Berta Sándor

Adakozott az eBay alapítója

A szegény, de vállalkozó kedvű emberek számára 100 millió dollárt ajánlott fel Pierre Omidyar, az eBay alapítója, aki a feleségével, Pammel együtt hozta létre az Omidyar Networks céget.

A jelentős összeget - amelynek felügyeletét a Massachussettsi Tufts Egyetem és a létrehozott alapítvány vállalta - kishitelek formájában osztják majd szét. Ez a 100 millió dolláros felajánlás a legnagyobb adomány az egyetem történetében és szintén a legnagyobb összegű adománynak számít a mikrofinanszírozás tekintetében is. Az Omidyar-Tufts Microfinance Fund nevű alapítvány kizárólag az úgynevezett kishitel-projekteket támogatja és a működését, illetve a pénzek kiosztását egy független grémium felügyeli. A szervezet egyúttal hitelbírálati feladatokat is ellát, a 100 millió dollárt tehát nemcsak egyszerűen elajándékozzák, hanem valóban azok a szegény, de ötletekkel teliemberek kapják majd meg, akik azt szerintük leginkább be tudják fektetni.

Az alapítvány nem nonprofit, nyereségének felét szintén a kishitel-projektek támogatására fordítják, míg az összeg másik felével az egyetem kutatóprogramjait fogják segíteni. Így például támogatáshoz juthat az oktatás, de adott esetben a rászoruló, de tehetséges hallgatókat is kisegítik.

A nemzetközi mikrofinanszírozási hitelintézeteknél egyébként az átlagos kishitelek összege havonta 40 és 600 dollár között változik. A kishiteleket általában olyan kisvállalkozások vagy vállalkozók kapják, akiknek ezek az összegek hatékony segítséget jelentenek vállalkozásaik életben tartásában, vagy éppen egy új projekt beindításában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #4
    végre egy norm arc!
  • vincuska #3
    jaja, most ha a cikkre hallgatok akkor egy penzintezet alakulasa lenne a fejemben.

    de az OTP sem adakozik, amikor megveszem a mosogepet a kolcsonpenzbol.

    nem akarok utanna jarni, de nem is ertem!!!
  • falu #2
    hitel<>adomány
  • dokar #1
    Végre egy normális ember.