Berta Sándor

Elkészült az első intelligens söralátét

Megjelent a világ első intelligens söralátétje. Hamarosan világszerte elterjedhetnek a söröskorsó vagy a sörösdoboz kiürülésére, illetve újratöltésének szükségességére figyelmeztető eszközök.

Az új találmánynak alighanem a kocsmárosok és a pultosok, valamint a gyakran az üres poharaik előtt ülő szomjas vendégek örülnek a leginkább. A német kocsmákban, bárokban a még szomjas vendégek általában a sörösdobozon vagy kancsón ujjaikkal való dobolással jelzik, hogy még kérnek a nedűből. Az új készülék erre a dobolásra épít. A Michael Schmitz és Andreas Butz által kidolgozott eszköz a sörfilc nevet kapta, és nyomásérzékelő szenzorral szerelték fel. Ez érzékeli az üres söröskorsókon ujjaikkal doboló vendégek által keltett nyomásváltozást és ezeket az adatokat továbbítja a bárpult mögött elhelyezett számítógépbe.




A két kutató szerint a söralátét az újabb kör rendelésén kívül akár a helyi bárban lévő zene vagy karaoke-produkció értékelésére is felhasználható. A szenzor különböző módon képes lenne felismerni az egyszerű válaszokat, mint az igen vagy a nem. Az igent például a korsó megemelése jelenthetné.

Michael Schmitz és Andreas Butz szerint azonban a megoldás bármennyire is ötletes és időtakarékos, meglehetősen költséges. Egy intelligens söralátét, vagyis a szenzor és kiegészítő rendszer ugyanis jelenleg száz dollárba kerül. Tömeggyártás esetén ezt az árat tíz dollárra lehetne mérsékelni. Félő azonban, hogy sok kocsmáros vagy bárpultos úgy döntene, hogy az intelligens sörfilc árát beépíti az általa árult nedűk árába.

A nyílt forráskódú sör receptje

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sith #21
    Valahol vicces dolog.... bár a Komiban nem de a Tatuinon a kantinában el tudom képzelni :)

    PS: a mosopor mitől inteligens?
  • h4x0r #20
    En meg mindig az audionalis megoldast preferalom (HOZZAMAN SORT :))
  • gz8 #19
    Ez jobb ötlet (esetleg akár többet is, had' szórakozhassanak a vendégek)
  • haxoror #18
    Nem lenne egyszerűbb egy gomb az asztal közepén amire rá lehet tenyerelni hagy elfogy a sör?
  • Péntek #17
    Nem lenne egyszerűbb a dobolás vizsgálása helyett inkább a pohár súlyát figyelni? :)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    Félő azonban, hogy sok kocsmáros vagy bárpultos úgy döntene, hogy az intelligens sörfilc árát beépíti az általa árult nedűk árába.

    A sörpultba, asztalba kell beépíteni ^.^
  • [HUN]PAStheLoD #15
    Jaja .. és még azt is kétségbe vonom, hogy nem viszik előre a világot, sok kicsi sokra megy ugyanis ;]
  • UnknownAsshole #14
    Azt majd az lessz a baró amikor a sörért is többet fognak kérni néhány forintel mert ez a szar van a szutykos pohár alatt. Ahelyett hogy kevesebb pénzért órdítanánk hogy: "MARGIT HOZZÁ MÁN MÉGEGY SÖRT ! vazze......
  • Hegyikecske #13
    Ja és nem tom mitől intelligens, nem a helyzettől függ a müködése, hanem a megírt szoftver alapján h van-e rajta súly vagy nincs, azt érzékeli egy sima 2es számrendszer alapján... Akko ez most mé intelligens?
  • Hegyikecske #12
    lézeres hangyaláb-vastagságmérő?? AZ keeeellll!!!