Berta Sándor

Egyre kisebb az érdeklődés a számítástechnikai kiállítások iránt

A legnagyobb ázsiai IT szakkiállítás, a Computex jubilál, hiszen idén rendezik meg a huszonötödik alkalommal. Azonban hiába a megannyi újdonság, általánosságban a számítástechnikai kiállítások iránt egyre kisebb az érdeklődés.

A Computex - többek között a CeBIT mellett - évtizedek óta azon rendezvények egyike, amelyekre évről évre kiemelt figyelemmel tekint nemcsak az IT-szakma, de a felhasználók is. Ám a csökkenő érdeklődés folyamata az elmúlt esztendőkben nem kerülte el a tajvani kiállíítást sem. Hiába van a térségben az IT-nagyhatalomnak számító Tajvan, Kína és Japán is, a cégeknek már nem vonzó annyira a kiállításokon való megjelenés mint korábban. Temetni persze azért még sem a CeBIT-et, sem a Computexet nem kell, sőt. Az idei jubileumi Computexre a szervezők több mint 120 ezer látogatóra számítanak szerte a világból, és eddig összesen 1300 vállalat jelentette be megjelenési szándékát.


A hagyományosan Tajpejben, Tajvan fővárosában megrendezett idei Computex egyik legfőbb témája - hasonlóan a korábbi évekhez - ismét a mobilitás és a számítástechnika összefonódása lesz, vagyis várhatóan a PC-k mellett leginkább a mobiltelefonok, a hordozható készülékek, a konzolok és a PDA-k lesznek majd a középpontban. Minden bizonnyal szintén óriási érdeklődés övezi majd a digitális audio-video, az integrált áramköri alkalmazások, a szélessáv, az IT-biztonság, az IP-alapú telekommunikáció, a mobiltelefon-alkatrészek, az autóelektronika, a Linux, az otthoni hálózatok és a szórakoztató elektronikai részlegeknél felállított standokat is.

A szervezők szerint bizakodásra adhat okot, hogy az összesen 1300 kiállító 25 országot fog képviselni, köztük először lesznek megtalálhatóak olyan óriáscégek, mint az ATI, az nVidia, a Fujitsu és a Toshiba. A jövőre nézve szintén biztató, hogy idén akkora az igény a megjelenés iránt, hogy a Tajvan Külkereskedelmének Fejlesztéséért Felelős Tanács, a TAITRA és a Tajpeji Számítógép Szövetség az egyre növekvő érdeklődés miatt 2007-től kénytelen lesz a Computexet egy még nagyobb, még csak most épülő csarnokban megrendezni.


A CeBIT Australia szervezői örülnének, ha ilyen feladatuk lenne, azonban az ötödik kontinensen közel sem ilyen rózsás a helyzet. A Sydney-ben május 24-e és 26-a között megrendezett CeBIT Australia ugyanis csalódást keltő volt, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Korábban Jackie Taranto, a Hannover Fairs Australia cég menedzsere még azt remélte, hogy a kiállítói szám akár 25 százalékkal is növekedni fog. A szakember elkeseredetten jelentette ki, hogy remélik, jövőre már nem lesz okuk panaszra. Az egyik legnagyobb problémát a menedzser szerint az olyan nagy számítástechnikai cégek, mint a Dell, a SAP, az IBM és a Hewlett-Packard távolmaradása jelentette. Az IBM tavaly még részt vett a kiállításon, ám a Dell még egyszer sem jelent meg a CeBIT Australián A szervezők remélték, hogy utóbbi vállalat szakít a hagyományokkal, de nem így történt.

A sok távolmaradó cég ellenére Tarantóéknak így is sikerült a tavalyi három helyett négy csarnokot megtölteniük a kiállítási standokkal és a látogatókkal. A menedzser tehát tajvani kollégáihoz hasonlóan bizakodik. S bár az internet valóban nagy konkurenciát jelent a hagyományos kiállításoknak, véleménye szerint ezeknek a rendezvényeknek még van létjogosultsága.

Megkérdeztük a magyarországi tapasztalatokról a Hungexpo Rt.-t, ahol elmondták: az INFOmarket-INFOtrend IT és telekommunikációs vásárt az idén megújult formában rendezik meg. A most már negyedszerre megrendezenő kiállítás 2005. szeptember 17. és 25. között, a Budapesti Nemzetközi Vásárral egy időben rendezik meg. Tavaly a BNV kilenc nap alatt több mint 120 ezres közönséget vonzott a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba. Felméréseik szerint az érdeklődők tizenhárom százaléka érkezett kifejezetten az INFOmarketre, és reményeik szerint idén várhatóan még többen látogatnak ki.

