Specker Balázs

Az ausztrálok büntetik a neten öngyilkosságra buzdítókat

Az ausztrál törvényhozás megszavazta azt a tervezetet, miszerint a jövőben akár 550 ezer ausztrál dollár (kb. 86 millió forint) bírsággal sújthatják azt, aki az interneten próbál másokat öngyilkosságra buzdítani.

A New Zealand Herald. Az új törvény nem az eutanáziát érintő kérdésekben kíván dönteni, sokkal inkább a fiatal, könnyen befolyásolható, az öngyilkosság veszélyének leginkább kitett fiatal internetezőket kívánja megóvni azoktól, akik a világháló lehetőségét kihasználva ösztökélnek másokat arra, hogy kárt tegyenek magukban. "A jövőben az ilyen tettekre ösztönző magánszemélyek akár 110 ezer ausztrál dollár (körülbelül 18 millió forint), a szervezetek pedig 550 ezer ausztrál dollár (kb. 86 millió forint) büntetést is kaphatnak" - nyilatkozta Chris Ellison, ausztrál igazságügy-miniszter.

Az öngyilkosság meglehetősen komoly probléma Ausztráliában. Évente több mint 2200-an vetnek véget saját kezükkel életüknek, ez a szám mintegy másfélszerese az autóbalesetben elhunytakénak. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az öngyilkosság hatalmas, de sokszor megelőzhető közegészségügyi probléma. Az erőszakos halálesetek mintegy felére visszavezethető, évente közel egymillió ember esik áldozatául. A kormány álláspontja szerint a öngyilkosságok számának csökkentésének egyik kulcsa az erre ösztönző információk korlátozása.

Az ausztrál On Line Opinion szerint szükség van a törvényekre, hogy meg tudják védeni azokat, akiket elkeseredettségük, depressziójuk, szomorúságuk vagy magányuk miatt könnyedén használnak ki mások, tanáccsal vagy biztatással szolgálva nekik a szörnyű tett elkövetéséhez. Azonban a törvények önmagukban mit sem érnek, ha a kormány nem foglalkozik az ilyen állapotok mögött megbújó egészségügyi, szociális és személyes tényezőkkel. Kiemelik, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a hasonló helyzetben lévő betegeknek kiutat tudjanak mutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #10
    egyébként magyarországon is bűncselekmény az öngyilkosságra buzdítás, csak nálunk azért nincs külön internetes jogszabály, mert bármilyen formája az, nem határozták meg anno, hogy milyen formája tilos
  • ddfg #9
    5+4 :DDDD
  • maozedong #8
    már jelentelek is fel..
  • SoDI--- #7
    vesztettél :P
  • Picken #6
  • Picken #5
    5.
  • Sityi #4
    4.
  • Hege15 #3
    3.
  • blackeagle #2
    2.
  • SoDI--- #1
    Aki ötödikként szól hozzá a hírhez, ez vesse már magát a Dunába. Köszike :)