Specker Balázs

Vírus terjed a Creative Labs MP3 lejátszókon

A Creative Labs mintegy 3700 MP3 lejátszóját érinti a termékvisszahívás. A vállalat azért kényszerült erre a lépésre, mert a készülékek vírust (Wullik-B, vagy más néven Rays-A) tartalmaznak.

Az F-Secure jelentése szerint, a vírus akkor lép működésbe, amikor a PC-hez való csatlakozást követően a felhasználó rákattint a lejátszón található fertőzött fájlra. Hasonló eset már előfordult 2003 novemberében a Creative Labsnál, ám akkor sikerült azt eltussolniuk. Valószínű, hogy a Creative egyik fertőzött számítógépéről került át a vírus a lejátszókra. A Wullik-B email útján terjed, illetve bemásolja magát a megosztott könyvtárakba is.


A karizma mellé ezúttal vírust is kapunk

"Amikor egy MP3 lejátszót csatlakoztatunk PC-hez, a számítógép azt úgy kezeli, mint egy újabb meghajtót. Így lehetőség van víruskereső szoftverrel leellenőrizni azt, vagy pedig a rezidens antivírus programmal kiszűrni a károkozót, a fertőzött fájl másolásánál. Vagyis, amíg a jól bevált víruskereső programját mindenki folyamatosan frissíti, addig nincs ok az aggodalomra" - nyilatkozta Graham Cluley, Sophos antivírus cég vezető technológiai tanácsadója a silicon.com-nak.

A Creative felhívása szerint a vírusveszély az 1230528000001 és az 1230533001680 gyártási szám között készült darabokat érinti. Ezt a szállítmány a Japán piacon terítették szét. A Creative közleményéből kiderül, hogy cég a termékvisszahívás idejére felfüggesztette a Zen Neeons lejátszók forgalmazását. A vállalat ugyanakkor azt is megerősítette, hogy sikerült azonosítaniuk a vírus forrását és kijavították a hibát, valamint kihangsúlyozta, a vírus kizárólag csak a Zen Neeon termékcsaládot érinti, és más termékeit nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hedgehunter #22
    Jovannma kanyi hir..... Mp3 as lejatszon nincs virus.. Ipod tol jon a hir....
  • dez #21
    Ez leginkább filmezésre jó. Integrált D/A-k nem a legjobbak zenélni. (És valószínű itt is van SRC 44.1kHz-nél.)
  • arty #20
    kollegámnak voltak montego hangkártyái, de játékra nem igazán volt alkalmas (driver) - zenélt velük.
  • HUmanEmber41st #19
    Én meg vettem 6kFT ért egy easy MP3 lejátszót, amibe SD kártya való. Azon biztos, h nincs vírus..:) :)
  • Zedas #18
    Ilyen nincs hogy nem is hallottam a Montego DDL-ről, pedig mióta nincs nForce2-esem azóta egy ilyen kártyára várok. Áááááá! És csak 80 dolcsi :D

    Hivatalos oldal

    Egyébként elnézést hogy teleszemeteltem a fórumot, de most nagyon be vagyok lelkesülve!
  • Zedas #17
    Link lemaradt:

    Montego
  • Zedas #16
    Hoppá, ilyen is van!!!

  • Zedas #15
    Ha lenne sok zsetonom, szerződést kötnék az nVidia-val az nForce2 SoundStorm-ért felelős hídjának gyártására, és azt építeném be hangkártyákba. Nyilván nem két perc megoldani, de gyakorlatilag minden van a chipbe integrálva. Egyébként aki DD enkódolást akar mindenáron, annak itt ez a kártya:

    Mystique

    Magyarországon persze nem lehet kapni...
  • arty #14
    is, ez a 44/48khz csak az egyik dolog ...

    de már a 4. generácio nem tud DD enkódolást :( s mivel kb. ők a legnagyobb gyártók, az életben nem lesz PCn normális 5.1 hangzás :(
  • dez #13
    (Vagyis, az természetes, hogy pl. egy EQ, vagy más ilyesmi elrontja a bit-helyességet [mást is]; de úgy tűnik, hogy a bit-helyes mód kikapcsolásakor lesz SRC, csak az már sokkal jobb minőségű, mint korábban.)