Figyelőnet

Az amerikai kormány segítségéért lobbizik a Microsoft

A Microsoft titkos lobbi-kampányt indított, melynek során meg szeretné győzni az amerikai kormányzati és üzleti szférát annak szükségességéről, hogy beavatkozzanak a vállalat és az EU között hosszúra nyúló trösztellenes csatába - írja a Financial Times.

A Microsoft vezetői fehér házi és igazságügy minisztériumi képviselőkkel találkoztak a Financial Times (FT) értesülései szerint és arra kérték őket, hogy az Európai Bizottság (EB) Microsofttal szemben hozott tavalyi trösztellenes határozata elleni fellebbezésben támogassák a céget. Az FT birtokába jutott, más nagyvállalatoknak is elküldött dokumentum két telefonszámot és kontaktszemélyt is megjelöl: egy igazságügy minisztériumi képviselőt és egy fehér házi tanácsadót.

Mint ismeretes, az EB egy tavalyi határozatában úgy ítélte meg, hogy a Microsoft versenytörvényt sértett azzal, hogy visszaélt az operációs rendszerek piacán szerzett domináns szerepével. A társaságra 497 millió euró büntetést szabott ki és arra utasította, hogy változtasson üzletpolitikáján. A szoftveróriás fellebbezett a döntés ellen, de annak elbírálására csak leghamarabb jövő évben lehet számítani. A vállalat augusztusban már másodjára fellebbezett, az EB döntése ellen, mert az - a vállalat szerint - lehetővé tenné, hogy a Microsoft versenytársai hozzáférjenek, használják és forgalmazzák a vállalatnak értékes, titkos üzleti információkat. Ez az a kitétel, amiben a vállalat az amerikai kormány segítségét kéri, nevezetesen, hogy a bíróságon a vállalathoz hivatalosan is csatlakozva támogassa az ügyét.

Az FT-hez került dokumentumban a Microsoft azt is kéri a vállalatoktól (magukat is példaként felhozva), hogy az amerikai kormánytagoknak említsék meg, hogy az EB üzleti titkokra vonatkozó döntése hátrányosan érintené az üzleti titok értékét, ami fontos vagyonnak számít sok vállalat számára. A Microsoft szóvivője az FT-nek úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt években az EB és az uniós tagállamok kormányai többször is beavatkoztak az Egyesült Államokban folyó üzleti versenyt érintő ügyekbe. Ezért lenne logikus, hogy az amerikai kormány hasonlóan cselekedjen egy az Európai Bíróságon folyó perben, amelynek kimenetele ráadásul a világ gazdaságára is hatással van.

Nincs abban semmi különös, hogy vállalatok a minisztériumnál adnak hangot véleményüknek, de az nagyon ritka egy nem európai kormánytól, hogy az EB egy trösztellenes határozatával szemben harmadik félként megjelenjen a bíróságon - mondta el az amerikai Igazságügy Minisztérium szóvivője az FT-nek. Az EB nem kommentálta az esetet az üzleti napilapnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #19
    anyukátok
  • aateks #18
    Az jó lesz ha az amcsi kormány beavatkozik. Majd a következő terrorista akcióra rásütik, hogy európai személy követte el és már jönnek is bombázni. Aztán europa élére állítanak valami amcsi-barát társaságot és beindítják a "windowst nyersanyagért" programot. Jó is lesz az
  • kbupdate #17
  • HuAn82 #16
    Ez nem foci.
  • Caro #15
    Ha már nagyon rosszul állnának, ezt is megpróbálnák.
    Szerintem ezért nem foglalkoznak a warez winekkel sem.
  • kbupdate #14
    de már adtam nekik 25ezer ft-ot.
  • FTeR #13
    ingyenes winen gondolkodik az ms :D

    ezt az opensource térnyerést meg felejtsétek már el. az nem térnyerés, h 2 város elhatározza hogy át áll, majd 2 év után még sehol nem tart.
    ázsia (kína) meg nem a freedom jegyében "támogatja"...

    #3 azt akarja, h minden jöttmentnek minden korlátozás nélkül engedjen betekintést.
  • dokar #12
    Nem akarsz nekik adományozni saját pénzedből? Azért, hogy jó szoftvereket csináljanak neked és később megvedd ezeket sok pénzért!
  • kbupdate #11
    Jah, még vmi: EB SUXXXXX
  • kbupdate #10
    Hajrá Microsoft Corporation! Hajrá Microsoft Corporation! Hajrá Microsoft Corporation! Hajrá Microsoft Corporation!