CW Számítástechnika

Júliusban lezárul a Symantec - Veritas felvásárlás

A Symantec és a Veritas részvényesei egyaránt jóváhagyták a két vállalat összeolvadását, amelynek keretén belül formailag a Symantec vásárolja fel a Veritast.

A tavaly decemberben bejelentett akvizíció révén a világ negyedik legnagyobb szoftvercége jön létre a Microsoft, az Oracle és az SAP mögött. A létrejövő vállalat továbbra is Symantec néven működik majd, azonban évi forgalma meg fogja közelíteni az 5 milliárd dollárt. A céget John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója irányítja majd, Gary Bloom, a Veritas jelenlegi elnök-vezérigazgatója az új cég igazgatótanácsának társelnöke lesz. A tranzakció létrejötte után a Syamantec jelenlegi részvényesei 60 százalékos, a Veritas tulajdonosai pedig 40 százalékos részesedéssel bírnak majd az egyesült cégben. A tíztagú igazgatótanácsba a Symantec hat, a Veritas négy tagot delegálhat.

A Symantec számára szükséges volt egy partner ahhoz, hogy megjelenhessen a nagyvállalati piacon, a cég ugyanis kimondva-kimondatlanul attól tart, hogy előbb-utóbb a Microsoft is belép ebbe a szegmensbe saját termékeivel. A cél, hogy a Symantec nagyobb befolyást szerezzen a nagyvállalati piacon. A Symantec vezetője persze igyekezett eloszlatni ezt a hitet, szerinte az ügylet nem a Microsoftról szól.

A leginkább Norton márkanevű szoftvereiről ismert Symantec vezető a biztonsági szoftverek piacán, az évi 2,7 milliárd dolláros tortából valamivel több mint 40 százalékkal részesedik. A cég termékei elsősorban a fogyasztók, valamint a kis- és középvállalatok körében kedveltek. A Veritas adatmentési, adatbiztonsági megoldásai ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok igényeit próbálják kiszolgálni.

Thompson egyelőre nem nyilatkozott az egyesült cég pénzügyi célkitűzéseiről, elmondása szerint a konkrét számokat majd júliusban teszik közzé, amikor a Symantec nyilvánosságra hozza negyedéves eredményeit. A vezető mindazonáltal úgy véli, az összeolvadás hosszú távon óriási lehetőségeket tartogat. Noha az akvizíció formálisan már július elején befejeződhet, Thompson elmondása szerint az integráció első szakasza, a cégek szervezeti összeolvadása és a terméktervek összehangolása az év végéig, de legfeljebb januárig tart majd. Thompson közölte, hogy a jövőben további akvicíziókra is számítani lehet.

A Symantec és a Veritas egyesülése olyan céget hoz létre, amelynek termékportfoliója a fogyasztóktól kezdve egészen a nagyvállalatokig terjed. Az ügylet emellett jól példázza azt a trendet, amelynek keretén belül a biztonsági megoldások egyre inkább integrálódnak az adattárolási, -mentési és -visszaállítási szoftverekkel.

Az Oracle-PeopleSoft fúzió után nem sokkal bejelentett PeopleSoft Symantec-Veritas megállapodás is jól mutatja, milyen konszolidáción megy keresztül a szoftveripar. Szakértők szerint a jövőben további hasonló ügyletek várhatók, mivel a szoftvergyártók rá vannak kényszerítve arra, hogy egyre több terméket, megoldást és szolgáltatást kínáljanak az ügyfeleknek, csak így lehet rávenni őket, hogy tágra nyissák pénztárcájukat. Az ügyfelek oldalán pedig egyre erősebb az igény arra, hogy megoldásaikat minél kevesebb szállítótól szerezzék be, így csökkentve az integrációs költségeket és a rendszerek várható bonyolultságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!