Berta Sándor

Videóklipeket is árulnának az iTunes boltokban

A világ egyre több országában elérhető iTunes internetes zenei bolt-hálózat kínálata egy új termékcsoporttal bővül nemsokára.

Az Apple valóságos forradalmat indított útjára az iTunes életre hívásával, amely hatással volt a digitális zenei piacra. A vállalatnál azonban nem elégednek meg az elmúlt időszakban elért eredményekkel - így például az 50 millió megvásárolt és letöltött zeneszámmal - hanem egy új terület meghódítására készülnek. Ez pedig nem más, mint a digitális zenei videók piaca, amelybe egyaránt beletartoznak a videoklipek és a koncertfelvételek.

A Wall Street Journal értesülései szerint a társaság az új szolgáltatást szeptembertől indítaná be. Az Apple az ügyben már meg is keresett négy nagy zenei kiadót, a Warner Music Groupot, az EMI-t, a Vivendi Universalt és a Sony BMG-t.

A felvételek egységesen 1,99 dollárba kerülnek. Az Apple így egy meglehetősen olcsó szolgáltatást fog kínálni, ráadásul egyúttal az iPod-őrületet is fenn tudja tartani. A megoldással jól járnának a videoklipeket készítő producerek is, akiknek az MTV zenetelevízió által fizetett szerzői díjak nem fedezik költségeiket.


Az Apple elnöke, Steve Jobs eddig nem kommentálta a híreket. Ugyanakkor a Heise hírportál tudni véli, hogy az Apple már tárgyalásokat folytat a háttérben tv-showműsorok és tv-sorozatok megvásárlásáról is, sőt, szóba került az iTunes Movie Store online filmbolt-hálózat megnyitása is. Az online filmpiac eddig kevés sikert könyvelt el és a legális internetes filmeltöltő szolgáltatások eddig ugyanolyan népszerűtlenek, mint a Creative, a Samsung és más cégek hordzható videólejátszói.

Az iTunes boltokban a felhasználóknak a zeneszámok mellett egyes esetekben már most is lehetőségük nyílik a klipek megvásárlására. A szakemberek szerint azonban ez még csak a kezdet, és az új szolgáltatás bevezetése után vagy azzal egy időben minden bizonnyal a vállalat piacra dob majd egy, kifejezetten videó lejátszására és tárolására képes új iPod modellt. Steve Jobs ugyan azt nyilatkozta, hogy a hordozható lejátszókra megjelenő filmeknek egyelőre még nincs piaca, ez még semmit sem jelent, hiszen korábban hasonló kijelentést tett az iPod Shuffle nevű flashmemóriás lejátszó piacra dobása előtt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #7
    Mi köze van ennek Artisjus-hoz? Az nem csak a magyar kiadók érdekeit védi? Márpedig velük nem tudom mennyire lehet találkozni amerikai, német stb iTunes oldalakon :).

    Használják bármire is a postacímet? (Ebay pl. arra postázta a regisztrációs kódot.) Mert ha nem akkor ezek után tényleg nem értem, még a vámba se köthetnek bele ;), mert EU-n belül vagyunk (osztrákoknál és németeknél is van). (Az előző miatt fekete importnak sem számíthat, tehát Artisjus absz nem szólhat bele, hisz fizettél utána adót, jogdíjat, mindent; legfeljebb másik EU tagországban fogyasztod el.)
  • Macc #6
    #4 - kocsog artisjus miatt nem lehet allitolag, meg gondolom lobbiznak naluk a T-fele zenearuhazak...

    #5 - ja van ilyen, de neha kiderul a turpiszsag, es akkor letiltanak...
  • pafi #5
    Még régen hallottam, hogy ha dombornyomott kártyád van, és a címnél nem magyarországot adod meg, akkor megy csont nélkül. Nem próbáltam.
  • pemga #4
    Egyébként most miért nem lehet iTunes-t használni Magyarországról? Van valami spec feltétel, vagy miért?
  • mrzed001 #3
    Mióta leállítatták a mellesleg-en, azóta tényleg nehéz klippeket találni
  • Macc #2
    ja, csak lenne vegre itthonrol is elerheto az iTMS...
  • Murdoc #1
    Na, végre meg tudom szerezni azokat a videólklippeket, amiket már évek óta keresek mindenhol. Remélem.