109
  • janyikzs
    #109
    Ha így a böngészők szóba kerültek...

    Az IE és a FF is elég sűrűn kiakadnak, hiába a FF a biztonságosabb, az is kihal sokszor. Az Opera, ami eddig a legstabilabb volt nekem, akármelyik is a biztonságosabb. Jelenleg mindhárom böngésző fent van, és mindhármat használom is, eddig az Opera vezet!
  • stratoman
    #108
    Ja, nem tudom honnan vette a 2003 januárt.:) Még az IE 6 sp1 is előbb jelent meg mint 2003:)

    Ha a számítását vesszük alapul akkor IE 6 48 hónap = 1.77 és ez már valamivel jobb mint az 1.83:)
  • dester
    #107
    Az a 2003 enyhén szólva is hibás ugyanis a 6-os verzió 2001 októberében jelent meg.:)

    Link
  • greywolf
    #106
    Már bocsánat, mi bomlik le?

    Az az állítás, hogy az FF biztonságosabb a Explorernél még mindig áll, nemde?
  • Fenjoy
    #105
    :) ha a számok helyesek, elfogadom, a számok tükrében, de egy fontos dolog kimaradt, még pedig az elterjedése (minnél népszerűbb lesz a FF annál jobban fogják támadni etc etc) szoval az ÖsszeHasonlításal még várjuk azért:) De szerintem az is sokat mondo hogy ilyen urban legendák szépen lassan az FF körül is lebomlanak:)
  • greywolf
    #104
    FF kb. 2004 szeptember óta (ha jól számolom 12 hónap, azaz 1,83 hiba/hónap)

    Explorer 6.x (6.0 és 6.5) kb. 2003 január óta (ha jól számolom 33 hónap, azaz 2,57 hiba/hónap)

    Ha elszámoltam volna szóljatok, még nem ébredtem fel :)

    Szóval még mindig az FF a jobb :)
  • Fenjoy
    #103
    ez a 22/85 arány elég komoly:) főleg hogy nincs összehasonlitási alapja, a felhasználok száma szerint és az idő függvénye szerint:) amugy elég sok hirt lehet olvasni a FF- sulyos biztonsági hibáiról is igaz az SG-n ez nem "divat":)
  • FTeR
    #102
    az IE hibáira egész üzletág települt (mert 10 embőr 9 az használja), tehát megéri foglakozni vele. ez semilyen más böngiről nem mondható el. ff kezd olyan szintet elérni (habár már megtorpant), h már figyelembe vegyék.
  • FTeR
    #101
    nézőpont kérdése, igaz? :)
  • FTeR
    #100
    1. nem vagyok m$ fan, csak nem istenítem a linuxot, és ha már a 2 oldal közül választanom kell...
    2. minden biztonsági hibát valamilyen trükkel lehet kihsználni...
    3. új fiú vagy ezért mondom, ff-et használok, csak nem vagyok vak.
  • FTeR
    #99
    dzsíí baz, nem ismerek minden embert a neten névszerint.
    hagyjál békén a hülyeségeiddel.
  • smv
    #98
    A sok M$ fan szerinted nem keresi eléggé az alter dolgokban?
  • kbupdate
    #97
    Meg melyiket hányan használják, és KERESIK SZÁNDÉKOSAN a hibákat? Melyiket?
  • dnes82
    #96
    :))
    A GNU/linuxban elegge rendszerkozeli a halozatkezeles, nem ertem ebben mi szabad vagy nem szabad dolog. Az, hogy az IP csomagokon kulonbozo szureseket, atiranyitasokat eszkozlunk lehet, hogy az ablakokosaknak olyan bonyolult dolog, hogy kulon programot igenyel, linuxban viszont a halozatkezeles, beleertve a fentieket is szorosan a kernel dolga.
  • dester
    #95
    És hány éves pályafutás alatt gyüjtött be ennyit a két böngésző?
    Nem vagyok éppen IE párti, de van néhány év...
  • greywolf
    #94
    Amúgy nem értem miért bántjátok a firefox-ot, az ff eddig 22 frisítést, az ie6 85 frissítést gyűjtött be.

    Amúgy nagy MS fanok: tudjátok mi is pontosan az új FF sérülékenység lényege? idézem:

    "The vulnerability is caused due to an error in the handling of an IDN URLs that contains the 0xAD character in its domain name. This can be exploited to cause a heap-based buffer overflow."

    Azaz HA használsz ékezetes domain neveket ÉS HA van benne 0xAD és még egy rosszindulatú kód is van a környéken AKKOR talán baj lehet.

