Magyarorszag.hu

Elkészült a tárcák honlapjairól szóló jelentés

Van-e impresszum, hírlevél, honlaptérkép, vezetői portré, idegen nyelvű változat vagy archívum - egyebek között e szempontok alapján vizsgálta a minisztériumok honlapjait a magyarorszag.hu. A pontozásos értékelés alapján kiderült, hogy a tárcák weboldalai összességében 77 százalékos fejlődést mutattak a két évvel ezelőtti állapothoz képest.

A kormányzati honlapok egységesítéséhez a Kormányzati Informatikai Tárcaközi Egyeztető Bizottság (KIETB) készített ajánlásokat, először 2003-ban. Az ajánlást évente felülvizsgálják és felfrissítik. A munkára azért volt szükség, mert hazánkban az államigazgatási szervek honlapjai formájukban és minőségükben is igen vegyes képet mutattak. A KIETB ajánlásai tartalmazzák a tárcák weboldalain kötelezően megjelenítendő elemeket, tartalmakat.

A Kormányzati Portál pontozásos rendszert dolgozott ki, ennek alapján 2005 augusztusában értékelte a minisztériumi honlapokat. Azt vizsgálták, hogy a kötelező tartalmi elemek szerepelnek-e a honlapokon, és ha igen, milyen minőségben. A honlapok az egyes kötelező elemek után 0, 1, illetve 2 pontot kaphattak. Két pontot akkor, ha mindent rendben találtak, egyet akkor, ha a kötelező elem megvolt ugyan, de nem megfelelő minőségben, nullát pedig, ha egyáltalán nem szerepelt a honlapon.

Az eredményeket összesítő táblázatból kiderül, hogy összességében a minisztériumi honlapok idén augusztusban 77 százalékos fejlődést mutattak a 2003 novemberi állapothoz képest. A táblázatból az is látszik, hogy a minisztériumok mit tartanak a legfontosabbnak webes tevékenységükben. A pályázatok, az impresszum, a hivatal részletes adatai és a vezetőről szóló elektronikus portré szerepeltetése minden minisztériumnál az első helyen szerepel. A tizennégy tárca honlapját értékelő táblázat innen tölthető le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!