Gyurkity Péter

Bemutatkozott az ATI kövekező generációs grafikus processzora

Bár a grafikus kártya-gyártó cég hivatalosan nem hajlandó megerősíteni, több szemtanú és híroldal állítása szerint a vállalat R520 jelzésű következő generációs grafikus chipje bemutatkozott az E3 rendezvényen.

A hír először az Anandtech oldalán jelent meg, amely beszámolt arról, hogy a Fudo kódnévre keresztelt grafikus processzor működő prototípusa már megérkezett, sőt, az egyik fejlesztés alatt álló játék tesztelésénél is felhasználták. A szóban forgó játék az Alan Wake, amely a Remedy műhelyében készül, és a beszámoló szerint kiemelkedő grafikája, valamint az eddig nem látott vizuális hatásoknak köszönhetően minden bizonnyal sikeres bemutatkozásra számíthat.

Igaz, a játék még a PCI Express szabványt támogató és az ATI új üdvöskéjére támaszkodó inteles erőgépen sem futott akadásmentesen, de ez korántsem meglepő, tekintve, hogy a játék már kifejezetten a következő generációs konzolokra (Xbox 360 és PlayStation 3) készült. Az Xbit Labs információi szerint maga a kártya egy kicsit nagyobb elődeinél és hosszát tekintve inkább a GeForce 6800 Ultra kártyákhoz hasonlítható. A hűtés már inkább az X850-es szériához hasonló, bár itt is tapasztalható némi eltérés.

A 90 nanométeres technológiával készülő kártya tehát - igaz, meglehetősen szűk körben - már bemutatkozott, és az sem lehet véletlen, hogy éppen az E3 alatt, hiszen három évvel ezelőtt az ATI szintén ezen a rendezvényen rántotta le a leplet az akkor abszolút csúcskategóriának számító Radeon 9700 Pro videokártyáról.


A vállalat azonban nemcsak új grafikus kártyával, hanem a Multi-GPU-technológiát támogató termékkel is készült a méltán híres rendezvényre. Ez nem más, mint a két grafikus kártya használatát lehetővé tévő Radeon Xpress 200 alaplap, amelynek képe a The Inquirer oldalán jelent meg. A képen látható alaplap Intel konfigurációkhoz készült, de kétség sem férhet hozzá, hogy előbb vagy utóbb AMD processzoroknál is igénybe vehetjük az új szolgáltatást.

Nagy valószínűséggel ezzel függ össze, hogy az ATI CrossFire néven új védjegyet jegyeztetett be még május elején. Bár hivatalos információ még nem jelent meg a bejegyeztetés célját illetően, de a név árulkodó, mint ahogy sokat elárul az a tény is, hogy az ATI szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Úgy tűnik tehát, a vállalat szakemberei nem pihentek a babérokon, és az ATI több fronton is beerősít, hogy biztosítsa előkelő pozícióját fő riválisával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #24
    miniatürizálás?
    ugyanmár. ha a halflife3-nak kell a két kártya, akkor kelleni fog. slusszpássz
  • RpPRO #23
    100e ft-ert nem kapod meg iden az r520-t :) Meg netton sem. Ez az x800 szeria is alig akar arban csokkenni. Ahhoz kepest, h mar 1 eve megjelent, vegre nalunk is lehet kapni par dolgot.... rofl
  • Caro #22
    Mi az, hogy drágábbak? Az új cuccok mindig drágák. De most mondjuk már 42000 ezerér(bruttó) kapsz 9800Prot.
    Mikor anno 1992-ben lett 286-om az is mai áron kb. 100000 Ft volt!
  • dez #21
    Kicsit?
  • GABOR16 #20
    Vegyél BAREBONE házba épített PC-t, én ezt tenném ha lenne rá pénzem (igaz kicsit korlátozott a bővithetőség).
  • Ecology #19
    Ebben nem értek veled egyet teljesen bár valóban egy két videókártya mérete meghaladja a szokásosat de a világ azért mégis csak a miniatűrizálás felé halad. Abban viszont egyetértek,hogy ezek az új dolgok egyre drágábbak és drágábbak bár ha az érem másik oldalát nézzük akkor lehet,hogy mi vagyunk egyre szegényebbek!
  • IMYke2.0.0.0 #17
    A számítógép anno egy 2 szobányi fémóriás volt, és közel 30 év kellett ahhoz, hogy normális, asztalon elférő változatokat is vehessünk.
    Most megfordul a kocka: ezek az asztalon elférő gépek lassan a földre kerülnek, szélesednek, magasodnak, egyre több energiát esznek és egyre drágulnak.
    A vége az lesz, hogy megint szobányi lesz a PC.

  • mookee #16
    lassan elérjük majd azt hogy egy gép 10 alaplapból, 50 processorból és 30 videó kariból fog állni. stb.... ??!!
  • Caro #15
    Hidd el, attól nem kell tartani, hogy csődbemennek. :D
    Mondjuk a fejlesztések lassulhatnak, az tényleg nem lenne jó.
  • dez #14
    Ez így van, de azért a nagy bevételkiesést (ha nem 10x annyiért adják el, mint amennyi az előállítási költség) nehezen nyelik le...