SG.hu

Elektronikus betegnyilvántartást sürget az IVSZ

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége felhívta a magyar egészségügyi szektor és a döntéshozók figyelmét, hogy az elektronikus betegnyilvántartás életeket menthet meg, annak hiánya pedig újabb életek elvesztésével járhat.

Az IVSZ Egészségügyi Informatika munkacsoportjának elemzése alapján az IVSZ elnöksége elengedhetetlen informatikai fejlesztéseket sürget a Gyurcsány Ferenc által az egészségügy területén bejelentett 21 lépés mellett. Az elmúlt években Magyarországon több olyan eset is nyilvánosságot kapott, ahol az információs rendszerek hiányosságai vagy a rendszer teljes hiánya indokolatlanul életeket követelt. Ennek hatására a döntéshozóknak is fel kellett ismerniük: emberélettel fizetünk, ha az orvosok nem rendelkeznek mindenkor és mindenhol a betegek gyógyításához szükséges naprakész információval.

Becslések szerint naponta annyi ember hal meg csak az Egyesült Államokban a megfelelő beteg adatok kezelésének hiányosságai miatt, mintha minden nap egy olyan légikatasztrófa történne, amelyben két óriásgép ütközik össze. A szervezet közleménye szerint a magyar egészségügy színvonala és infokommunikációs támogatása messze elmarad az amerikai szinttől, ezért mindannyiunk érdeke, hogy az egészségügy átalakítása és fejlesztése során kiemelt figyelmet kapjon a betegellátási információs rendszer teljeskörű, korszerű kialakítása.

Az IVSz szerint a mai információtechnológia számos megoldást kínál a betegek adatainak elektronikus tárolására oly módon, hogy az orvosok folyamatosan hozzáférjenek a gyógyításhoz szükséges létfontosságú információkhoz. Manapság, amikor már mindannyiunk számára természetes, hogy a világ bármely pontján elérjük a számunkra fontos tőzsdei adatokat vagy a legújabb sporteredményeket, illetve követni tudjuk, hogy egy másik földrészen feladott csomagunk merre jár, hogyan lehetséges, hogy a legfontosabb információk, az egészségünkre vonatkozó adatok, amelyektől életünk függhet, nem elérhetőek orvosaink számára?

"Nem bűn-e az, hogy amikor a más ágazatokban napi szinten használt informatikai fejlesztések egészségügyi alkalmazásával sok-sok ember életét menthetnénk meg, mi mégsem tesszük meg a szükséges lépéseket?" - teszi fel a kérdést Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke. A kormány ígérete szerint "igazságossá teszi az egészségügyi ellátást". Az IVSZ ehhez kíván segítséget nyújtani konkrét infokommunikációs fejlesztések megtervezésével és végrehajtásával. Az egészségügy területén megvalósítandó 21 lépéshez dolgoztuk ki azokat az infokommunikációs fejlesztéseket, amelyek nélkül ezek a lépések nem valósíthatóak meg" - mondta az IVSZ elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!