Menedzsmentfórum

Nem ismerik saját telefonjukat a magyarok

Legalább minden tizedik mobiltulajdonosnak van MMS-küldésre és -fogadásra alkalmas készüléke, ám pontos számuk nem ismert, mivel a legtöbb válaszadó csak telefonja márkájával van tisztában. Az MMS-ezők 75 százaléka elégedett jelenlegi készülékével, tudtuk meg a GfK és a Szonda Ipsos közös adatbázisából, a PMX-ből.

A GfK Hungária Piackutató Intézet és a Szonda Ipsos által közösen létrehozott adatbázis, a Product Media Index (PMX) 2005/I. féléves adatainak tanúsága szerint ma Magyarországon minden tizedik mobil telefonkészülék tulajdonosról, azaz közel 585 ezer emberről tudjuk biztosan, hogy MMS-küldésre és -fogadásra alkalmas készüléke van. Tekintve, hogy a tulajdonosok több készülékmárkával kapcsolatban is csupán a gyártó nevét ismerték biztosan, így a multimédiás üzenet küldésére és fogadására alkalmas készülékkel rendelkezők tényleges aránya ennél csak magasabb lehet.

Érdekes adat, hogy az MMS-es telefonnal jelenleg rendelkezők háromnegyede nem tervezi új készülék beszerzését, tehát vagy elégedett jelenlegi készülékével, vagy elképzelhető, hogy nincs pénze a cserére. Az ilyen készülékek tulajdonosai az országos átlagnál nagyobb arányban élnek a megyeszékhelyeken, és más városokban, arányuk a községekben lakók körében alacsonyabb. Talán nem meglepő módon főleg a fiatalokat hódította meg a kommunikációs technológia e vívmánya, hiszen a 15-39 éves korosztály az, melyben az MMS mobil az átlagosnál sokkal elterjedtebb: az ilyen készülékkel rendelkezők közel 70 százaléka ebből a korcsoportból kerül ki. Meglepő az MMS mobilosok aránya a szakmunkásképzőt végzettek körében, hiszen az eléri a 27 százalékot.

A közép- és felsőfokú végzettségűekre vonatkozó adatok - azt mondhatjuk - hozták a papírformát: ők együttesen 51 százalékot képviselnek az MMS-es mobillal rendelkezők között. Az MMS készüléktulajdonosok gazdasági aktivitásának vizsgálata sem hozott az általános vélekedésektől eltérő eredményeket: a tanulók és dolgozók körében felülreprezentáltak az ilyen készülékkel rendelkezők, míg a technológiai újdonságokat talán már annyira nem követő nyugdíjasok, illetve a munkanélküliek körében alulreprezentáltak.

Az MMS küldésre és fogadásra alkalmas készülékeket birtoklók jellemzően az országos átlag fölötti arányban rendelkeznek szórakoztató elektronikai cikkekkel: 26 százalékuk birtokol digitális fényképezőgépet, nem egészen 10 százalékuk digitális kamerát. E készüléktulajdonosok több mint a felének van DVD-lejátszója vagy házimozivja, s 2 százalékuk tervez vásárlást; közel háromnegyedüknek van hifi-berendezése, s közel két százalékuk tervezi ilyen berendezés vásárlását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #8
    Amíg az MMS, WAP, stb. rendszeres használatáért egy fél vagyont kell fizetni, addig maradok az egyszerű telefonomnál, amivel bezsélni, meg esetleg sms-ezni tudok. Legalább sokáig bírja az aksi. Még színes kijelző sincs rajta, arról nem is beszélve, h tegyünk egymás mellé egy színes és egy nem színes kijelzős mobilt a napsütésben...
  • Celeborn #7
    Addig szerintem még bőven marha sokat kell várni. Mire eljön ez a kor, addigra mindenkinek a sokadik telefonja lesz már. Tehát lényegében annak, hogy most milyen "jó" telefonunk van, gyakorlatilag semmi jelentősége nincs.
    Ez kizsákmányolás. Most már normális telefont nem lehet kapni, az embereket rákényszerítik, hogy megvegyék a 65k színű kijelzős ezerszólamú 1-2 megapixeles fényképezős mobilt 80e Ft-ért, mert egyszerűen nem gyártanak mást. De erre kinek van szüksége? Nekem nincs, mert értelmetlennel tartom. A mobilom (Panasonic GD75) 3 éves, akkor 10e Ft-ért vettem (és nem kártyával, tehát nem azért volt ilyen olcsó), és addig nem fogom lecserélni, amíg meg nem hal. Semmi értelme.
  • Ratty #6
    Szerintem most az van, hogy mindeki anyázik, mret szar minőségű a multimédiás tartalom a wapon meg lóf@sz sincs fent. Majd ha elérik a közel hasonló színvonalat, mint az asztali gépek/gagyi fényképezők és csökkenek az árak akkor meg mindenki milyen boldog lesz, hogy van neki kézi gépe:D
  • fapapi #5
    Mi van kevesen küldenek MMS t :)
    Wapos is a telefonom de minek ????
    leülök a gép elé azt jóvan.
    Vagy esetleg én vagyok ennyire sík hogy nem használom?
    De ugyan mire???
    És ahogy írta az emberünk szar minőségü képet minek küldözgessek. Egyébként megvettem a telefonom szineskijelzős meg minden istenyila benne van de rohatul nem hasznalom ki. Ez szerintem csak parasztvakítás semmi más.
    Már azon gondolkodtam ezt eladom és veszek valami regi telefont 2-3 ezer forintért amire kell az is megteszi.
    Kivancsi lennek ra hany embert erdekel a többszólamu csengőhang megy 65 ezer szín meg a sok f@szság ????
    1x hülyültem be.
    Talán akkor fog érdekelni egy jobb telefon ha a videó beszélgetés létrejön és ugyanolyan áron mint a mostani hívások. Na ez talán érdekes.

    Hülye felérések hülye embereknek.
  • aaaaa #4
    Nem tudom miért várják hogy az emberek MMS ezzenek. Már a sima SMS-en igy is 1.000.000 szoros hasznuk van a szolgáltatóknak, ezzel meg még nagyobbat szertnének kaszálni.
    Drága , akár a WAP is, kevesen is használják...
  • Fenjoy #3
    ezzel én is így vagyok, nekem is tud mindent a telom, de csak sms, telefonásra használom... csak néha használom ki, fotozásra meg azért még mindig a külön gép a jó... etc
  • Frank99 #2
    tudom hogy tudja a telefonom.
    de minek és kinek küldjem el a xar felbontású képet, mikor ott a digi fényképezőm.
    nekem inkább az a bajom, hogy szeretnék a mobilommal telefonálni, de lassan arra már a mobil nem alkamas...

  • vg #1
    Ez milyen hülyeség már?