SG.hu

A Chia kriptovaluta többszörösére növelte a merevlemez-eladásokat

Több mint 120 millió forintos forgalomról számolt be az iPon a HDD eladásokkal kapcsolatban, ez a teljes átlagos napi forgalom háromszorosa, míg a merevlemezek szempontjából ötvenszeres ugrást jelent. A vásárlási láz hátterében valószínűleg egy kriptovaluta áll.

A háttértárak a számítógépek alapvető építőkövei, úgy lehet rájuk tekinteni, mint egy ház esetében a téglákra – fogalmaz Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. A felhasználók ezt az alkatrészt cserélik a legritkábban, jellemzően inkább csak újabb egységekkel bővítenek, végszükség esetén kerülnek ki a használatból a régi merevlemezek. Éppen ezért a forgalom (eddig) kiszámítható, tervezhető volt. A HDD árak az elmúlt időszakban stagnáltak, technológiai áttörés nem történt. Mindössze egy dolog változott, ami okozhatja a hirtelen megugró keresletet: egy tárolóalapú kriptovaluta, a Chia kereskedelme kezdődött meg május első hetében.

A kriptovaluták bányászatát megreformálni kívánó altcoin, a Chia Network (XCH) mögött a BitTorrent kitalálója, Bram Cohen áll, aki úgy döntött, a nagy energialábnyommal rendelkező PoW (Proof of Work) rendszer helyett a PoST (Proof of Space and Time) megoldást preferálja. A PoW alapú valuták bányászata számítási kapacitásra épül, a PoS ezzel szemben tárhelyigényes és lényegesen kevesebb energiát emészt fel. Az elgondolás alapja tehát az, hogy a lényegesen fenntarthatóbb PoST modell azért is sikeres lehet, mert a kezdő bányászoktól sem igényel jelentős indulóköltséget, akár a már meglévő tárhely szabad területei is bevethetők. A relatív alacsony számítási lábnyommal rendelkező PoST modell másik előnye bányászat szempontjából, hogy akár egy NAS (Network Attached Storage, hálózati adattároló) is alkalmas lehet a feladatra, vagy egy Raspberry Pi, amennyiben megfelelő háttértár(ak)hoz csatlakoztatják.

A Chia bányászat jelentős IO (írási és olvasási) műveleteket generál, ezért a végfelhasználói SSD-k kevésbé javasoltak erre a célra, viszont a klasszikus HDD-k, illetve a szerverekbe szánt SSD-k és HDD-k piacát felforgatja a bányászláz. A múlt hét pénteki roham nyomán mára a 8 TB-s és nagyobb merevlemezek elérhetetlenné váltak, az iPon arról számolt be, hogy beszállítói kínálatából teljesen eltűntek ezek a HDD-k. A piac nem volt felkészülve a rohamra, bár szakértők már április közepén előre jelezték a várható fejleményeket. A Chia kereskedelmét május negyedikén kezdték meg, jelenleg ezer dolláros árfolyam környékén mozog, de a kriptovalutákra jellemző erős kilengéseknek köszönhetően ez folyamatosan változik. A kereskedés kezdetén 2000 dollár felett is járó Chia 600 dollár alatti áron is elérhető volt néhány nappal ezelőtt.

A kriptolázra jellemző módon a bányászatra fogékony közösség nem akar lemaradni, ezért Kína után már Európában is több helyen, így Magyarországon is hiánycikké váltak a nagyméretű merevlemezek – legalábbis erre az okra vezeti vissza az elmúlt napok történéseit Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. „A háttértárakat eddig elkerülte az általános alkatrészár emelkedés, a Chia népszerűségének növekedésével viszont számolni kell azzal is, hogy a végfelhasználók után már a szerver- és felhőtárhelyek üzemeltetőinek is meggyűlik majd a baja a digitális kor vadnyugatával.”

A HDD árak nagykereskedelmi árai az elmúlt hét felvásárlási lázának köszönhetően emelkedésnek indultak, átlagosan 20-40 százalékkal kerül most többe egy merevlemez, mint május elején, de nem ritka a kétszeres ár sem. Ez persze jelenleg elméleti árat takar, mert a nagykereskedők nem tudják kiszolgálni a keresletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #23
  "Elarulhatna valaki, hogy szervereken kivul mi a megveszekedett fasznak kell 2 terkanal nagyobb hdd.
  Jatek masinaba meg mar hot felesleges."
  igazából nekem is van a gépemben. 1x250 sdd, 1x1TB ssd és 1x2TB hdd. Na most az kérdéd, hogy mi a fenéért. Háát igazából erre csak azt tudom mondani, hogy csak :) Okés azért van mert a 250gigás ssd-n van a rendszer meg minden ami kell neki. Az 1TB-n van annak a programok, a 2TB-on meg egy bazi nagy temp könyvtár. (és a szervereken összesen 8,2TB van még) Tudod az adatoknak az Isten helye sem elég + itt is működik a fizika azon törvénye, mely szerint minden közeg kitölti a rendelkezésére álló helyet. Sajnos a kurva bitek is így vannak ezzel. :D :D
  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.06.15. 12:09:41
 • muszalaslorinc #22
  Legyen igazad.
 • muszalaslorinc #21
  Elarulhatna valaki, hogy szervereken kivul mi a megveszekedett fasznak kell 2 terkanal nagyobb hdd.
  Jatek masinaba meg mar hot felesleges.
 • Lapajka #20
  A WD purple 4 terrásom eladó még... gyakorlatilag teljesen megkímélt.... egy milla... baráti áron... XD
 • Macropus Rufus #19
  Annyi változás azért történt e cikk megjelenése óta, hogy
  - Teslát nem lehet már kripto zséért venni (be is dőlt a piac rendesen)
  - Kínában tilos a kripto pénzek előállítása. (most mennek elfelé onnét a bányászok)

  Ebből még akármi is lehet, de Kínában már nem bányásznak többet. És Teslat sem veszel többet BC-ért. Se semmilyen kripto valutáért.
  Meglátásom szerint hamarosan semmilyen kripto valuta nem lesz. A kínai bányászok bár éven belül annyi energiát zabáltak volna fel mint 2016-ban egész Olaszország. Ez elfogadhatatlan. Mindegyik ország számára. Szóval még az is lehet, hogy 1-2 év és ennyi volt a kripto valuták korszaka.
 • Gyuszopapa #18
  A WD 3 hete 44 ezer volt legolcsóbban.Most 70 ezer.Ez nem kis emelkedés.
 • cateran #17
  Terras? Inkabb a marsit vagy venuszit vedd akkor...

  Amugy meg..https://www.scan.co.uk/products/6tb-wd-blue-wd60ezaz-35-hdd-sata-iii-6gb-s-5400rpm-256mb-cache-oem-ncq
  Nemhogy nott az ara, de epp le van arazva....
  Ez is..
  https://www.overclockers.co.uk/seagate-6tb-ironwolf-pro-nas-7200rpm-hdd-256mb-cache-internal-hard-drive-st6000ne000-hd-3cc-se.html
 • Sir Cryalot #16
  hja lol :D

  mindenesetre viszik a primet
 • Lapajka #15
  Az semmit nem jelent, hanem hogy LEHET-E KAPNI!!!
 • Lapajka #14
  900