Berta Sándor

A nyílt forráskód mellé állt Peru

A Microsoft újabb országban, ezúttal Peruban kénytelen szembesülni a Linux és más nyílt forráskódú operációs rendszerek és szoftverek térhódításával.

Alejandro Toledo perui elnök aláírta és ezáltal hatályba lépett a dél-amerikai országban az a törvény, amely kimondja: a jövőben a perui közigazgatásban és bármilyen perui hivatalban, iskolában és más állami intézményben engedélyezett a nyílt forráskódú rendszerek és programok használata. A perui parlament már idén szeptemberben elfogadta a törvényt és már csak az elnöki aláírására volt szükség a jogszabály hatályba lépéséhez.

Mindez azt jelenti, hogy ezentúl nem lesz kötelező a Windows operációs rendszerek vagy az Office irodai szoftvercsomagok alkalmazása és ha egy iskola egy nyílt forráskódú szoftver használata mellett dönt, szabadon megteheti. Eddig korántsem voltak ennyire engedékenyek ezen a területen a perui jogszabályok.

Ezúttal újabb dél-amerikai országban kerülhet veszélybe a Microsoft piaci pozíciója. Mint ismeretes 2003-ban a brazil kormány döntött úgy, hogy ezentúl előtérbe helyezi a Linux és más nyílt forráskódú operációs rendszerek és programok használatát. A tendencia tehát megállíthatatlan, mivel egyre több állam vagy város dönt a Linux és társai mellett és ezen a helyzeten egyelőre a Windows operációs rendszerek olcsóbb verziói sem tudnak változtatni, mivel alig van irántuk érdeklődés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!