CW Számítástechnika

30 GB egy bankkártya méretű lapocskán

Az új optikai tárolási metódussal kis helyen is hatalmas adatmennyiség tárolható el, már egy postai bélyeg méretű területen is 2-10 gigabájtnyi adatot lehet rögzíteni.

A japán Optware egy bankkártyához hasonló adattároló plasztikkártyát mutatott be, melyet 2006 végén szándékozik kereskedelmi termékként piacra dobni. A kisméretű kártya elképesztő kapacitásra képes, több adatot tárolhat, mint egy egyrétegű, 12 cm-es Blu-Ray lemez. A Holographic Versatile Card (HVC) első generációja 30 gigabájtnyi adatot képes eltárolni, azaz több mint hat DVD-lemez anyaga fér fel a lapos kártyára. Az Optware új terméke ráadásul rendkívül olcsó, csupán egyetlen dollárba kerül majd egy ilyen műanyag lap.


Az első generációs olvasók és írók ugyanakkor elképesztően drágák lesznek: egy holografikus kártyát olvasó meghajtó körülbelül 1800 dollárba, azaz mai árfolyamon számítva 367 ezer forinba kerül, míg egy író készülékért 9300 dollárt, azaz közel 1,9 millió forintot kérnek el. Az első generációs eszközök ára azonban mindig csillagászati, a később megjelenő, ráadásul még okosabb termékek ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

A holografikus adattároló eszközökben az adatok írása és olvasása az eddig alkalmazott optikai meghajtókkal ellentétben nem sorban, bitről bitre, egymás után történik, hanem párhuzamosan, melyet úgy tudunk legkönnyebben elképzelni, mint egy kockás füzet vagy könyv egy-egy oldala. A különleges technológia segítségével egyetlen fényvillanás alatt bitek milliói vándorolhatnak a lemezre, illetve olvasás esetén a meghajtó átmeneti memóriájába. Egy postai bélyeg méretű helyen 2-10 gigabájtnyi adatot lehet rögzíteni, míg a fenti esetben egy bankkártya méretű, átlátszó műanyag lapocsak később akár 50 gigabájt adatot is tartalmazhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t0m1 #22
    Vajon milyen sebességel lehet maj errő a kis kártyáról olvasni?
  • Hegyikecske #21
    :DDDDDD
    Nah nekem teccik a cuccli az az 50gigás kártya nagyobb mint az egyik winyóm, viszont kivi lennék a biztonságára, mivel olyan kis helyen van annyi adat, mi történik ha megsérül egy részen... (vagy csak eccerűen átmegy rajta az úthenger, esetleg ráesik egy zongora szal ami a hétköznapokban megtörténhet vele)
  • gz8 #20
    Mondd csak, nem sértésképpen, de általánosban lógtál fizikáról?
  • gz8 #19
    Látom, még mindig nem érted...
    Byte, 10 byte, 100 byte, 1 kilobyte.
    Ugyanaz wattra: 1 watt, 10 watt, 100 watt, 1000 watt (v. 1 kilowatt, gyengébbek kedvéért kW).

    Nem tudom, mi ezen annyira felfoghatatlan.
  • babajaga #18
    Akkó nem tudom mér így használják byte, kilobyte, megabyte, gigabyte, mér nem tízesével.
  • gz8 #17
    Vegyünk két 200 literes hűtőt (a már szállóigévé vált two large refrigerators eszmét), mert nagyjából akkora lehetett. Egy vinyó kb. 360 köbcenti, 200 ezerben a 360 az 555 5/9, de legyen inkább 550, a könnyebb számolgatás végett. Két frigóban értelemszerűen 1100 vinyó fér el. Ha a napjainkban már kapható 500 gigással számolsz, 550 TB.
  • gz8 #16
    Itt az eszméről van szó .))

    Jó, vegyünk egy kézzelfoghatóbb példát: itt arról írnak, hogy 1992-ben egy 40 megás IDE vinyó (tehát 3,5"-os) 200 dolcsi volt.

    Térfogatra ugyanaz, tárolókapacitásra még mindig több mint négyszeres nagyságrendbeli változás. Így már jó?
  • gz8 #15
    Grétsy László után szabadon: na ájjunkmegegy szóra. Ahogy elnézem, nem árt rendet tenni nemcsak az ördögi kulimászaid között, hanem a káoszban is, ami a fejedben uralkodik.


    Nem tudom, hogy a byte és az egyéb prefixumok - amelyek kis kezdőbetűvel írandók! - hogy kerülnek egy kalapba. A byte mértékegység, a kilo-, mega-, giga- stb. pedig előtagok, sorrendben ezer, millió és milliárd.

    Ha pedig fellapoznád általános iskolai fizikakönyvedet, akkor tudhatnád, hogy az egy nagyságrend az 10-szeres növekedést, illetve csökkenést jelent.
    Egy nagyságrend: 10-szeres, 2 nagyságrend: százszoros. Így könnyen kiszámolhatod, hogy az 5 MB és az 500 GB között ÖT nagyságrendbeli, azaz 100 ezerszeres különbség van.
  • Cat #14
    nem öt nagyságrendbeli, ugyanis te csak a kapacitást nézted, a méretet nem
    ma két hütőszekrény méretű cuccban kb. 100 terabyte fér el.
  • babajaga #13
    A nagyságrend mindig annyi amennyi az adot mértékegység váltószáma.Területmértéknél 100 űrmértéknél 1000, 1liternél az 1000 liter nagyobb egy nagyságrenddel.