A kiállítás három témára épül: a "klasszikus" a hagyományos kiállítást, a "BUSINESStrend" az üzleti találkozókat, a "GAME" a játék szekciót foglalja magában. Az új koncepciót a Hungexpo Rt. piackutatások, illetve szakmai partnerekkel folytatott konzultációk alapján dolgozta ki. Ezáltal véleményük szerint a szektor összes szereplője cégére szabott bemutatkozási, üzletkötési, valamint hatékony kommunikációs lehetőséget találhat.

A középpontban a játékbajnokságok állnak, hiszen már tavaly is nagy érdeklődés mellett zajlottak a különböző PC-s és konzolos versenyek, ezért a szervezők idén még több játékkal készülnek: sor kerül a Jet-Fly légiharc kupa budapesti döntőjére, a World Cyber Games - Counter-strike előselejtezőre, valamint FIFA 2005 bajnokságra a rendezvény két hétvégéjén. A többi napon persze a látogatók is kipróbálhatják a játékokat. Újdonság lesz, hogy először rendezik meg a 4. Magyar Tuning és Modding Kiállítás és Versenyt az INFOmarket-INFOtrend keretében. A dizájnerek paradicsoma egyedi építésű számítógépekkel várja majd a nagyközönséget.

Ezeken kívül persze a felhasználók megismerhetik majd a vírusirtó programokat, az irodai, az ügyviteli és a nyelvoktató szoftvereket, és a kiállítók kínálatában szerepelnek házimozi-rendszerek, mp3-lejátszók, valamint hagyományos hardvertermékek is.

A Hungexponál kérdésünkre elmondták, hogy mivel a játékbajnokságok állnak a középpontban, ezért ugyan a kiállítás főképp a fiatal korosztály körében sikeres, de véleményük szerint a nagy látogatottság miatt a kiállítóknak is megéri a jelenlét. Az INFOmarketen 2002-ben összesen 33 kiállító volt jelen, 2003-ban már 73, míg 2004-ben 49 cég képviseltette magát, de mindegyik alkalommal csupán egy külföldi vállalat volt. Az INFOtrend-en 2002-ben 70 kiállítóból hatvan volt a hazai és tíz a külföldi, 2003-ban 54 kiállító (50 hazai és négy külföldi) volt jelen, míg tavaly a kiállítók száma 45 volt, és 37 hazai vállalat mellett nyolc külföldi társaság tartotta fontosnak a megjelenést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #20
    Tudom, ez a cikk nem pont az ilyen picikről szól, de azért leírom.
    Itt Debrecenben is szokott lenni a Bikában informatika kiállítás, ami régen jó volt, szép volt, nagy volt, meg minden, mostanában viszont egy picike kis unalmas valami lett, ahol minden évben szinte ugyanazok a dolgok vannak kinn... Sajnálom, pedig pár éve még nagyon élveztem a kiállítást.
  • SirLord #19
    bezzeg egy játékkiállitás vazze, mondjuk várnak 1-2 jo gaméval egy ijenig, azt elsö 1-2 nap csak ott lehet vele tolni, mondjuk 3 ezer forint/ ora....na azzal kaszálni lehetne...pl HL 2-vel ezt megcsinálják mondjuk Ámerikába, azt döhöhöl a lé
  • SirLord #18
    azota már felnöttem, nagy pöcs lettem....
  • TeszteloPontHu #17
    Ma már a neten minden infó megtalálható az újdonságokról napi szinten is, ezért is kevesebben mennek ki.
  • Zozo76 #16
    "Miért te talán szebb vagy ?!
    Te lennél kirakva oda, még annyi látogató se lenne mint most."

    Itt vihar keszul...
  • BlackRose #15
    Ez is csak bizonyíték, hogy a számítástechnika felnőtt és a kiállításokat is csak a szakma látogatja, ami szerintem pozitív. A nem szakmabelieknek ott van a CES vagy hasonló fogyasztói elektrónika kiállítás.
  • Omega #14
    Miért te talán szebb vagy ?!
    Te lennél kirakva oda, még annyi látogató se lenne mint most.
  • Hedgehunter #13
    Bill Gates fele fazonokat szivesebben nezegetnel?????
  • TheZsenyka #12
    "meg persze arra a rakat hosztesz csajra"

    Egyszerűen kiábrándító, hogy ilyenekkel rakják tele a standokat.
  • immovable #11
    elmennék szívesen egy ilyen nagy nemzetközi kiállításra, csak az lenne a baj, hogy csorogna a nyálam a sok új cuccra meg persze arra a rakat hosztesz csajra