    Aki pedig fröcsög a FF-ra ne felejtse el, hogy az MS ez elmúlt három-négy évben nem volt képes az ékezetes domain név támogatást a szutyok IE-be beépíteni...
    F
  • greywolf
    #93
    Lehet vitatkozni azon, hogy a program komponensek, program modulok számát hogyan számoljuk, de talán a legjobb megközelítés az azonos funkciók összehasonlítása, pl. hány frissítés kell ahhoz a rendszerhez amit irodai felhasználásra szánnak, stb.
  • kbupdate
    #92
    L
    O
    L
  • kbupdate
    #91
    sg.hu szerint eddig ffoxban sose volt hiba, csak uj verziok.. de azok minek?:D
  • IoIa
    #90
    Jó régen netezhetsz, ha ezt sem tudod...
    Bodnár Ádám=Ytse
  • FTeR
    #89
    áhh, integrált tűzfal :)
    (szabad az ilyet?)
  • FTeR
    #88
    kitől?
    egyébként teljesen mind1, több oldalon is hírezték és kint van a mozilla oldalán is, és jódarabig nem is javítják.
    IEnél a legkisebb hiba is már kiemelt helyen van hírezve. biztos azért mert belátják, h ff-et nem használják annyian, így nem érdemes vele foglakozni ;)
  • FTeR
    #87
    nem kell kidobni, csak ne akard egyszerre használni őket.
    nem azt mondtam, h a vga irqját nem tudja megosztani, csak azt hogy nem szerencsés és származhat belőle fagyás.
  • IoIa
    #86
    Hehe....
    Ytsétől még egy betűt se idéznék. Még egy olyan elvakult Firefox/Mozilla/Netscape és Ati gyűlölő, ms és nvidia imádó faszkalapot nem láttam, mint ő.
  • dnes82
    #85
    MAc = Apple :)
  • dnes82
    #84
    A picipuha elismerte, hogy az USB nem hasznalhato (bar o volt a fo tervezoje az atviteli rendszernek). Aki hasonlo gondokkal kuzd, annak a firewire-t (Machintosh altal tervezett) ajanlja.
  • dnes82
    #83
    #46: a tenyek valoban makacs dolgok, de afelett szerintem elmentel, hogy az altalad emlitett ablakok "komponensek" mind igen komplex programrendszerek, mig a GNU programok jo resze ezerszer kisebb program. A GNU/linux joval tobb frissitessel rendelkezik, viszont emaitt van pl. az, hogy joval gyorsabban is fejlodik az ablakokhoz kepest. (raadasul Te csak egy disztribuciorol beszeltel, nem pedig az altalad hasznalt programok tenyleges frissiteseirol)

    #78: "linuxra is kell tuzfal." ha igy gondolod, akkor mondhatjuk ugy, hogy az ablakokra legalabb ket tuzfal kell. (hiszen linuxra eleg egy kernelmodul (mely raadasul a legelso 2.4-es kernel ota alap))
  • Inquisitor
    #82
    Hehehe, volt olyan eset, mikor 5 eszközt rakott a VGA-n kívűl egy IRQ-ra ... mindegy. Ezek szerint dobhatom ki a halom USB cuccomat?
    Másrészt mitől van, hogy pont a "biztonsági" frissítésektől szokott behalni nálam az Explorer, vagy akár melyik böngésző?
  • smv
    #81
    NOD32 tényleg jó, és hozzá Sygate -t használok. Szerintem jók, vírusom régóta nincs. De Linux alatt sose volt.
  • FTeR
    #80
    NOD32 (az internet monitorja lassíthatja a letöltést, de a rendszererőforrásból nem eszik sokat)
    Outpost Firewall
  • Drawain
    #79
    Akkor kérlek ajánlj olyan vírusírtó+tűzfal kombót ami terhelés alatt (pl letöltés) 1%-ot eszik összesen ;)
  • FTeR
    #78
    "hogy nincs szükség prociidőt és merevlemez teljesítményt fogyasztó 3rd party biztonsági segédprogramokra."
    1. ezek összesen foglalnak 1% erőforrást
    2. linuxra is kell tűzfal. vírus meg ugyan úgy bejuthat, max kevesebb kárt tehet a jogosultságok miatt.

    "(szemben a havonta jelentkező Patch Tuesday-el)"
    ez nem azért van, mert nem képes hamarabb kiadni, hanem könnyítés a vállalati rendszergazdáknak, mert nem kell minden nap a frissítéseket lesniük. ha kiadnak 1 javítást, akkor a hiba nagy nyílvánosságot kap és máris ki lehet használni. így legalább előre felkészülhet a javítás eljövetelére. a kritikus hibajavítókat meg soron kívül is kiadják.
  • gz8
    #77
    Hát, ha az xp saját tűzfalát használtad, no meg nem tettél fel minden patchet, akkor teljesen érthető.
  • FTeR
    #76
    Súlyos biztonsági hiba a Mozilla és Firefox böngészőkben - SG nem siet közhírré tenni.
  • drigloi
    #75
    Hali!

