SG.hu

ADSL2+ internet lesz Grönlandon

A világ egyik legfélreesőbb sarkában az 57 000 lelket számláló lakosság Európa leggyorsabb internet-megoldását, az ADSL2+ -t (24 Mbit/s) fogja használni.

A világ legnagyobb, több mint 80%-ban jéggel borított szigetén kemény az élet. A kommunikáció itt aztán tényleg létfontosságú, legyen szó pl. a mobiltelefon-összeköttetésről a jégmezőkön úton levőknek, vagy gyors internet-elérésről orvosi távdiagnózis érdekében. A Tele Greenland, az állami telekom-szolgáltató a Siemenst bízta meg a technika szállításával és telepítésével, amely révén Európa egyik legmodernebb hálózata jön létre. A sziget lakosai ezzel fürgébben és kényelmesebben tudnak majd szörfölni a világhálón, mint az európai kontinensen lakó 700 millió "szomszédjuk".

Az internet-használat elterjedtsége máris elérte az 50%-ot, azaz az európai ipari országok átlagát. A mobilpenetráció jelenleg a 70%-nál tart. A helyi kormány előírta, hogy minden 70 lakosnál nagyobb települést be kell kapcsolni a hálózatba. A Siemens-megoldás IP-alapú nanoGSM bázisállomásokat használ, az ún. "Local Switching" technikával kombinálva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #3
    A matek tudásodat kidobhatod az ablakon, a DSL technológia nem olyan 1xűen működik ahogy azt te elképzeled. A 24 Mbps a technológia maximum csúcsértéke a legoptimálisabb körülények között, a való életben ez nem túl sűrűn teljesül. DSL technológia esetén a távolság függvényében az elérhető sebesség igen drasztikusan esik, ahogy pl. ezen az ábrán is megnézheted.

    ADSL2+ Speed/Distance

    Ezen kívül a 24Mbps-es csúcsérték is ATM szinten mért sebesség adat, ebből a számodra helyből úgy 13% elveszik a működés közben. Szóval még a legoptimálisabb esetben is úgy 20Mbps körül érdemes számolni, ahogy távolodsz ahogy a fenti ábrán is látható ez úgy csökken igen meredek mértékben.

    Ezért van az ha idehaza feljavítanák az ADSL eszközöket ADSL2+ra az durván az előfizetők 70%-ánál semmi vagy nagyon minimális változást jelente. Csak egy szűk kisebbség élvehezné a technológiai váltás áldásos hatásait.

    És azért ne feledd mit sem ér a nagy sebesség ha csak egy rövid szakaszon tud annyit. Egy pár nappal korábbi cikkben volt róla szó hogy a szeparált lakóközösségek összeköttetését műholdas kapcsolattal fogják megoldani, az pedig ott pedig könnyen köddé válhat minden az első pár km-en megszerzett előny. Az internet nem csak abból áll hogy a szigeten belül utazik az adat pár km-t, ki is kell onnan jutni.
  • worldwideweb #2
    Bár lehet hogy aztán meg méggyorsabbra vágynék, sőt biztos.
  • worldwideweb #1
    Kevés matek tudásomat latba vetve kiszámoltam hogy ez 24 szer gyorsabb lenne mint ami most van nekem. Az nagyon duva lenne.