Napi Online

Az internetre kerül az összes magyar jogszabály

Elvileg január 1-jétől kell elérhetővé tenni az összes hatályos jogszabályt az interneten, az államigazgatás azonban még csak a munka ütemezését tervezi.

A közigazgatási szervek három céget bízhatnak meg a feladattal, vagy házon belül oldhatják meg azt. November 1-jétől a közigazgatási szerveknek (az önkormányzatok kivételével) ingyenesen hozzáférhetővé kell tenniük az ügyintézésük során alkalmazott hatályos jogszabályokat az interneten - a közigazgatási eljárásról szóló törvény (ket) szerint. A jövő év elejétől azonban minden hatályos és tervezett jogszabálynak, az ezekhez kapcsolódó koncepcióknak, előterjesztéseknek, indoklásoknak is elérhetővé kell válniuk, regisztráció és díjfizetés nélkül, ráadásul a véleményezési lehetőséget is biztosítani kell az állampolgároknak.

A központi jogszabály-szolgáltatásra kiírt pályázat szerint a következő két évben 500 millió forintot költenek majd az államigazgatási szervek a jogszabályok online megjelenítésére, ám piaci szereplők szerint az összeg ennél jóval nagyobb is lehet. A ket által meghatározott feladatot fokozatosan hajtja végre a kormány, aminek ütemezését a Belügyminisztérium ellenőrzi - tudta meg lapunk a Informatikai és Hírközlési Minisztérium illetékesétől. A kormányzati szervek két megoldás közül választhatnak: közzéteszik az egész jogszabályt, vagy csak a rájuk vonatkozó kivonatot, amelyben talán az ügyfelek is jobban eligazodnak.

A saját honlappal nem rendelkező szervezetekre vonatkozó joganyagok a központi kormányzati portálra kerülnek fel. A saját honlappal bíró szervezetek is megoldhatják a feladatot házon belül vagy megbízhatnak külön jogszabály-szolgáltatót. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kiírt tender eredményeképpen erre három céget kérhetnek fel 2006-2007-ben: a súlyozott összehasonlító ár szerint a legkedvezőbben az Opten Kft. (15 400 forint), majd a Magyar Hivatalos Közlönykiadó (21 550 forint) és a KJK-Kerszöv (101 238 forint) kínálja a szolgáltatást - áll az Opten közleményében, amely a Sanoma kiadóval együttműködve nyáron ingyenesen hozzáférhetővé tette a hatályosított jogszabályok gyűjteményét. Ebből az is kiderül, hogy eredetileg az 1990-től hatályos jogszabályok gyűjteményére vonatkozott a kiírás, amit azért kellett megváltoztatni, mert azt csak a KJK-Kerszöv teljesíthette volna. (A cég emellett kilátásba helyezte az eljárás megtámadását, mivel a Jogtár név levédetését követően a bíróság eltiltotta az MHK-t annak használatától, és így a KJK értelmezésében az állami cég nem indulhatott volna a tenderen.)

Jelenleg az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a tárca által előterjesztett tervezetek közül csak a nagyobb terjedelműek kerülnek fel. Az Országgyűlés honlapján a mostani gyakorlathoz hasonlóan a jövőben is olvashatók lesznek a törvény- és módosító javaslatok és a bizottsági ajánlások, ezek a kisebb jelentőségű jogszabálytervezetekkel és a bizottsági jegyzőkönyvekkel egészülnek majd ki. A Magyar Közlöny ezentúl felhasználóbarátabb formában, valószínűleg eddigi tárolási helyén lesz olvasható, regisztráció nélkül, a hivatalos lap technikai védelméről pedig kormányrendelet készül.

Az önkormányzati rendeletek kivételével létre kell hozni a naponta frissített hatályos jogszabályok gyűjteményét, amelyben biztosítani kell a szám, cím vagy szöveg szerinti keresést. A gyűjtemény megjelenésének helye és formája még bizonytalan, rendszere a CompLex CD Jogtáréhoz lesz hasonló. Az önkormányzati rendeleteket a belügyi tárca honlapján teszik közzé, miután a jegyző azokat elektronikus formában megküldte a miniszternek, önálló közzétételre csak 2007-2008 során kötelezi a helyi szervezeteket a jogszabály.

A 2006. január 1-je előtt keletkezett jogszabálytervezetekre, törvényjavaslatokra és a Magyar Közlöny példányainak digitális másolataira nem vonatkozik a közzétételi kötelezettség, ám e-mail formájában ezeket is bárki igényelheti majd. Továbbra is a CompLex CD Jogtár profi rendszerét fogják használni azok, akiknek a munkájukhoz van szükségük az információkra - mondta lapunknak Jablonszky László, a KJK-Kerszöv Jogi és Üzleti Kiadó Kft. említett kiadványának főszerkesztője. A kiadványban ugyanis a jogszabályok közlésén túl többek között időgép (vagyis korábbi időben hatályos jogszabályok rendszere), lábjegyzetek, bekapcsolható bírósági határozatok, APEH-iránymutatások, versenytanácsi határozatok és egyéb normák is szerepelnek. Jablonszky hozzátette, a jogszabályok rendszeres online frissítésére is alkalmasnak tartja cégét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #4
    a jogszabályok kommentár, bírósági határozat nélkül nem sokat érnek....
  • Tetsuo #3
    Alapvető emberi jog, ingyenesen hozzájutni a hatályos jogszabályokhoz.
  • pemga #2
    A Figyelőnetes is teljes, nem? Csak a kommentekhez, history-hoz, meg az összetettebb keresésekhez nem lehet hozzáférni előfizetés nélkül tudtommal. De persze lehet, hogy van más eltérés is.
  • Manoi #1
    Akkor pápá KJK...