Gyurkity Péter

Netscape böngészővel szállítja konfigurációit a HP

Érdekes lépésre szánta el magát a gyártó: a következő évtől akár az egykor oly népszerű böngészővel is szállítja saját PC-it, annak ellenére, hogy annak népszerűsége már alig mérhető.

A PCWorld.com tudósítása szerint a Netscape rendkívülinek tartja a döntést, amit azzal indokol, hogy a kilencvenes évek - vagyis a böngésző fénykora - óta ez az első alkalom, hogy alternatív böngészővel szállítanak Windows rendszereket. A Netscape 8 egészen pontosan az év elején fog felbukkanni, mégpedig az Egyesült Államokban, illetve Kanadában forgalmazott konfigurációkon. Teszik mindezt akkor, amikor a Netscape parányi részesedéssel bír a böngészők piacán, és meg sem közelíti egykori eredményét.

Nick Labosky, a HP fogyasztói PC-programjáért felelős igazgató azzal indokolta a bejelentést, hogy a vásárlók körében elvégzett felmérések világos igényt mutattak ki az altervatív böngészők irányt. Egyértelművé vált, hogy a teljes konfigurációk - és előre telepített operációs rendszer - iránt érdeklődő ügyfelek nem elégednek meg a Windows részeként érkező Internet Explorerrel, és nagyobb változatosságra vágynak. Természetesen nem ebben rejlik a hír jelentősége, hiszen utólag bárki feltelepíthet akár féltucat böngészőt is - a vállalat részéről érkező elismerés a meglepő, amelyet ráadásul egy már szinte kihalóban lévő szoftver érdemelt ki.

Felmerül a kérdés, hogy miért pont a Netscape 8-at választotta a HP, mint alternatív szoftvert? Nos, ez utóbbit a nagyobb kompatibilitással magyarázták, hiszen akár a világhálón való barangolás közben is átválthatunk az Internet Explorer és a Firefox motorjára, így egészen minimális azon oldalak száma, amelyeknél problémák fordulhatnak elő. Igaz, a májusi megjelenést követően azonnal frissíteni kellett a böngészőt, ám úgy tűnik, hogy a HP jelenlegi állapotában már megfelelőnek találta azt.

Ami a részesedést illeti, Európában az alternatív böngészők között a Firefox vezet. A legfrissebb felmérés szerint a telepített szoftverek számát tekintve Németország vezet, míg a Tűzróka a legmagasabb arányban a finn felhasználók gépein van jelen. Magyarország a középmezőny elején található, hazánkban a becslések szerint több százezren használják rendszeresen a Firefoxot. Az összeurópai adatoknál továbbra is az Internet Explorer áll az első helyen 80 százalékkal, őt követi a Firefox 14 százalékkal. A Netscape mindössze 0,82 százalékos arányt ért el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #29
    melyik kiterjesztéssel van olyan bookmarksa (kedvencek/favourites), ami olyasmi mint ami ffben vagy operában van? (kis kereső, megjegyzi a mappákat, az ikonokat, rendezés, inportálás)
  • dester #28
    Pedig felsorolja a blokkolható elemeket, de mint írtam, nem az ami alapban van benne, hanem egy külön plugin ami kiegészíti.

    AdHunter Extension

    Megpróbáltam korábban már a Mozilla Firefox topic-ban az 1700-as hozzászólásoknál írt kiterjesztéseket, de azokkal is fagy.

    A középső egérgombot pedig a Maxthon beállításoknál be lehet jelölni, akkor az is így nyitja meg, de amikor én 1999-ben elkezdtem hsználni először az avant browsert majd 3 éve a Maxthon-t, akkor még csak két gombos egerem volt és úgy is szoktam meg...

  • Sil78 #27
    Igen, én IE-ről álltam át (eredetileg valamikor réges-rég, még amikor tényleg a Netscape volt a legjobb, és az IE még nem volt integrálva, én Netscape-pel kezdtem, utána jött csak az IE). De az évek során sok mindent kipróbáltam, Mozillát is, meg ránéztem az Operára is pl, de egyik sem jött be, nem volt az igazi. Firefoxnál, amikor az első híreket hallottam róla (valamikor tavaly tavasz környékén), már tudtam, hogy valószínűleg ez lesz az, ami nekem kellhet, csak akkor még nem volt elég stabil az én ízlésemhez, meg eléggé gyerekcipőben járt még. Aztán el is felejtettem pár hónapig, szeptember elején tök véletlenül próbáltam ki újra, és elég sokkal felülmúlta a várakozásaimat. És ahogy egyre jobban megismertem, még inkább. A jelenlegi konfigom tudását semmi más nem tudná reprodukálni, a Maxthon és az Opera is visszalépés lenne ehhez képest.

    A te problémáid valamilyen egymással összeakadó kiterjesztéseknek hangoznak leginkább, arra oda kell figyelni, hogy ugyanazt a funkciót lehetőleg két kiterjesztés ne akarja egyszerre ellátni. Pl az egyik leggyakoribb ilyen probléma a különböző tabos kiterjesztések egyszerre történő használata, meg pl a MiniT (ill. a Tab Mix) és a SessionSaver sem bírja egymást túlságosan.