    Régebben én is szidogattam az XPt, mivel az SP1-es korszakban szinte hetente kellett telepíteni, trójai hadak lepték el a gépem, a tűzfalat távolról vezérelte egy észt hacker egy exploiton keresztül stb. Át is nyergeltem Linuxra azon nyomban ami valóban egy stabil, megbízható, biztonságos rendszer. Néhány dologra azonban ma még nem mindenkinek alkalmas - ez van, de remélem fejlődik tovább töretlenül.

    Pár hónapja azonban visszakapcsoltam kis sulinetes Home Edition-met a netre (kíváncsi voltam, bírja-e a strapát). Azt kell mondjam, hogy a SP2+aut.frissítés+AVG+MS Antispyware+SoftPerfect Firewall+Firefox kombóval eleddig nem volt vele gondom. 0 spyware, a vírusokat az AVG szépen megfogta (össz. 0 Ft-nyi biztonsági szoftverrel). Jelenleg elfogadhatónak és stabilnak tartom az XP-t is. Persze nagyon hiányzik belőle a normális user jog management mint sok baj forrása, de ez a Vistában fejlődni fog.

    Itt van egyébként egy nagyon jó PDF azoknak, akik lámának érzik magukat Windowsban és szeretnének ezen változtatni: http://www.tweakguides.com/files/TweakGuidesTC.zip

    A Linux olyan szempontból fejlettebb a biztonság terén, hogy nincs szükség prociidőt és merevlemez teljesítményt fogyasztó 3rd party biztonsági segédprogramokra. Ez szerintem a tervezéséből, exakt user jog managementjéből ered (amihez a szoftvergyártók is kezdetektől fogva alkalmazkodtak), nem pedig az az oka, hogy nem annyira elterjedt. Nem mondom, évente 1-2x előfordul olyan súlyos hiba pl a kernelben, ami sebezhetővé teheti a rendszert, viszont aki Linuxozik, az tudja, hogy a közösség erre nagyon érzékeny és a javítás 12h-1-2 nap alatt kint van (szemben a havonta jelentkező Patch Tuesday-el).

    A Firefoxot meg minden netes fórum/újság felkapja, ha találnak benne vmi rést (pedig a javítás itt is max napok kérdése), és ilyenkor az IEsek meg az old school Mozillás Linuxosok rögtön lám-lámoznak; azonban még mindig az egyik legbiztonságosabb böngészőnek tartom (nálam a 0 spyware magáért beszél), emellett egyetlen hírt sem hallottam még, hogy valakit Firefox biztonsági hiba miatt ért volna támadás.
  • FTeR
    #74
    nem, az USB elméletileg 127db különálló portot képes kezelni, _elméletileg_. de mint minden egyébnél itt is az IRQ képezi a szűk keresztmetszet. szabad IRQból (amit a rendszer nem foglal le) van vagy 5db. ugyan OS képes ezt megoztani több eszköz között is (ha az nem igényel folyamatos kommunikációt).
    driverek felrakása meg a függési viszonyok miatt van adott esetben megszabva, vagy mert bizonyos közös területeken felülírják egymást.

    (biosban tilts le fölösleges eszközöket, pl floppy vagy integrált hangkártya stb. stb.
    amikor bootol a gép a táblázatos résznél nyomj pause-t és nézd meg hány eszköznél van ugyan az a szám, pl nem árt ha a videókártya nem akad semmivel)
  • Inquisitor
    #73
    Most mit csináljak? Ennyi USB-s eszközöm van :(
    Amúgy meg a rendszernek ELVILEG bírnia kéne 127db eszközt, nem de?
    Másrészt nekem már az se érthető, hogy miért nem mindegy milyen sorendben rakom fel a drivereket?
    Csak mert már azzal ki lehet nyiffantani az XP-t ... is.
  • Athlon64
    #72
    Hát majd meglátjuk mi lessz benne és mi nem, na meg hogy miként fognak működni, de én tegnap tettem fel a Vista (longhorn) Beta1-et és habár úgy ahogy tetszik mégis sok hiba van benne...
    Azért várom!:)
  • nagylzs
    #71
    Azt írja: "A szoftvercég megváltozott stratégiáját jellemzi, hogy éppen most halasztották el a szokásos havi javítócsomag megjelenését"

    Aha, szóval a nagyobb biztonság azt jelenti, hogy később adják ki a biztonsági frissítéseket. :-)

    Ez nevetséges!
  • fapapi
    #70
    De a cikkhez hozzászolva hiszem ha látom:)