Béres Zsolt

Nyílt forrású szövetség a Nokia és az Apple között

A Nokia bejelentése szerint az Apple-lel közösen fejleszt nyíltforrású böngészőt Series 60-as szériába tartozó okostelefonjaiba.

A Nokia 60-as platformot használó modelljeinek új böngészője ugyanazokat a nyílt forrású komponenseket - WebCore és JavScriptCore - fogja alkalmazni, amiket az Apple Safari böngészője is tartalmaz. Az Apple szerint ezen KHTML- és KJS-alapú szoftvereknek köszönheti a Safari piacvezető helyét ebben az iparágban. A Nokia folytatni szeretné a jövőben is ezt az együttműködést, sőt, részt szeretne venni a legújabb megoldások fejlesztésében kihasználva meglévő tapasztalatát a mobil technológiában.

A "Smartphone360" piackutatás eredményei szerint a Nokia készülékeinek felhasználói körében az adatátvitel több mint 50%-át az internet böngészése tette ki. Ezt felismerve a WebCore és a JavaScriptCore applikációk smartphone platform számára történő alkalmazásával a finn cég teljes körű szolgáltatást kíván nyújtani felhasználói számára, kihasználva a napjainkban nagyon elterjedt gyors vezetéknélküli rendszereket és az előrehaladott mobil technológiát.

Az új böngésző 2006 első felétől válhat standard komponensé a 60-as szériájú modellek felhasználói számára.

A böngésző alkalmazni fogja a platform jelenlegi összes jellemzőjét, és a konszern szerint gyorsabbá és biztonságosabbá fogja tenni az interneten való szörfözést. Mindez nem lenne annyira meglepő, hiszen két piacvezető cégről van szó, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy alig pár hónapja annak, hogy a Nokia szerződést írt alá az Apple egyik legnagyobb konkurensével, a norvég Opera Software-rel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yeti #4
    hm. igazad lehet:) Bár kifejleszteni egy sajátot sincs ingyen...
    Najó, bevallom, az Opera fanatikus beszélt belőlem az előbb:)
  • ddfg #3
    Jo otletnek tartom a nyilt forrasu dolgokat. Jo, konnyebb belole lopni (otletet) de hamarabb kiderulnek a szoftver hibai, es hamar irnak is rajuk javitast (altalaban). Tovabba megvan a lehetosege, hogy konnyen, torvenyesen igazan testre szabd a progit, ha ertesz hozza. Szerintem ez lenne az idealis a felhasznaloknak (legalabbis nekem :D) (Figyelem, nem ingyenes, csak nyilt forrasu programrol beszeltem, minosegi termekert hajlando vagyok fizetni, csak hadd nyuljak bele :)
  • asysoft #2
    Gondolom amiatt, mert az Opera nem free.
  • Yeti #1
    Most ezt minek? Ott az opera benne már most.