Specker Balázs

Újabb támadás, ezúttal egy amerikai egyetem ellen

A hackertámadások manapság mindennapos ügynek számítanak, és úgy tűnik senki sem érezheti biztonságban magát. A jelenség különösen érinti a közintézményeket, amelyek a hackerek legkedveltebb célpontjai.

A legújabb hasonló eset a Dél-Kaliforniai Egyetemmel történt meg. Mintegy 270 ezer személy adata került veszélybe. "Egy, az intézménybe felvételizni kívánó fiatalember bukkant rá a biztonsági résre a rendszer használata közben" - mondta Robert M. Wood, az egyetem információbiztonságért felelős munkatársa. A hiba felfedezése után értesítette a SecurityFocus online biztonságtechnikai magazint, ők pedig továbbították az információt a felsőoktatási intézménynek.


Az egyetem mindenkit értesíteni kíván, aki az elmúlt nyolc évben kitöltötte az intézmény elektronikus felvételi lapját, még akkor is, ha a vezetőség szerint mindössze tíz egykori vagy jelenlegi diák adatlapját tudta megnézni az illetéktelen behatoló - írja a BusinessWeek. A Los Angeles Times és a SecurityFocus értesülése szerint, a diákok neve, címe, és társadalombiztosítási száma kerülhetett illetéktelen kezekbe.

"Habár úgy gondoljuk, hogy az ügy hatása szerencsére nem túl jelentős, komolyan vesszük, és nagy figyelmet fordítunk arra, hogy mindenkit értesítsünk, akinél akár a lehetőség is fennállt arra, hogy adatai veszélybe kerüljenek" - nyilatkozta L. Katharine Harrington, az egyetem dékánja a Softpedia oldalán. Az ügy az FBI-hoz került, de Wood szerint nem indul bűnügyi eljárás, mivel ahogy mondta: "nem volt ártó szándék az adatgyűjtés hátterében". Az FBI nem kommentálta az esetet és egyelőre nem indít nyomozást.

Egymást érik a biztonsági réseket kihasználó támadások. A Mastercard esete után a múlt héten, a Connecticuti Egyetemen 72 ezer név, születési dátum, és társadalombiztosítási szám került nyilvánosságra, de ott van a Bostoni Főiskola márciusi esete is, amikor 100 ezer végzett diák adata tűnt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pbanfa #3
    A hackereket úgysem lehet meggátolni abban, hogy betörjenek valahova, max a munkájukat lehet megnehezíteni. Egy biztonsági rendszert, amit ember tervezett, azt ember fel is tudja törni. Szerintem nincs feltörhetetlen rendszer, legfeljebb nehezen feltörhető.
  • Hege15 #2
    ez egy akkora egy baromság
    az egész elkerülhető lenne ha nem kapcsolnák rá a gépeket a netre csak mondjuk akkor ha e-mail-t vagy hasonlót küldenek
    az egész igy elkerülhető
  • ncswork #1
    jó lenne ha adatok fel is kerülnének nem csak le :o