meghajtókban mindkét processzor már jóval korábban felbukkant, ami kijelölte a vállalat irányvonalát. Több forrás jelezte, hogy a belépő szintű változat már 90 nanométeren jön, ami némileg meglepő, hiszen a GeForce 7 sorozat eddigi tagjai 110 nanométeres technológiával készültek. Jen-Hszun Huang vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy a következő generációs technológia még mindig óriási kihívás elé állítja az ágazatot, és ők sem merték bevállalni a váltást.


A sorozat eddig négy példányból áll: a GeForce 7800 GTX és GT a csúcskategóriában hódít, míg a Go 7800 GTX és Go 7300 a mobil megoldásokat hivatott kiszolgálni. Egyes értesülések szerint már készül a 7800 GS, amely a nemrég megjelent 6800 GS-hez hasonlóan erős középkategóriás kártya lesz. A vállalat tehát még adós az olcsóbb, lebutított változatokkal, amelyek az alsó kategóriákban vehetnék fel a versenyt az ATI hasonló termékeivel.

Dacára a várhatóan nagy felhajtásnak, sem a 7200, sem a 7600 nem hoz sok újdonságot, és a nyákot illetően az egy generációval korábbi GeForce 6200 és 6600-ra épülnek. Ezt több gyártó is megerősítette, és arról beszéltek, hogy mindössze az áramellátás terén hajtanak végre néhány módosítást, a GeForce 7600 esetében pedig SLI-csatlakozó is elképzelhető. Jól értesültek tudni vélik, hogy a technikai paramétereket illetően még az Nvidia sem jutott végső elhatározásra, és többek között az órajelet is később véglegesítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #13
    Csak akkor mondhatod, hogy nem jobb ha a mostani kártyákra gondolsz, csak a VGA témában, és figyelmen kívűl hagyjuk amit Dez írt.
    Ellenben a szuperelavult lassú PCI kiváltására már évek óta elkellt a PCIE.

    Amúgy szerintem most, hogy egyre több S754-es lap jön ki PCIE változatban inkább, még is ki gyárt új AGP-s alaplapot? Intel platformon teljesen zéró, már lassan harmadik generációs PCIE chipset lesz kint.
  • dez #12
    3 dologban még jobb. 1. Abban az esetben, ha betellik a kártya memóriája, jóval gyorsabban tud a main ramból olvasni. 2. Sokkal gyorsabb a visszafelé irány. Ez persze csak akkor hasznos, ha pl. a GPU által feldolgozott képeket, vagy egyéb adatot akarunk visszahozni a main ramba. (Úgy tudom, az ATI tervezi egy GPU alapú fizikai számítás gyorsító könyvtár létrehozását.) 3. A DX10-hez is kell majd, vagy legalábbis igen hasznos lesz az olyan fejlettebb fearúrákhoz, mint pl. virtualizált textúra-buffer (itt is a grafikus és a main memória közötti sávszél - főleg ami a visszairányt illeti - számít sokat).
  • Aspirin #11
    Ha még gyártanak AGP-s alaplapot, akkor lesz hozzá DirectX10-es VGA is, ha nem is a csúcsmodell. Mint anno, az AGP hőskorában itt-ott felbukkant egy-egy PCI-os TNT2 vagy Radeon.
    A papírformát és az SLI lehetőségét leszámítva semmivel sem jobb a PCI-E az AGP-nál, és már vannak chipszetek, amik mindkét platformot támogatják (lásd ULI). Szerintem sokáig ott csücsülnek majd az AGP-s slottok, talán épp a PCI-E-k mellett. Aki most vett 6600gt-t vagy x800-t nem fogja lecserélni jövőre a jobbnak semmivel sem ígérkező 7600-ra vagy az ATI megfelelőjére. Ezt a marketingesek is jól tudják.
  • Inquisitor #10
    Nagyon nem valószínű, hogy lesz AGP-s ezekből, bár ki tudja.
  • Inquisitor #9
    Inkább akkor jelentik be őket, aztán valós termék majd ősz körül lesz belőlük.
    Nem hivatalos pletykák szerint az XBOX360-ban lévő ATI R500 mag félig-meddig DX10 kompatibilis, ezért valószínüleg a következő generációs PC-s verziók (R600+?) is azok lesznek, meg ugye a konkurencia se marad le, szóval az NVidia G80? is az lesz. Már csak az a kérdés mikor jönnek ki?
  • vg #8
    "Olvastam egyszer hogy lassan jönnek a DirectX10-es videókártyák, de még tipp se volt ott hogy mikor jönnek csak jönnek majd egyszer. Vki nem tudja hogy kb mikorra várható?"

    Véleményem szerint a következő generációs kártyák már ilyenek lesznek, amik úgy fél év múlva jelennek meg.
  • Matyóhímzés #7
    directx10??
    előbb talán meg kéne jelennie
  • janos666 #6
    Lesz ezekből AGP-s?
  • arty #5
    szerintem az LFS elég szép ... (s2)
  • Shortstop #4
    OFF:
    Szerintem se a látvány tegye /teszi a játékot.
    Én pl. mind a mai napig szívesen ülök le olyan játékokkal tolni mint a Destruction Derby, Fallout 2, Fallout T, Live for Speed, Quake... Na most ezeknek tényleg nincs jó grafikájuk, még a szép is csak jóindulattal mond6ó rá de tényleg k* jó játékélményt nyújtanak....