SG.hu

Kampány a fogyasztói digitális jogok elismeréséért

Az Európai Fogyasztók Szövetsége kampányt indít, melynek alapvető célja, hogy a fogyasztói jogokat elismerve az uniós szabályozás részévé tegyék, és be is tartsák.

Mostanában számos olyan kijelentés hangzik el a legnagyobb film- és hanglemezgyártó cégek vezetőinek szájából, amely a fogyasztókat általában kalózoknak, a szellemi termékek elrablóinak titulálja, pusztán azért mert az internet szabadságát kihasználva zenét töltenek le, vagy filmeket, videoklipeket néznek meg. Ezek a kijelentések puszta anyagi érdekből figyelmen kívül hagyják mindazokat a szabadságjogokat, amelyek az embereket megilletik. Éppen ezért az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) és annak magyar tagja, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) Zuzana Roithová európai parlamenti képviselőasszony támogatásával kampányt indít, melynek alapvető célja, hogy e jogokat elismerve az uniós szabályozás részévé tegyék, és be is tartsák.

Ilyen jogok a teljesség igénye nélkül:
  • a választáshoz, a tudáshoz és a kulturális sokszínűséghez való jog
  • a technológia-semlegesség joga, amely a digitális környezetben az egyik legfontosabb fogyasztói jog
  • az innovációs eredményekhez való hozzáférés joga megtévesztő korlátozások nélkül
  • a tartalmakhoz való szabad hozzáférés joga
  • a magánélet védelméhez való jog

    Az ipar szándéka szerint főként ők határozhatnák meg, hogy a fogyasztók az interneten milyen tartalmakhoz férhessenek hozzá. A szervezők szerint itt azonban már nem a szerzői jog védelméről, hanem az alapvető emberi jogokat is háttérbe szorító profitéhségről van szó. Az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) ezért felszólítja az ipar szereplőit, hogy hagyjanak fel az internetről digitális tartalmakat letöltők elleni jogi lépésekkel, ezzel lehetőséget adva arra, hogy a piac maga találjon megoldásokat az audiovizuális tartalmak on-line terjesztésének fejlesztésére, valamint a felhasználók és a szolgáltatók jogait egyaránt tiszteletben tartó intézkedésekre.

    Az OFE - csatlakozva a BEUC tiltakozásához - elítéli az emberek digitális jogainak csorbítását. Azt szeretnék, hogy a 21. század a lisszaboni elveknek megfelelően a tudás és a digitális írástudás százada legyen, ne pedig a társadalmat súlyosan megosztó időszak. A BEUC állásfoglalása szerint az ipari szereplők folyamatosan informálják vagy inkább dezinformálják a fogyasztókat arról, hogy mi az, amit nem tehetnek meg a digitális tartalmakkal. A szervezet szerint eljött az idő, hogy az internetezők arról is megfelelő információval rendelkezzenek, hogy milyen jogok illetik meg őket a digitális tartalmak felhasználásával kapcsolatban.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • mrzed001 #6
      Már azok vagyunk
      Tudod warezoló fiatalok
    • irkab1rka #5
      Hova menjünk tüntetni? :)
      Amúgy ideje most már ennek, nehogymá' idővel száLYber terroristákká válLYunk. Mind.
    • pafi #4
    • fifi #3
      "A szervezők szerint itt azonban már nem a szerzői jog védelméről, hanem az alapvető emberi jogokat is háttérbe szorító profitéhségről van szó."
      hoppá-hoppá, ez itt a kulcs, erről nem beszélt hivatalosn eddig senki...
    • mrzed001 #2
      Pozitív, végre valaki már értünk is lobbizik :))
      Remélem sikerül végigvinniük
    • rigidus #1
      Errol van itt nagyba szo.