6
  • shabba
    #6
    Még jővőre sincs igazán tervben az eszközgyártóknál hogy szabad frenkvia sávban üzemelő WiMax cuccokkal rukkoljanak elő. A licences freki díjak és a borsos eszközárak mellett ez nem egy home use kategória és nem is annak szánták amikor kitalálták. Arra ott a Wifi.
  • shabba
    #5
    Miért tenné rá a kezét? A 3.5Ghz-es engedélyköteles frekvenciára több cégnek is licence amiért anno sok százmilliót fizettek. Nemcsak a Tícomnak hanem Antenna-Hungáriának, Pantelnek, GTS-Datanetnek és Invitelnek is van.

    Magát a drágaságot az eszközök árai szülik($20-40ezer egy AP, $300-500 egy CPE) ami azért magas mert még nem túl elterjedt, egyelőre csak pilot projectek vannak évek óta és ez még egy darabig így is fog maradni. Majd úgy 1-2 év múlva jobban beindul a WiMax elterjedése és ez az eszközárakat is lentebb nyomja. 2008-09 környékére már talán megfizethetővé is fog válni. Ráadásul jó pár évig a WiMax gyártók elsődlegesen a vásárol frekvenciákkal rendelkező cégekre építnek úgyis csak ő lesznek azok akik hajlandók megfizetni az árát, ott pedig a frekvencia díja is egy árnövelő tényező.
  • [HUN]PAStheLoD
    #4
    Tudom hogy eredetileg Point-to-multipoint rendszerű a dolog, viszont nem ártana, ha tudnánk a haverokkal csinálni egy ilyen WLAN-t, a környező falvakkal ^.^
  • tsasvari
    #3
    jaja... adja isten, hogy ne a "magenta mammut" tegye rá erre is a kezét, mert akkor nagyon drága lesz
  • k0zi
    #2
    Nálunk úgyis k*rva drága lesz
  • HyperNurbs
    #1
    A WiMAX-os cikkek java meg elottunk all.