Berta Sándor

Előkelő helyen a Firefox listáján Magyarország

A francia Xiti Monitor piackutató cég által készített felmérésből kiderül, hogy a jelenlegi legnépszerűbb alternatív internetes böngészőnek továbbra sincs oka a panaszra. Magyarországon az egyik legmagasabb a Firefox piaci részedése.

A Firefox a legnagyobb piaci részesedéssel Finnországban rendelkezik, a skandináv államban az emberek 34,05 százaléka használja az alternatív online böngészőt. A piaci részesedés szempontjából a második helyen Németország áll, itt az érték 25,07 százalék. Ebben a rangsorban a harmadik helyet Csehország (23,23 százalékos piaci részesedés), a negyediket Lengyelország (22,52 százalék), míg az ötödiket Magyarország (19,98 százalék) foglalja el.

Érdekesség, hogy megelőzzük a nálunk internet terén sokkal fejlettebb államok közül Franciaországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot és Spanyolországot is. A felhasználók száma szerinti rangsort Németország vezeti, ahol 11,6 millió ember számítógépére van telepítve a Firefox valamelyik verziója. Magyarország ebből a szempontból a középmezőny elején található, hazánkban a becslések szerint több százezren használják rendszeresen a Firefoxot.


Világviszonylatban Ausztrália-Óceániában a legmagasabb a Firefox piaci részesedése 14,41 százalék, Európa a maga 14,11 százalékos értékével a második helyen áll. Az öreg kontinenst Észak-Amerika (11,78 százalék), Ázsia (5,77 százalék), Közép- és Dél-Amerika (5,23 százalék) és Afrika (4,34 százalék) követi.

Európában - 80,38 százalékos részesedésével - továbbra is az Internet Explorer valamelyik verziója a piacvezető böngésző. A Firefox áll ebben a tekintetben a második helyen, az európai internetezők 14,11 százaléka használja ezt a programot. A harmadik az Opera 3,42 százalékkal, a negyedik a Safari 1,27 százalékos piaci részesedéssel, míg az ötödik helyen a Netscape van, amelyet az európai felhasználók 0,82 százaléka telepített a számítógépére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat 02 #78
    Firefox 4eva :D
    akit tehet tökltse le az 1.5 bétát száguld vazze
  • Gregorius #77
    Kösz szépen, de vegyél vissza!

    Elhiszem, mert az alap IE igenis így működik. Alap feltelepített Windows-ban nincs beépített blokkoló a böngészőhez kapcsolva, és egy átlag felhasználó nem tudja frissíteni magának. Ez persze nem az IE hibája, de attól még így van. Van hátránya a monopoliumnak is, ha rossz termékkel valósítják meg.

    ÉS egyébként sem elhivés kérdése, mert én is tapasztaltam ilyet anno. És általában sem FireFox felhasználók jönnek hozzám sem, hogy valami féreg beállított egy új nyitóoldalt a böngészőbe, és írtsam már ki. Ez többek között annak is köszönhető, hogy általában a FireFox felhasználók magasabban kvalifikáltak, mint az IE felhasználók.

    Úgyhogy a magasröptű hozzászólásodra reagálva:
    - Nem hiszem, tudom.
    - De ki fogom találni, nem vagyok hülye.
    - Nem baromság, hanem tény.
    - Bólogatok, de nem érzem magam okostojásnak, de még okosnak sem, de azért találok itt olyan embert bőven, aki nem a kisebbségi komplexusomat újítja ki.
    - Azon vagyok, hogy előbb okosodjak, és csak utána legyek okostojás.
  • archkoven #76
    És te ezt a baromságot elhiszed, vagy csak úgy teszel mintha elhinnéd?

    Nálam érdekes módon nem nyitogatja. Nem fogod kitalálni, hogy miért: mert nem engedi az IE beépített pop-up blokkolója.

