Gyurkity Péter

Jön a Netscape 8.0

A böngésző soron következő verziójának teljes változata elkészült, és bár maga a program elsősorban a Firefoxra épül, több újítással is szolgál a felhasználóknak, amelyek többek között megkönnyítik az adathalászok elleni védekezést.

A böngésző egyik érdekes tulajdonsága, hogy akár a világhálón való barangolás közben is átválthatunk az Internet Explorer és a Firefox motorjára, így egészen minimális azon oldalak száma, amelyeknél kompatibilitási problémák fordulhatnak elő. A Netscape 8 a Firefox 1.0.3-as verziójára épül, néhány funkcióval kibővítve, úgy mint az adathalászok elleni védelem, illetve több opcionális eszköztár kiválasztásának lehetősége. Az úgynevezett "Trust Rating" rendszer révén a böngésző figyelmezteti a felhasználót a potenciálisan káros oldalakra, és adathalász eszközök, kémszoftverek, illetve vírusok miatt egyaránt feketelistára helyezi a weboldalakat.

"A Netscape 8.0 azon felhasználók millióinak készült, akik egy jobb és biztonságosabb böngészőt keresnek. A Netscape 8.0 az elérhető legjobb technológiákat fogja össze, és automatikusan beállítja az egy-egy weboldalnál szükséges biztonsági opciókat. Mivel a böngésző még a gyanús oldalak betöltése előtt figyelmezteti a felhasználót a veszélyre, a Netscape 8.0 újabb védelemmel vértezi fel a számítógépet. Ez, kiegészülve a szerteágazó funkciókkal, gyorsabbá biztonságosabbá, egyszerűbbé, és még szórakoztatóbbá varázsolja az internetezést" - jelentette ki Jeremy Liew, a Netscape igazgatója a BetaNews munkatársának adott nyilatkozatában.


Valóban, a böngészőnek mindenképpen érdekes és hasznos újításokat kell felmutatnia, hiszen egykori uralma mára teljesen elenyészett: emlékezhetünk arra, hogy a kilencvenes évek elején még megkérdőjelezhetetlen volt a Netscape előnye, azonban az Internet Explorer 4.0, majd az elmúlt években felbukkant konkurens nyílt forráskódú böngészők - az Opera és a Firefox - megjelenése miatt a Netscape szinte az ismeretlenségbe szorult vissza.

Sajnos a vállalat weboldala nem túl sok információt tartalmaz az új verzióról, és a legtöbb oldal még átalakítás van, ami azt sejteti, hogy néhány nap még hátra van a megjelenésig. Internetes híroldalak szerint erre még a héten sor kerülhet, igaz a CNET is arról volt kénytelen beszámolni, hogy az America Online leányvállalatának szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni a megjelenésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pascal #67
    Ja igen a hamis biztonságérzetről nem is beszélve. A legtöbb sebezhetőség kihasználáshoz az emberi tényező is elkél. Namost a Netcápa 8 közli, hogy jujj jujj atombiztos vagyok, használj engem. egyszeri user használni kezdi majd ha nem megy egy oldal a FFenginnel (ami manapság nem megy vele azok nagyrészének kétes a tartalma) nosza váltsunk IEre, vmi kiírt ugyan, de nem olvasom el elvégre biztonságos, ja aztán minek váltogassak jó nekem az IE engine is... aztán koppan, vagy nem. Egy jó trójai attól jó, hogy nem tudod, hogy a gépeden van.
  • Sil78 #66
    Az, hogy nem támogatja alapból az ActiveX-et, szerintem inkább előny. Böngészés közben a spyware-ek döntő többsége ugyanis ennek a segítségével jut be a gépre (főleg azoknál, akik nem tudnak angolul / nem értenek hozzá és igent nyomnak olyanra, amire nem kéne, aztán meg csodálkoznak, hogy átállítódott a kezdőlap, stb) - ez egy teljesen felesleges veszélyforrás. Bár van legális felhasználása is, de az elég minimális (pl a Neptun, amit kliensprogramokkal is el lehet érni, nemcsak böngészőn keresztül), ráadásul ez egy Windows-only technika. Egyébként ha valakinek nagyon hiányzik, van ActiveX plugin Firefoxhoz is, viszont biztonsági okokból csak a Windows Media Playerhez tartozó vezérlőket tartalmazza (pár oldalon ugyanis a videókhoz kell, lásd pl TV2).
  • pascal #65
    Uhh vki itt nagyon kardoskodik az IE mellett. Szóval tömören, hogy miért nem értek vele egyet:
    Az IE koncepcióval semmi bajom, legyen az operendszerben egy abszolut minimal tudású böngésző, aki a nagytömegeknek megfelel, akinek extra igényei vannak az keres magának mást. Ez OK. Ami nem: a M$ szánt szándékkal vagy anélkül (ha anélkül akkor az meg szánalmas) de az IE motort nem fejleszti, mára a legkevesebb szabványt támogató böngészőmotorrá vált, arról nem is beszélve, hogy a "támogatott" szabványok se úgy mennek ahogy kéne. És mivel ezt használják a tömegek, erre fejlesztik a weboldalakat... ördögi kör. A M$ bebetonozza a saját progiját, nem éppen szép eszközökkel. Ebből az egységsugaró user annyit lát, hogy az "alternatív" böngészőkkel "nem megy" egy jópár oldal...

