SG.hu

Az IVSZ az elektronikai hulladék koordinált elhelyezését sürgeti

A hulladékká váló elektromos és elektronikai berendezések kezelése rövid időn belül komoly kihívás elé állítja a hazai infokommunikációs és elektronikai ipart.

Minden elektronikai terméket gyártó és forgalmazó vállalat ugyanis csak jelentős ráfordításokkal tud majd megfelelni az új előírásoknak. Ezt felismerve az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) - a nyugat-európai jó példák alapján - egy olyan koordináló szervezet létrehozását szorgalmazza, amely mind a majdani kötelezett cégek érdekeit, mind a környezetvédelmi szempontokat teljes mértékben figyelembe veszi.

Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 120-130 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék képződik. Ráadásul ez az érték évente 8%-al nő. Az e-hulladékok kérdésének hatékony megoldására ezen eszközök gyártóinak és forgalmazóinak kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezt fogják kikényszeríteni az Európai Unió e-hulladék kezelésre vonatkozó direktívái, amelynek nyomán 2004 augusztusáig meg kell teremteni a hazai szabályozást. Azonban még a felkészült cégek is csak távoli kihívásként érzékelik az európai uniós csatlakozás utáni kötelezettségeiket, ezért kezdett az IVSZ széleskörű érdekképviseleti tevékenységbe.

Az IVSZ és a független szakértőkből álló e-WM csoport közös konferenciát rendezett az Európai Unió elektronikai hulladékok kezelésére vonatkozó irányelveinek magyar környezetbe való átültetése kapcsán. A konferencián a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főtanácsosa, Kelemen József, az IVSZ és az e-WM Group szakemberei, valamint multinacionális és nagy magyar gyártó és forgalmazó vállalatok képviselői vitatták meg a felmerülő új feladatokat. A megbeszélésen világossá vált, hogy a gyártók az új kötelezettségeknek egyenként igen nehezen, csak hatalmas ráfordítással tudnak megfelelni, ezért a szektor egymással versenyző szereplőinek együtt kell működniük ebben a kérdésben.

Az IVSZ és a vele együttműködő e-WM Group szakemberei azt javasolják, hogy a gyártók és forgalmazók közösen alapítsanak egy hulladékkezelést koordináló szervezetet. Ez a közhasznú társaság teljes egészében non-profit módon vállalja fel az elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtését, feldolgozását, valamint a hatóság által előírt bejelentési kötelezettségek teljesítését. Jól működő svéd, svájci, holland példák bizonyítják, hogy ez a modell a gyártók számára rendkívül költséghatékony és egyszerű megoldást jelent, egyúttal az állam számára is megfelelő.

A konferencia résztvevői bíznak abban, hogy a minisztériummal kialakuló konstruktív párbeszéd eredményes lesz, és a rendeletek megalkotásáig meglévő viszonylag rövid idő alatt sikerül olyan, a gyakorlatban is alkalmazható és működőképes kompromisszumokat kötni, mely mindkét félnek elfogadható. "Az IVSZ kiemelten kezeli az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos kihívást: felismertük, hogy az e-hulladékok kezelése olyan többletterhet jelent a teljes infokommunikációs és elektronikai szektor számára, melynek racionális keretek között tartása alapvető érdekünk. Az IVSZ több, a kérdésre megoldást kínáló szervezettel folytatott megbeszélést. Úgy látjuk, hogy tagjaink érdekei abban a nyugati-európai mintákra épülő modellben érvényesülnek maradéktalanul, amelyet az e-WM Group ajánlata tartalmaz. Ezért a velük való együttműködés mellett döntöttünk." - mondta Kátai Szabolcs, az IVSZ projektmenedzsere

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!