    Ismét egy óriási baromsággal állt elő valaki, a többi okostojás meg bólogat hozzá, miközben remélhetőleg ők maguk is tudják, hogy hülyeség az egész. Ha meg nem tudják, akkor előtte okosodniuk kéne és csak utánna osztani másoknak az észt.
  • bmagyarkuti #75
    Na jó, tisztázzunk valamit:
    A sokat emlegetett symantec jelentés az IE-s és Firefoxos biztonsági résekről finoman szólva elfogult, a gyártók által bevállalt biztonsági réseket hasonlítja össze. A Microsoftnál régi taktika, hogy ha valamit nem tudnak megjavítani, úgy tesznek, mintha nem is létezne.
    Látogassatok el a http://www.secunia.org weboldalra, és nézzétek meg, hány sebezhetőség tátong jelenleg is az IE-ben, és hány van a Firefoxban. 20:3 a Firefox javára (20 javítatlan sebezhetőség az expiben, 3 javítatlan a foxban). Az IE legsúlyosabb javítatlan rése Highly critical minősítést kapott, a fox legsúlyosabb javítatlan rése (a 3ból egyébként kettő nem is a fox hibája, hanem az apple java engine-jéé, szóval a 3-ból 2 csak mac usereket érinti) Less critical.
    Na most akkor: gondolkodjunk el rajta, melyik a biztonságosabb böngésző...
  • smv #74
    Valószinűleg. De bárki bármit mond, én már semmi pénzért nem mennék vissza IE-re. Szánalom.
  • Gregorius #73
    Gondolom, hogy nyitogatja magának, mint a kergemarha.
  • archkoven #72
    "nem lehet internetezni,mert olyan sok az oldal az explorerben"
    -ez konkrétan mit jelent?
  • takysoft #71
    IE rajongók FIGYELEM!
    Mint már alant említettem nem vok profi, de:
    1. ELTE gépparkjában szinte minden gépen FireFox fut. Az ETR is arra van optimalizálva.

    2. Dolgoztam számtechboltban, valami furcsa oknál fogva naponta vagy 2-3 gép érkezett, hogy nem lehet internetezni,mert olyan sok az oldal az explorerben
  • MerlinW #70
    Why Use Firefox?

    “Beware of spyware. If you can, use the Firefox browser.” - USA Today

    “Better than Internet Explorer by leaps and bounds.” - FORBES

    Popup Blocking
    Stop annoying popup ads in their tracks with Firefox's built in popup blocker.
    Tabbed Browsing
    View more than one web page in a single window with this time saving feature. Open links in the background so that they're ready for viewing when you're ready to read them. Find out more...
    Privacy and Security
    Built with your security in mind, Firefox keeps your computer safe from malicious spyware by not loading harmful ActiveX controls. A comprehensive set of privacy tools keep your online activity your business.
    Smarter Search
    Google Search is built right into the toolbar, and there is a plethora of other search tools including Smart Keywords (type "dict <word>" in the Location bar), and the new Find bar (which finds text as you type without covering up anything).
    Live Bookmarks
    RSS integration lets you read the latest news headlines and read updates to your favorite sites that are syndicated. Find out more...
    Hassle-Free Downloading
    Files you download are automatically saved to your Desktop so they're easy to find. Fewer prompts mean files download quicker.
    Fits Like a Glove
    Simple and intuitive, yet fully featured, Firefox has all the functions you're used to - Bookmarks, History, Full Screen, Text Zooming to make pages with small text easier to read, etc.
    S, M, L or XL—It's Your Choice
    Firefox is the most customizable browser on the planet. Customize your toolbars to add additional buttons, install new Extensions that add new features, add new Themes to browse with style, and use the adaptive search system to allow you to search an infinite number of engines. Firefox is as big or small as you want.
    Setup's a Snap
    At only 4.7MB (Windows), Firefox takes just a few minutes to download over a slow connection and seconds over a fast connection. The installer gets you set up quickly, and the new Easy Transition system imports all of your settings - Favorites, passwords and other data from Internet Explorer and other browsers - so you can start surfing right away.
    A Developer's Best Friend
    Firefox comes with a standard set of developer tools including a powerful JavaScript and CSS error/warning console, and an optional Document Inspector that gives detailed insight about your pages.
    Read Mail—Not Spam
    Thunderbird is the perfect complement to Firefox.
  • Gregorius #69
    Persze nem Mozilla-t akartam írni, hanem Netscape-et, merthogy ők voltak előbb.