SG.hu

Beszámoló a Magyar Információs Társadalom Stratégia alakulásáról

A Magyar Információs Társadalom Stratégia az egész társadalom felzárkózásának stratégiája. A célok megvalósítását 19 program szolgálja, amelyek közül az első fázisban 15 indult el.

A Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter által vezetett Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság (ITKTB) 2004. március 30-i ülésén indította el a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) központi kiemelt programjait. Céljai és az azokat megvalósító programjai illeszkednek az Európai Unió stratégiájához és programjaihoz, valamint a Nemzeti Fejlesztési Tervhez. A MITS-ben foglalt feladatok megvalósítása során a koordinációt az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság (ITKTB) látja el. A TÁRKI Rt. vezette Konzorcium hozzájárult ahhoz, hogy március végén az ITKTB elindíthatta a MITS első programjait.

A komplex program megvalósítása kiemelt központi programok keretében fog történni. Ezek előkészítését egy-egy programfüzet kidolgozása szolgálta. A BME-ITTK közreműködésével készült füzetek tartalmazzák a programok részletes ismertetését, a megvalósíthatóság elemzését és társadalmi-gazdasági hatásvizsgálatukat.

A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Rt. az általa vezetett Konzorcium nevében vállalta, hogy szakértői támogatással közreműködik a 1214/2002. (XII. 28.) Kormány határozattal elkészíteni rendelt Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) elkészítésében, felülvizsgálatában, aktualizálásában, valamint a MITS illetve az információs társadalom magyarországi megvalósulásának monitoring vizsgálatában. E feladatok ellátására az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megrendelőként vállalkozási szerződést kötött a TÁRKI Rt.-vel 2003. szeptemberében.

A TÁRKI által vezetett Konzorcium tagjai - a GKI Gazdaságkutató Rt., a BME - Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (BME-ITTK), az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Kopint-Datorg Rt. - büszkék arra, hogy hozzájárulhattak a MITS elkészítéséhez, melynek végrehajtását a Kormány 2003. december 18-án rendelte el. A MITS 19 füzetével elinduló, a gördülő tervezés révén folyamatosan bővülő illetve cserélődő programkínálat az információs társadalom politika régóta hiányzó szisztematikus, rendszerszemléletű megalapozásának záloga, amelyet sokoldalúan és megbízhatóan támogat az elkészült monitoring-rendszer.

A Konzorcium tagjaként az IVSZ olyan eszközöket, alkalmazásokat dolgozott ki, melyek segítségével a programok megvalósítása tervezhető, nyomon követhető a monitoring kutatásokkal. Az információs társadalom programok előrehaladását a MITS-csel és az Európai Unió eEurope 2005 Akció Tervével kapcsolatos ún. benchmarking indikátorok jelzik.

A Konzorcium adatfelvételeket végzett a lakossági (TÁRKI Rt.), a vállalati, az önkormányzati, egészségügyi, az oktatási szektorokban (GKI RT.), az internetszolgáltatók körében (IVSZ), valamint a központi államigazgatás intézményeiben (Kopint-Datorg Rt.) monitoring céllal. A monitoring kutatások adatai a stratégiai tervezéshez pótolhatatlan információkat nyújtanak az államigazgatás számára és segítik az ország Európai Uniós adatszolgáltatási kötelezettségeinek teljesítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #2
    De legalább papíron jól állunk, ha már valójában nem...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    az bazmeg .. az kurvajól alakul .. csak van közbe egy ilyen matáv meg miegymás pl. upc ami kurva jó csak nem nekünk , hanem a dojcse telekomnak, meg pár ilyen kibasszot zsíros öltönyös gecinek.. és akinek nem teccik az vagy alapból hülye, vagy tájékozatlan , ill. képtelen nemtúl messzemenő következtetéseket levonni a tényekből.