Berta Sándor

Megdöntötte rekordját a Blue Gene/L

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban működő szuperszámítógép a saját korábbi rekordját döntötte meg nemrég, miután kibővítették.

A Blue Gene/L teljesítménye az eddigi 136,8 teraflops helyett immár 280,6 teraflops. A Blue Gene/L jelenleg 65 536 processzorból áll, minden beépített állványonként 1024 processzor található. A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban ezenkívül üzembe állították a 10 544 Power5 típusú processzorral erejével gazdálkodó ASC Purple nevű mini-szuperszámítógépet is, amelynek a számítási teljesítménye 100 teraflops.

A laboratóriumban a CPU-kat főleg matematikai és hálózati feladatok megoldására, ezenkívül atomfegyver-szimulációkra is használják. Érdekesség, hogy az ASC Purple-ben használt processzorok nagyobb teljesítményűek, mint a Blue Gene/L-ben alkalmazott társaik, utóbbiak viszont kevesebbet fogyasztanak. A két szuperszámítógép összesen tíz megawattot fogyaszt. A fejlesztések összesen 290 millió dollárba kerültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #2
    gratu! atomfegyver kísérlet rulez!!! az kell!! az fontos!!ha már ekkora böhöm számítási kapacitásom lenne szinte biztos, hogy atomfegyver kísérlet szimulációra használnám.. nem pedig klimatikus változások modellezésére, nem gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatára, nem a globális felmelegedés tengerek ökoszisztémájára gyakorolt hatásvizsgálatra.. biztos lehet még találni felhasználási módot.
  • BlackRose #1
    Gratulálok! Különben ez az architektúra jelenleg verhetetlen a szuperszámítógépek között, de ez még csak bevezető, ugyanis a cél kb. 2008-ra a BlueGene/Q amely nem kevesebb mint 3 PFLOPS azaz 3000 TFLOPS vagyis több mint 10x több a jelenlegi rekordtól.