SG.hu

Ujjlenyomat-olvasó az IBM notebookjaiban

Az IBM ujjlenyomat-olvasóval integrálta a biztonsági alrendszert - az ellenállóbbá tett ThinkVantage technológia tovább erősíti a cégek biztonsági architektúráját.

Az IBM újabb lépést tett előre a számítógépes biztonság és adatvédelem területén, amikor bejelentette az első ujjlenyomat-olvasóval ellátott ThinkPad forgalomba hozatalát. A ThinkPad család most egy olyan modellel bővült, amely egyszerűsített hozzáférést biztosít a jelszóval védett személyi és pénzügyi információkhoz, webhelyekhez, dokumentumokhoz és e-mail üzenetekhez, mégpedig páratlan adatvédelem mellett: erről a beágyazott biztonsági alrendszer és az új biometrikus képesség gondoskodik.

"A mai napon az egész PC-ipar számára magasabbra helyeztük a mércét a biztonság területén" - közölte Fran O'Sullivan, az IBM Personal Computing Division vezérigazgatója. "Az a technológia, amivel korábban csak a sci-fi világában találkoztunk, mostantól minden vállalatnak, kicsinek és nagynak egyformán elérhető, mégpedig egy napi használatra szánt notebookban. Az első biometrikus ThinkPad a beágyazott biztonsági alrendszert egy ujjlenyomat-olvasóval kombinálja, ezáltal egy beépített, és nem ráépített biztonsági réteg jön létre. Üzleti megoldásaink kialakítása során vásárlóink biztonságát minden létező szempontból szem előtt tartjuk, és ez ugyanúgy igaz a PC-kre, mint a szerverekre, a köztes szoftverekre vagy a vezetéknélküli hálózatokra."


Az ujjlenyomat-olvasó a ThinkPad T42-es modellek némelyikének lesz a tartozéka. Az új olvasó a kurzormozgató nyilak alatt helyezkedik el, a csuklótámaszba építve. A felhasználó úgy léphet be a rendszerbe - illetőleg a szoftverbe, alkalmazásba, webhelyre vagy adatbázisba -, hogy ujját a kisméretű, vízszintesen elhelyezett szenzorra illeszti. A szkennelés mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, így a legnagyobb biztonság kényelemmel is párosul e notebookokban, mégpedig standard funkcióként. Ez a fajta ujjlenyomat-olvasó több információt rögzít, mint a hagyományos képolvasó technikák, mivel a hamis azonosítás megelőzése érdekében az ujjbegy felületének nagyobb részét tapogatja le.

A vállalat mind a hardver, mind a szoftver vonatkozásában továbbfejlesztette biztonsági alrendszerét, az Embedded Security Subsystemet is: megjelent a Client Security Software új, 5.4-es verziója, melynek jellemzői a biztonságos jelszókezelő rendszer (Password Manager), a leegyszerűsített használat és telepítés, továbbá hogy a rendszert a társaság első ízben szállítja előtelepítve. Az új verzió lehetőséget nyújt az ujjlenyomat-azonosítás és a komplex jelszavas védelem váltakozó, vagy kombinált alkalmazására. Az új szoftver és a beépített biztonsági chip varratmentesen integrált az ujjlenyomat-olvasóval, ami fokozott biztonságot nyújt a legkényesebb információk - például titkosítási kulcsok, elektronikus azonosítók, jelszavak - számára és megvédi azokat az illetéktelen hozzáféréstől.


A keskeny, könnyű kivitelben gyártott ThinkPad T42 legkarcsúbb modellje mindössze 2,5 centiméter magas, utazósúlya pedig alig éri el a 2 kg-ot. A kilenccellás, hosszú élettartamú akkumulátorral ellátott modellek egész munkanapos, vagyis akár 7,5 órás működésre képesek. A mobil felhasználók ezzel a notebookkal az 1,8 GHz-es Intel 745 Pentium M processzor, a meghosszabbított működés és a vezetéknélküli kapcsolat számos módjának előnyeit élvezhetik.

A szerkezet képes a 11b, 11 b/g és 11 a/b/g wireless, illetve Bluetooth technológiákat alkalmazó megoldások kiszolgálására, ezen túlmenően, valamennyi T42-es notebookban van beépített modem, gigabites hálózati és infravörös port is. Van benne merevlemez-védelmi technológia is, ami megvédi az adatokat és ellenállóbbá teszi a gépet, különösen az üzleti utazások viszontagságaival szemben. A Active Protection System a személyautók légzsákjainak működési elvén alapuló technológia, melynek lényege, hogy az alaplapba épített mikrochip észleli a gép mozgásának felgyorsulását (például eséskor), és erre reagálva átmenetileg parkoltatja az író/olvasó fejet. A gyors reakció segít kivédeni a merevlemez bizonyos - főként leeséskor bekövetkező - töréseit, ezáltal hozzájárul a teljes adatvesztés elkerüléséhez, és végső soron csökkenti az állásidőt valamint a szervizelési költségeket. A ThinkPad T42 notebook október 19-től vásárolható meg az IBM egyes üzleti partnerein keresztül. Az ujjlenyomat-olvasóval felszerelt modellek ára 2100 eurónál kezdődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!