Specker Balázs

A Sony és a Warner kevesli a számonkénti 1 dollárt

A iTunes kétségkívül meghatározó szereppel bír a legális letöltés üzletágában, azonban a Sony BMG és a Warner Music nem kíván együttműködni az iTunes Japan online zenebolttal.

Most úgy tűnik nem várt nehézségekkel találhatja magát szemben az Apple aranytojást tojó tyúkja. A New York Times egyik cikkében arra utal, hogy a Sony BMG és a Warner Music nem adja zenéit az iTunes Japannak, legalábbis nem a jelenlegi díjazási rendszerben. At két zeneóriás minden bizonnyal nagyobb hasznot szeretne magának leszakítani a legális letöltésekből. Az Apple jelenleg 70 centet fizet a kiadóknak minden egyes szám után, ez az összeg a nagyobb kiadók esetében magasabbra is rúghat. A cég 500 millió eladott dalával, a kiadók több százmillió dollárt kasszíroztak be rövid idő alatt.

A Sony BMG-t nemrég marasztalta el Eliot Spitzer New York-i főügyész egy vesztegetési ügyben, ám most úgy tűnik több kiadóval együtt feltételeket kíván szabni Steve Jobsnak, az Apple elnökének. Ha Jobs belemegy az alkuba, akkor több mint valószínű, hogy az új zeneszámok drágábbak lesznek. Egyesek források szerint az új szerzemények 1,49 dollárba (körülbelül 300 forint) kerülnének, a régiek pedig maradnának a 99 centes (körülbelül 200 forint) áron - írja a Sci-Tech.

Ha a Warner Music és a BMG elállnak a szerződéstől, a japán iTunesnak olyan előadókat kellene nélkülöznie, mint Avril Lavigne, Beyonce vagy Rob Thomas. Az Apple és a lemezkiadó cégek közt fennálló, amerikai piacra vonatkozó megegyezéseket 2006-ban fogják megújítani. Vélhetően az új módosítások jelentős hatással lesznek az iTunes működési feltételeire a világ más tájain is. Az iPod médialejátszó a cég igazi húzóágazata, az iTunes szolgáltatással egyetemben. Jobs nem engedheti meg magának, hogy zenekedvelői más letöltéses szolgáltatásokhoz forduljanak, vagy hogy visszatérjenek az illegális fájlmegosztó hálózatokba. A cégvezetőnek erről azonban a kiadókat is meg kell győznie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fishguy #13
    szerintem ez is sok ha fel akarnák venni a versenyt a filemegosztókkal akkor kb 8 centért kéne adni a dalokat...de lehet, hogy akkor is alulmaradnak.
  • LaPalma #12
    a sony elmehet a napsugaras pic-be és bekap6ja a falábamat. amióta az itunes lenyomta japánban a sony lemezboltját, azóta megorroltak rá. a warner ugyanígy járt csak az usában
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Erről van szó :D
  • Hegyikecske #10
    Saját maguk alatt vágják a fát... RÁjöttek ha ez bejött több pénzt is ki lehetne csikarni belőle , h rekord idő alatt gazdagoljanak meg semmi munkával.. és mennyit lát az eladott zenékből az előadó pl avril lavigne? szal ha nélkülözik akkor újra felvirágzik az ingyenes ami jobb is, de ha meg drágább lesz akkor szintén h nem ér annyit! aztán miko visszaesik a kereslet akko kapcsolnak h mégis olcsóbban kellett volna adni, enmr lehet többen megvennék, szemét egy mocsok banda mind!!!
  • Caro #9
    Nem is úgy gondoltam, hogy egyik pillanatról a másikra következik ez be.
    Csak majd szép lassan.
  • pemga #8
    Hiszen mi akadályozza meg az Apple-t abban, hogy maguknak az előadóknak fizessen, persze kevesebbet, de még így is többet, mint amennyit a kiadóktól kapnak.

    Az exclusive szerződés a kiadókkal. Nem tudják elhagyni őket, felbontani a szerződéseket, csak jelentős bünti mellett. Volt is egy ilyen thread, amikor a japán előadók lázadtak a kiadók (asszem pont a Sony) ellen. Tehát csak az újonnan bejövő zenészek tehetnék meg (vagy a nagyon sikeresek), de az újak meg örülnek, ha egy naaaagy név aláír velük egy szerződést. A közösségeket lehetne felhasználni, hogy totál ismeretlen nevek hírnevet szerezhessenek, és ne kelljen kiadókhoz kötniük magukat. Talán ez egy létező út. Tud vki ilyen, vagy más példát?
  • Caro #7
    Akár még az E-Bay is megteszi.
    Vagy egy egyszerű portál, ahol az alkotók feltehetik a műveiket, és letölthetők.
    Ennél egyszerűbb dolog a világon nincs.
  • Tbone #6
    Es meg a kiadoknak sir a szaja, hogy jaj-jaj a sok kalozkodas mekkora veszteseget okoz nekunk jaj-jaj!!!

    Nyilvanvalo mohosag.
  • OTomi #5
    Ja, a kiadók lejárt intézmények, hamarosan senkinek nem lesz szüksége rájuk. Hiszen a létük célja a tartalmak fizikális sokszorosítása, terjesztése(könyv, lemez... kiadás), csakhogy a net miatt ez feleslegessé válik. Valami jó módszert kéne kitalálni, hogy lehetne megszabadulni tőlük, ma már csak a tartalmak drágítása amit csinálnak, semmi hasznuk.
  • Caro #4
    Félnek. Látják az iTunes sikerét, és tartanak tőle, hogy rájuk nem lesz több szükség.
    Hiszen mi akadályozza meg az Apple-t abban, hogy maguknak az előadóknak fizessen, persze kevesebbet, de még így is többet, mint amennyit a kiadóktól kapnak.
    Örülnék, ha megszűnne ez az ingyenélés.