Napi Online

Milliárdos megtakarítást jelent a T-Mobile beolvasztása

Az Erste vételről tartásra minősítette le a Magyar Telekomot, a CSFB célárfolyama pedig továbbra is ezer forint, semleges ajánlással. A T-Mobile beolvasztásával az MTelekom jövőre többmilliárdos adókedvezményhez juthat.

A Magyar Telekom megítélésére az utóbbi hetekben két tényező volt hatással: a hozamcsökkenési folyamat megfordulása és a T-Mobile beolvasztása. Az előbbi határozottan negatívan érintette a társaság részvényeit, amelyek két hete 1128 forinton érték el - igaz, csak napon belül - sokéves csúcsukat, s némi hezitálás után a múlt héten vissza is tértek az ezerforintos szintre. A nagy zuhanás előtt jelent meg az Erste leminősítése: a bank vételről tartásra minősítette vissza a távközlési papírt, 1100 forintos célárfolyama fenntartása mellett.

Bár a leminősítés indoka elsődlegesen a célár közelsége volt - az elemzés 1065 forintos árfolyamnál készült -, azt a hozamvárakozásokban bekövetkezett változások is sarkallták. Szálkai András elemző szerint a részvény emelkedését nagyon erősen befolyásolta a csökkenő hozamkörnyezet, s a magas költségvetési hiány és az euró bevezetésének csúszása miatt ez a folyamat megállt. Emellett a korábban stabil forint is volatilissá vált. Az elemzés utal arra, hogy a társaság elnök-vezérigazgatója megerősítette a 2005-ös célokat, s szavai alátámasztották a magasabb osztalékvárakozásokat, ám mindez már korábban beépült az árfolyamba.

Amíg a kötvényhozamok emelkedése negatív volt az MTelekomra nézve, a T-Mobile beolvasztásának megítélése eddig általában közel semleges fogadtatásban részesült. Az elemzők kétkedve fogadták az először megjelent, több tíz milliárdos megtakarításról szóló újsághíreket (igaz, több év alatt), bár legutóbb az igazgatósági határozatban is visszaköszön ez a fordulat. A CSFB pénteken kiadott rövid kommentjében kétségeit fejezte ki, hogy szükség van teljes fúzióra a megcélzott költséghatékonyság eléréséhez. Mindemellett a mobilrészleg beolvasztása problémamentes lesz az elemző szerint, s a CSFB fenntartja ezerforintos célárát és semleges ajánlását.

A T-Mobile beolvadásáról a Magyar Telekom november 7-i rendkívüli közgyűlése (és a T-Mobile közgyűlése) dönt majd. Amint a közgyűlési előterjesztésből kiolvasható, a Magyar Telekom Rt. a T-Mobile beolvasztása nélkül nem tudná kihasználni (mert nem vagy nem eléggé nyereséges) a széles sávú internettel kapcsolatos beruházások után járó adókedvezményt, amelynek összege az elemzők szerint az elmúlt évek elhatárolásaival együtt hatmilliárd forint körül lehet.

Az adózott eredmény több milliárdos javulása valószínűleg önmagában is elég inspiráló a költségcsökkentési lehetőségeit jórészt már kihasználó társaságnak. Ahogy a közgyűlési előterjesztés fogalmaz: a Magyar Telekom-csoport tulajdonosi értékteremtő stratégiájának lényegi elemei mára már kiaknázásra kerültek, így elfogytak a lényeges tartalékok a tulajdonosi értéknövelés eszköztárában. A beolvadás jogilag várhatóan csak a jövő év közepére zárul le, így legkorábban a jövő évi nyereséget javíthatja az adókedvezmény. Igaz, idén már önmagában megfelelő - bár csak számviteli - eredménynövekedést hozott a godwill-amortizációval kapcsolatos szabályozás változása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • altbrucke #2
    Győzd kivárni:))A pénz nagyrészét a DT kiviszi hogy a németországi veszteségeit csökkentse, persze az itthoni vezetők "mivel jól végezték munkájukat" szép prémiummal lepik meg
  • Mipi #1
    Ha ilyen sokat jelent akkor abból a milliárdos megtakarításból fejlesszék az EDGE meg a 3G lefedettséget!