    Az AdHunter szerintem nincs olyan jó, mint az AdBlock, próbáltam én is (mivel a Maxthon alapból szintén elég siralmas ezen a téren, illetve eleve valami olyan verziót szedtem le, amiben ez már benne volt). Megközelíti ugyan, de a kezelése nehézkesebb, nem volt neki egy olyan feature-je pl, hogy felsorolja az oldal összes blokkolható elemét, amiből az ember válogathatna. Egyébként én jelenleg AdBlock Plus-t használok (a Filterset G-vel + pár saját szűrő), ebben már van pl whitelisting meg szinkronizálási lehetőség is a sima alap AdBlock-hoz képest.

    A fülek kezelésénél szerintem egyáltalán nem furcsa, hogy bal egérgombra új ablakot nyit alapból, hisz van rá egy rejtett beállítási lehetőség (meg van többféle kiterjesztés is), ha nem így akarod. Meg aztán épp erre van a középső egérgombbal való kattintás kitalálva, amit mellesleg a többi böngésző is így kezel (és nagyon hamar meg lehet szokni, én sokszor kapom magam azon, hogy más programokban is ezzel próbálkozok, aztán meg csodálkozok, hogy miért nem nyit új tabot).
  • Sil78 #26
    Ha a charmed.hu oldalról van szó és azon az epizódismertetőkről, akkor nem értem, mi a bajod vele, kipróbáltam Firefoxszal, és tök simán ki lehet másolni a szöveget, nincs letiltva (még a jobbklikk se, bár azt Firefoxban nem is lehet letiltani). Egyedül a nyolcadik évadnál van valami kis szemétkedős javascript, de a "Mindet kijelöli" funkcióval (vagy Nézet menü, vagy a jobb egérgombos menü) így is ki lehet másolni.
  • dester #25
    Nálam viszont éppen a Maxthon van el nagyon jól. Ha kiterjesztések vannak a Firefox-ra rakva, nálam eddig még állandóan a problémák voltak vele. Gondolom Te sima IE-ről álltál át Firefox-ra, arról áttérve maga a kánaán, de Maxthon-ról áttérés, az inkább visszalépés, legalábbis kényelem szempontjából.
    Pl. nincs alapból reklámblokkoló, a füleket alapból furcsán kezeli (ha valaki ballal kattint egy linkre, új ablakban nyitja mint az IE) stb.
    A hibák:
    Vagy egyszerűen leáll "a firefox hibát észlelt ezért leáll" (más programtól még nem láttam ezt, pedig videotömörítés stb. is megy ezen a gépen, vagy kilépés után a memóriában marad (emiatt már jónéhányszor megszivatott a profiljaival), illetve jópárszor eltüntek a könyvjelzők, mindez úgy, hogy alig volt használva...
    A maxthon reklámblokkolója is van olyan jó, mint a firefox-é. Szvsz az ad-hunter plugin maxthon-hoz még jobb is mint az adblock.
  • janyikzs #24
    Nagyon halkan csak egy apróság az Opera mellett: Sógorom nagy Charmed rajongó (Bűbájos boszik), a magyar oldalról a legújabb, amerikában vetített széria részeit minden héten teljes részletességgel leírják. Na most ezt az Operán kívül más böngésző nem engedi kivágni, csak, ha az egész oldalt mented.
  • FTeR #23
    aki semilyen progiban nem akar reklámokat, az használjon agnitum outpost tűzfalat, abban lehet linkre és kép méretre is blokkolni
  • Sil78 #22
    Szerintem #13 nem a reklámcsíkra gondolt, hanem hogy nincs hozzá egy rendes reklámblokkoló (mint a Firefoxhoz az AdBlock, pl). Megjegyzem azért, hogy az Opera is tud azért valamennyire blokkolni reklámokat, felhasználói CSS segítségével (asszem filter.ini-nek hívják azt a fájlt, ez kb ugyanúgy műxik, mint a Firefoxban alapból - a userContent.css segítségével -, bár Firefoxnál ez egy kevésbé ismert funkció, hisz az AdBlockkal könnyebb).
  • Sil78 #21
    Mit értesz gyengébb gépeken? Nekem továbbra is egy régi kis P2-esem van, és remekül elvan rajta, jobban, mint bármi más böngésző.

    Mellesleg az egykori Netscape örökségéhez a Firefoxnak legalább annyi köze van, mint a jelenlegi Netscape 8-nak, hiszen amikor az AOL felvásárolta anno a Netscape-et, és pár évvel később szélnek eresztette gyakorlatilag a teljes fejlesztőgárdáját, előtte még gyorsan megalapította a Mozilla Alapítványt (ahova ugye a fejlesztők egy jelentős része átkerült)...
  • faz #20
    Hm. Ebben a Ntescape-ben semmi nem saját már?