SG.hu

Vatikáni világportált épít a Sun

A Sun Microsystems a katolikus közösségeket összekapcsoló teljes infrastruktúrát épít ki.

A Sun együttműködési megállapodást kötött a Vatikánnal a webalapú irodai alkalmazásokat működtető komplex infrastruktúra kialakításáról. A szerződés szerint az infrastruktúra alapját a Sun Fire kiszolgálók, az azon futó Solaris operációs rendszer, valamint a csoportos munkavégzést, irodai feladatokat, közösen végzett aktivitást, közösségi működést lehetővé tevő, integrált, nyílt szabványokon alapuló Java Enterprise System szoftvermegoldás alkotják.

"Az e-mail az egyik központi, kiemelt vagy a közösség működtetése szempontjából leglényegesebb informatikai szolgáltatás a Vatikán számára. Ez teszi lehetővé a belső kommunikációt, ezt használjuk a konzulátusaink közötti kapcsolattartásra és ezzel támogatjuk világméretű evangélikus munkánkat" - mondta Judith Zoebelein nővér, a Szentszék internetirodájának munkatársa. "Mára sikerült olyan hatékony, könnyen felügyelhető, vállalati kommunikációs megoldást létrehozni, amely megbízhatóan kezeli a jelentős mennyiségű napi e-mail forgalmunkat."

A projekt első fázisaként a Sun mindössze két hónap alatt tervezte meg és vezette be a rendszer fő komponenseit, a teljes körű üzenetküldő és kommunikációs infrastruktúrát. A szoftvereknek köszönhetően az új üzenetküldő megoldás naponta több mint százezer e-mail üzenetet is képes kezelni a rendszer teljes - 99,999 százalékos - rendelkezésre állása mellett. Az új infrastruktúra a Vatikán számára a Sun szerint egyéb előnyökkel is jár, többek között jelentősen csökkenti a rendszeradminisztrációs terheket és a help desk által kezelt hívások számát.

"Solaris-alapú platformunk megbízhatósága és a komplex informatikai infrastruktúrák felügyelete terén felhalmozott tapasztalatunk kulcsfontosságú volt a teljes körű megoldás létrehozása során. A Szentszék ennek segítségével immár nagymennyiségű e-mail forgalom kezelésére is képes rendszer birtokában van" - nyilatkozta Mauro Banchero, a Sun Microsystems Italy ügyvezető igazgatója. "Üdvözöljük a Vatikánt megbecsült ügyfeleink körében, és büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk egy ilyen fontos stratégiai projekt rekordidő alatti megvalósításához" - tette hozzá Banchero.

A Vatikán jövőbeni tervei között szerepel egy új világportál kiépítése, amely hozzájárulna webes közösségei megerősítéséhez és központosítaná a törpeállam számos külső és belső weboldalát. A Sun már megkezdte az együttműködést az új portál létrehozását végző csapattal. Az új portál az amerikai konszern szerint a felhasználóknak olyan gyors, mindenkor rendelkezésre álló, sokoldalú alkalmazásokat és szolgáltatásokat kínál, mint a streaming és az online együttműködés.

A Sun oktatói a Vatikán informatikai munkatársainak képzést is nyújtanak a szoftverrendszer és a kiszolgálók adminisztrációjával kapcsolatban. A nyílt szabványokra épülő szoftverrendszerek rugalmasságának köszönhetően a Szentszék - a maximális biztonság érdekében - új infrastruktúrájába persze más gyártók termékeit is integrálhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!