    Ja és a N8 újításnak hiszi, hogy váltogatni tud a motorok között? :) Kis hegesztéssel az Opera is tudja ezt :)
    részletekScreenshot
  • archkoven #64
    Most, hogy itt a netscape új verziója, az FF- és IE hívők is megnyugodhatnak, ez ugyan is mindkettőjüknek készült.
    Én pont azért tértem vissza az IE-re mert az FF sok oldalt szarul jelenített meg és volt pár dolog amit nehézkesebb volt megcsinálni, de most már nincs több kifogás. Alapból FF, és annál a néhány oldalnál ami szarul jön be IE. Ilyen egyszerű ez.
    Vita lezárva.
  • Caro #63
    A legnagyobb durvaság akkor is az, hogy az IE 80 mega, a firefox meg 4.7...
    Ebből szerintem rohadtul látszik, hogy az explorert csak a foltozások tartják össze.
    hehe, most nézem az xp összetevőknél 0 mb-nak van jelölve... jó vicc. Magyarul ha uninstallálom, akkor eltünteti az ikonját.
  • Garfield #62
    de vannak hiányosságok is.

    Pusztán kíváncsiságból: például?

    Egyet mondok előre: ActiveX. Én speciel nem vagy csak ritkán járok olyan oldalakra, ahol kell, úgyhogy nem zavar. Ha te igen, akkor nem jó választás számodra.

    Ezen kívül tudsz mondani?
  • Garfield #61
    arschsg azon meglátásával egyetértek, hogy nem kéne minden MS-tal kapcsolatos dolgot alapból lefikázni csak azért, mert MS. Az SG-s hírek és azokhoz fűzött kommentek erre nagyszerű példák.

    Másfelől viszont arschsg megjegyzései ingatag lábakon állnak és akkor még rendkívül finoman fogalmaztam.

    1. letöltéskezelő meg FlashGet: na ne vicceljünk már. A FlashGet hogy kerül a képbe? Mellesleg extension-ön keresztül ugyanúgy integrálható az FF-ba, mint ahogy integrálódik az IE-be.

    2. Férgek, spyware-ek FF-ra: tudnál mutatni konkrét példákat? Most ne olyan cikkekkel gyere, amelyben olyasmiket írnak, hogy a növekvő népszerűség azzal járhat, hogy célpont lesz belőle, meg hasonlók. Mert cserébe én meg belinkelhetem neked a helyi spyware topikot, IE-hez...

    3. Patchek: senki sem mondta, hogy hibátlan a FF: minden szoftverben lehetnek hibásan megírt/lefordított/futtatott részek. A FF nagy előnye, hogy mivel nem célpont még, így az egyszerű júzer sokkal nagyobb biztonságban van, mint IE alatt. Az advanced júzer meg széthekkelheti extension-ökkel.
    (Nekem speckó elég unszimpi volt, mikor kiderült, hogy korábbi FF-update-ekben nyilvánosságra nem hozott biztonsági frissítéseket is javítottak.)

    Számháborúsdit (biztonsági hibák FF vs IE) ne játsszunk, mert esélyed sincs.
  • AtisH #60
    OFF

    arschsg:
    Amikor írod a hozzászólásaidat nézz már tükörbe és töröld meg a habzó szád. Te vádolod meg a firefoxosokat elfogultsággal? Akkor az #54-es hozzászólásod szerinted mit tükröz?
    A te hozzászólásodig (#12.) az FF és Netscape összehasonlítás ment és te kezdtél flamelni az IE-vel. Ráadásul az érveid elég szubjektívek, gyerekesek és kevés szakmai hozzáértésről tesznek tanúbizonyságot. Ha nem vetted volna észre itt a többieket legkevésbé az IE érdekli.

    Azért elnézést kérek a mindenkitől, hogy személyeskedésbe ment át a hozzászólásom, de a hócipőm tele van, amikor egy cikk fórumában a 3/4 rész olyan vitatkozásból áll, amelynek édeskevés köze van a témához.

    ON
  • Sil78 #59
    Na de ha Windowsból a legfrissebbet kell használni, akkor hogyhogy böngészőből meg jó a régi, elavult?
  • Caro #58
    Végre egy értelmes hozzászólás.
    De akkor viszont álomvilágban élsz, ha azt hiszed, hogy a hardverfejlesztés örökké mehet. Egyszerűen fizikai korlátai vannak. Már most 4-5 GHz-nél is akadnak gondok. Nem beszélve a melegedésről. Valószínűleg majd jönnek az optikai processzorok. De mindennek vannak határai. Lehet hogy 5 év, lehet hogy 50. De a hardverfejlesztés nem tartható fenn a világ végéig.