Gyurkity Péter

Internetes helymeghatározó technológiát használna az NSA

Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal olyan új megoldást jegyeztetett be, amely az internetezők tartózkodási helyét hivatott meghatározni - a technológiát egyelőre reklámozási lehetőségként jellemzik.

A Szabadalmi Hivatal oldalán található bejegyzés a hálózati logikai címek földrajzi behatárolásáról szól, amely alapján meg lehetne határozni az egyes internetező személyek tartózkodási helyét. Ez úgy történne, hogy a logikai címet összevetnék az ismert egyéb címek térképével, amely alapján be lehet lőni a pontos helyet. Természetesen a megoldás nem tökéletes: a hagyományos dial-up kapcsolatot használók esetében például mindössze a szolgáltató cégig jutnak el, és a proxy megoldások is elrejthetik a kiszemelt felhasználót.

Az oldalon a technológiát mint újfajta reklámozási lehetőséget ismertetik. Itt pontosabban a hagyományos reklámok hatékonyságának felméréséről van szó, ezzel a megoldással ugyanis világosan kirajzolható egy népszerűségi térkép, amely megmutatja, hogy az adott reklám mely régiókban sikeres. Természetesen nem csak ebből a célból használhatják fel a keresőt, pláne nem az NSA, amelynek fő feladata ettől némileg eltér. Inkább azok az elővigyázatlan (tengerentúli) internetezők forognak veszélyben, akik gyanús weboldalakat látogatnak.

"Ha valaki párbeszédbe bonyolódik, vagy gyakran visszanéz a szemmel tartott weboldalakra, az NSA tudni akarja, hogy kiről is van szó valójában. A módszer maga nem tökéletes, és nem is túlzottan precíz, ám egyéb hírszerzési eszközök segítségével leszűkíthetik a valószínű tartózkodási helyet" - jelentette ki a Cnet magazinnak Mike Liebhold, az Institute for the Future szakértője, aki korábban maga is hosszan tanulmányozta ezeket a technológiákat. Nem vitás, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal terrorista-ellenes és egyéb biztonsági jellegű feladatokra használná a fejlesztést.

Az oldal azt valószínűsíti, hogy a helymeghatározás a Signals Intelligence (SIGINT) projekt részeként működik majd, amely szerintük nem más, mint az amerikai internetezők utáni nyílt kémkedés. A program ismertetőjében elég általánosan fogalmaznak. Olyan megoldásról írnak, amely lehetővé teszi a kormányzat számára, hogy a kritikus helyzetekben megfelelő döntést hozzon, és együttműködve egyéb hírszerző hivatalokkal (CIA, NGA, DIA) a nemzet biztonsága felett őrködjön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #6
    Mi lesz ha terroristák kezébe kerül...
    Na jól nézünk már ki, mondhato mszép példa ha már nyílt kémkedésről is szóvan akkor hogy lesz vége a spyware-ek korszakának? vagy az csak kishal ehhez képest?
  • IoIa #5
    Ha a cia és a moszad terrorista szervezet, akkor igazad van.
  • BiroAndras #4
    Persze hogy megrendezett. A terroristák rendezték meg.
  • IoIa #3
    Egy percig sem volt kétséges, hogy az egy megrendezett esemény volt.
  • ShaiHulud #2
    "Nem vitás, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal terrorista-ellenes és egyéb biztonsági jellegű feladatokra használná a fejlesztést." ROTFL ekkora melledumat baszki, kezdem belatni hogy szept11 tenyleg megrendezett moka volt hogy legyen mire fogni a szabadsagkorlatozo intezkedeseket, konspiracio rulez:) this is the so called Democracy!?...
  • Frank99 #1
    érdekes.
    a nagy testvér megen' mire készül vajon???